NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

UNHCR: etnische zuivering bijna voltooid


SKOPJE, 26 MEI. De versnelde exodus van Kosovaren naar Macedonië lijkt het resultaat te zijn van een georganiseerde Joegoslavische poging de 'etnische zuivering' van Kosovo te voltooien. Dat heeft de VN-hulporganisatie UNHCR gisteren gezegd nadat opnieuw bijna tienduizend Kosovaren over de grens met Macedonië werden gezet.

De afgelopen vier dagen zijn elke dag tussen acht- en tienduizend Kosovaren verdreven. Volgens de UNHCR is de uitzetting door de Serviërs tot in de puntjes georganiseerd: de inwoners van hele dorpen, wijken en buurten worden op de bus gezet, mannen, vrouwen, kinderen en ook bejaarde Kosovaren die er tot dusverre vaak de voorkeur aan gaven in hun dorp te blijven, ondanks de risico's. De Kosovaren moeten tussen twintig en vijftig mark betalen voor de busrit naar de grens. "Het is in principe een commerciële operatie. Daarvoor is planning nodig", aldus een UNHCR-medewerker. De versnelde 'etnische zuivering' omvat inmiddels, gerekend vanaf begin vorig jaar, bijna een miljoen Kosovaren - 966.000 volgens UNHCR-cijfers van vanochtend. De versnelling van de afgelopen vier dagen doet vermoeden dat de Serviërs Kosovo nu in hoog tempo willen zuiveren van alle Albanezen die er wonen. De UNHCR wordt door de toevloed in verlegenheid gebracht. In de vluchtelingenkampen in Macedonië is geen plaats voor de tienduizenden Kosovaren die de afgelopen dagen zijn aangekomen. De afgelopen weken zijn zestigduizend Kosovaren vanuit Macedonië overgebracht naar andere landen, maar het tempo waarin nieuwe vluchtelingen arriveren is veel groter dan dat van de evacuaties uit Macedonië. De Macedonische autoriteiten willen zo snel mogelijk zoveel mogelijk vluchtelingen naar Albanië overbrengen en verwijten de UNHCR dat streven te dwarsbomen. Inmiddels wordt tussen Tetovo en Gostivar in het westen van Macedonië een nieuw kamp voor twintigduizend vluchtelingen gebouwd. In het zuiden van Servië intensiveren de Joegoslavische autoriteiten hun pogingen een eind te maken aan uitingen van verzet tegen de oorlog in Kosovo en de legering van plaatselijke recruten en reservisten in Kosovo.

Belgrado pakt critici aan

Gisteren werden in de stad Cacak zes (van de in totaal twintig) leden van het lokaal gevormde 'burgerparlement' voor de rechter gebracht en veroordeeld tot boetes van 2.500 tot 7.500 dinar (250 tot 750 dollar) of zestig dagen hechtenis wegens deelname aan niet toegestane bijeenkomsten en lidmaatschap van een niet geregistreerde organisatie. Het 'burgerparlement', dat bestaat uit lokale notabelen, verzette zich vorige week tegen de legering van plaatselijke recruten en reservisten in Kosovo. De burgemeester van Cacak, Velimir Ilic, wordt sinds vorige week door de justitie gezocht en is ondergedoken. Ilic is lid van de oppositionele Democratische Partij. Hij wordt net als de leider van die partij, Zoran Djindjic - die naar Montenegro is gevlucht - en de Montenegrijnse president Milo Djukanovic in de Servische media beschuldigd van "verraad" en van "collaboratie met de NAVO-agressor". Het Joegoslavische leger heeft gisteren alle demonstraties tegen de oorlog verboden en deserteurs gewaarschuwd dat ze een proces voor de krijgsraad riskeren als ze niet onverwijld naar hun legereenheden terugkeren. De maatregelen zijn genomen met het oog op uitingen van verzet in de steden Cacak, Krusevac, Raska en Aleksandrovac, in het zuiden van Servië, en met het oog op de desertie van tussen achthonderd en tweeduizend soldaten die in de loop van vorige week met hun handwapens hun legereenheden in Kosovo verlieten en naar hun woonplaats Krusevac terugkeerden. Deze deserteurs hebben zich op massademonstraties in Krusevac luidruchtig verzet tegen de oorlog in Kosovo. Tot nu toe heeft het Joegoslavische leger zich betrekkelijk terughoudend opgesteld jegens zowel de deserteurs als de antioorlogsdemonstranten in het zuiden van Servië. Gisteren echter stelde het leger volgens een in de Montenegrijnse pers geciteerde verklaring dat deserteurs hun wapens onmiddellijk moeten inleveren en dat op deelname aan protestacties "robuust" wordt gereageerd en dat demonstranten zullen worden gearresteerd en berecht. (Reuters, AP, AFP)

NRC Webpagina's
26 MEI 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad