NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Het Joegoslavië-tribunaal


Het tribunaal voor oorlogsmisdaden in voormalig Joegoslavië is in Den Haag gevestigd op basis van een resolutie van de Veiligheidsraad van 25 mei 1993. Het kreeg een mandaat om op te treden tegen grove schendingen van de conventie van Genève (1949), schending van het oorlogsrecht, genocide en misdaden tegen de menselijkheid. Alle VN-lidstaten hebben de verplichting mee te werken aan de uitlevering van verdachten.

Inmiddels zijn zes mensen veroordeeld. De Bosnische Serviër Dusko Tadic kreeg in 1996 twintig jaar gevangenisstraf, drie Bosnische moslims werden vorig jaar veroordeeld tot celstraffen van zeven tot twintig jaar, de Kroaat Anto Furundzija werd vorig jaar december veroordeeld tot tien jaar celstraf. In mei van dit jaar kreeg de Bosnisch-Kroatische kampcommandant Zlatko Aleksovski (39) tweeëneenhalf jaar celstraf.

Het tribunaal heeft 84 individuen in staat van beschuldiging gesteld. Daarvan zijn er inmiddels zes overleden, tegen 18 anderen werd de aanklacht ingetrokken. Tegen 75 personen loopt een arrestatiebevel. Een onbekend aantal dagvaardingen wordt geheim gehouden omdat het tribunaal aanneemt dat het land dat de verdachte onderdak biedt, niet aan uitlevering meewerkt.

NRC Webpagina's
27 MEI 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad