U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Rechtszaak Bouterse

Nieuws

Proces

Aanloop tot het proces

Links

Proces

Justitie ziet af van cassatie in zaak- Bouterse
(14 juli 2000)
Het openbaar ministerie legt zich neer bij de uitspraak van het Haagse gerechtshof dat Desi Bouterse twee weken geleden van zes van in totaal zeven drugsbeschuldigingen vrijsprak.

Ook na Bouterse gaat het leven door voor het OM
(14 juli 2000)
Het gerechtshof in Den Haag heeft Desi Bouterse grotendeels vrijgesproken van de beschuldigingen van handel in cocaïne. Dat is een teleurstelling voor het openbaar ministerie. Maar het betekent niet dat de activiteiten van het Copa- team zinloos zijn geweest, menen J.L. de Wijkerslooth en J. Simonis.

Bouterse in appèl
(3 juli 2000)
Verhalen over het 'Surikartel' voor criminele drugs transporten naar Nederland zijn er volop en ze dateren niet van vandaag of gisteren. Onderschepte partijen drugs liegen er in elk geval niet om.

Hof schrapt meeste bewijs tegen Bouterse
(1 juli 2000)
Het gerechtshof in Den Haag heeft de voormalige Surinaamse legerleider Desi Bouterse op zes van de zeven ten laste gelegde feiten vrijgesproken. Hij werd wegens cocaïnesmokkel in hoger beroep veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf.

OM verliest, Bouterse wint niet echt
(1 juli 2000)
Het Haagse hof vond de anonieme getuigenissen tegen Desi Bouterse niet overtuigend. "Dit is wat er over is van de grote Bouta."

Bouterse kan na arrest hof nog steeds niet reizen
(1 juli 2000)
Of het oordeel van het hof Bouterse's politieke positie in Suriname versterkt, is de vraag. De oud-legerleider is hoe dan ook veroordeeld.

Recordpleidooi in strafzaak Bouterse
(10 juni 2000)
In een pleidooi van historische omvang heeft Moszkowicz gisteren geprobeerd de drugsbeschuldigingen tegen Bouterse van tafel te vegen. Geen bommetjes maar degelijk verweer.

'Niet ontvankelijk' in zaak-Surikartel
(8 juni 2000)
In de vervolging van de vermeende 'witwasser' van de inkomsten van het Surinaamse drugskartel dient het Haagse openbaar ministerie niet- ontvankelijk te worden verklaard.

Justitie worstelt met 'gigazaken'
(6 juni 2000)
De strafzaak Bouterse zit er bijna op. Maar volgens justitie is de huidige wetgeving onvoldoende om dergelijke zeer omvangrijke zaken goed af te handelen.

Bouterse: 16 jaar geëist
(6 juni 2000)
Zestien jaar cel en vier miljoen gulden boete eiste het openbaar ministerie gisteren in de hoger-beroepszaak tegen de ex-legerleider van Suriname Desi Bouterse wegens grootschalige cocaïnehandel. De eis is vrijwel identiek aan de veroordeling die Bouterse vorig jaar door de rechtbank in Den Haag is opgelegd.Tegen medeverdachten Richard L. en Moenipersad M. werden straffen van 14 en 5 jaar geëist.

Bouterse voor president van Nieuw Front
(5 juni 2000)
Desi Bouterse, de leider van de Millennium Combinatie, heeft gisteren gezegd dat zijn partij "ongeconditioneerd" zal stemmen voor een president van het Nieuw Front.

Opnieuw getuige tegen Bouterse terzijde geschoven
(2 juni 2000)
Het gerechtshof in Den Haag heeft besloten de verklaringen van een anonieme getuige in de strafzaak tegen Bouterse wegens onbetrouwbaarheid ter zijde te leggen.

Allemaal bluf in strafzaak Bouterse
(23 mei 2000)
Het hoger beroep in de strafzaak Bouterse zit er bijna op. Justitie gaat onbedreigd op de finish af.

Bouterse komt bij nader inzien niet naar Nederland
(22 mei 2000)
De wegens grootschalige cocaïnehandel veroordeelde D. Bouterse zal definitief niet naar Nederland komen om zich te laten horen door het Haagse hof dat het hoger beroep in zijn strafzaak behandelt.

Zaak-Bouterse nadert ontknoping
(16 mei 2000)
Justitie is bereid om de wegens drugshandel veroordeelde Desi Bouterse een vrijgeleide te geven om in hoger beroep voor het hof te verschijnen.

Officier is tegen vrijgeleide Bouterse
(10 mei 2000)
De hoofdofficier van justitie S. van Gend in Den Haag is er tegen dat justitie een vrijgeleide verstrekt aan de wegens drugshandel veroordeelde Surinaamse legerleider D. Bouterse om in Nederland een verklaring te komen afleggen.

Bouterse in principe bereid om te komen
(28 april 2000)
De wegens cocaïnehandel veroordeelde ex-legerleider van Suriname, Desi Bouterse, is volgens zijn advocaat A. Moszkowicz alsnog in principe bereid naar Nederland te komen.

Lijfwacht Bouterse legt belastende verklaring af
(15 april 2000)
Ook de laatste getuige in de drugszaak tegen Bouterse heeft zijn belastende verklaringen over de rol van de ex-legerleider bij drugshandel gehandhaafd.

Hof wil ex-agent horen over drugsonderzoek Bouterse
(14 april 2000)
Het Haagse gerechtshof heeft opdracht gegeven een ex-agent van de Haagse politie te horen over de vraag of het drugsonderzoek naar Bouterse inderdaad langer liep dan justitie tot nu toe heeft gezegd.

'Misleiding door politie en justitie'
(13 april 2000)
De Haagse politie en justitie hebben de rechtbank en de verdediging volgens de Rotterdamse advocate I. Weski " stelselmatig misleid" bij het geven van informatie over het onderzoek naar drugsverdachte D. Bouterse en medeverdachten.

Rechter: hof mag getuige niet horen
(11 april 2000)
Justitie voelt zich in de zaak-Bouterse " klem zitten in de draaideur". Dit verklaarden de openbare aanklagers gisteren na een verbod van de Haagse rechter om een getuige op te roepen voor verhoor voor het hof.

Aanval getuige op Bouterse
(6 april 2000)
In een speciaal beveiligde nieuwe rechtszaal in Rotterdam zijn gisteren de verhoren begonnen van getuigen tegen drugsverdachte D.Bouterse.

Bouterse moet in Amsterdam berecht
(30 maart 2000)
Het Amsterdams gerechtshof heeft beslist dat de verdenking en bezwaren tegen Bouterse zodanig zijn "dat hij voor een strafrechter ter verantwoording behoort te worden geroepen".

Expert studeert op zaak-Bouterse
(16 maart 2000)
Het gerechtshof in Amsterdam heeft prof. C. Dugard bereid gevonden nader onderzoek te verrichten naar een mogelijke vervolging in Nederland van de voormalige Surinaamse legerleider D. Bouterse vanwege de 'decembermoorden'.

Nederland is niet de plek waar Bouterse moet worden berecht
(15 maart 2000)
Het gerechtshof in Amsterdam vindt dat tegen Desi Bouterse een dusdanige verdenking bestaat dat hij voor een Nederlandse strafrechter ter verantwoording behoort te worden geroepen over de Decembermoorden. Een eventuele vervolging stuit niet alleen op juridische en feitelijke problemen, ook de grondslag om Bouterse voor een Nederlandse rechter te brengen, is zwak, meent R. van Elst.

Vervolging Bouterse om moord is complex
(7 maart 2000)
Het internationale recht is volop in beweging. Deskundigen zien haken en ogen aan vervolging van Bouterse.

Bouterse kan worden berecht
(4 maart 2000)
Vervolging in Nederland van de Surinaamse oud-legerleider Bouterse voor zijn rol bij de 'decembermoorden' van 1982 is opportuun. Wel moet nog worden onderzocht of een Nederlandse rechter met een eventuele berechting kan en moet worden belast.

'Pas tevreden als Bouterse vastzit'
(4 maart 2000)
De uitspraak van het Amsterdamse gerechtshof vestigt weer de aandacht op een Surinaams trauma: de decembermoorden van '82.

Niet elke gruweldaad is universeel delict
(4 maart 2000)
Het gerechtshof oppert een vervolging van Bouterse wegens folter en misdrijven tegen de menselijkheid. Opmerkelijk.

'Bouterse vervolgen voor moord'
(18 december 1999)
De advocaat- generaal bij het Amsterdamse gerechtshof adviseert dat de ex- legerleider van Suriname D. Bouterse in Nederland wordt vervolgd wegens de decembermoorden uit 1982.

Proces tegen Bouterse kan worden voortgezet
(16 december 1999 )
Het Haagse gerechtshof heeft alle formele verweren van advocaat A. Moszkowicz in de drugszaak tegen de ex-legerleider van Suriname D. Bouterse verworpen. Het hof kan nu zonder verder oponthoud de inhoud van de ten laste gelegde feiten gaan behandelen.

Moszkowicz klaagt, Bouterse komt wellicht
(11 december 1999)
Advocaat Moszkowicz tracht het Bouterse-proces te vertragen, zodat het OM niet-ontvankelijk wordt verklaard. Een tussenbalans.

Hof: Bouterse mag vrijgeleide krijgen
(10 december 1999)
De Surinaamse ex-legerleider D. Bouterse mag van het Haagse gerechtshof een vrijgeleide krijgen om straffeloos een verklaring af te leggen in zijn drugszaak die nu in hoger beroep wordt afgehandeld.

Weinig belangstelling bij begin zaak-Bouterse
(9 december 1999)
Voor het Haagse gerechtshof is vanochtend het hoger beroep begonnen tegen de van grootschalige cocaïnehandel verdachte voormalige Surinaamse legerleider D. Bouterse en twee medeverdachten. De eerste week van het proces zal geheel worden besteed aan het voeren van zogeheten preliminaire, formele verweren. Het hof zal zich bijvoorbeeld buigen over de vraag of de dagvaarding geldig is en of het openbaar ministerie ontvankelijk is.

Lange tweede ronde in proces tegen Bouterse
(7 december 1999)
Tot en met de zomer buigt het Haagse gerechtshof zich over het hoger beroep in de drugszaak tegen Bouterse. Tweede ronde in de slepende strijd tegen de Surinaamse drugsmafia.

NRC Webpagina's
14 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad