U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Rechtszaak Bouterse

Nieuws

Proces

Aanloop tot het proces

Links

Opnieuw getuige tegen Bouterse terzijde geschoven

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 2 JUNI. Het gerechtshof in Den Haag heeft besloten de verklaringen van een anonieme getuige in de strafzaak tegen Bouterse wegens onbetrouwbaarheid ter zijde te leggen.

Het hof oordeelt dat er in de verklaringen van de getuige te veel tegenstrijdigheden zitten waardoor ze niet meer bruikbaar zijn voor de bewijsvoering. Het hof komt tot dit oordeel nadat de getuige de afgelopen week achter gesloten deuren twee dagen door rechter- commissaris, advocaten en justitie is verhoord in de speciaal beveiligde rechtszaal in Amsterdam-Osdorp. Het verhoor werd op de valreep georganiseerd omdat de identiteit van de tot voor kort anonieme getuige - een Surinaamse zakenman op Aruba - was uitgelekt. Het is de derde keer dat in de drugszaak tegen Bouterse en twee medeverdachten de verklaringen van een getuige die van de rechter-commissaris de status van anonieme bedreigde getuige had gekregen, alsnog worden afgekeurd. Justitie verwacht niet dat dit besluit grote consequenties heeft omdat er nog een drietal anonieme getuigenverklaringen overblijft en een reeks belastende verklaringen op naam onder anderen van twee anonieme getuigen van wie ook de identiteit al uitlekte.

Volgens A. Moszkowicz, advocaat van Bouterse, is het onthutsend dat nu al drie getuigen die justitie en onderzoeksrechter betrouwbaar achtten door het hof onbetrouwbaar worden geacht. "Het zegt iets over de kwaliteit van alle getuigen".

De advocaten I. Weski en C. Korvinus, die twee medeverdachten van Bouterse bijstaan, zijn van mening dat door het wegvallen van een deel van het bewijsmateriaal justitie in de zaak tegen hun cliënten niet meer over voldoende bewijsmateriaal beschikt. Deze verdachten, Richard L. en Moeniepersad M., werden door de rechtbank veroordeeld tot straffen van vijftien en zes jaar cel.

Het openbaar ministerie begint maandagochtend aan het requisitoir dat mogelijk twee dagen gaat duren. Tegen Bouterse zal naar alle waarschijnlijkheid een straf van zestien jaar worden geëist. Vorig jaar werd hij door de rechtbank veroordeeld tot zestien jaar cel en een kleine vijf miljoen gulden boete.

NRC Webpagina's
2 juni 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad