U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Rechtszaak Bouterse

Nieuws

Proces

Aanloop tot het proces

Links

Justitie ziet af van cassatie in zaak- Bouterse

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 14 JULI. Het openbaar ministerie legt zich neer bij de uitspraak van het Haagse gerechtshof dat Desi Bouterse twee weken geleden van zes van in totaal zeven drugsbeschuldigingen vrijsprak.

Justitie zegt " juridisch en inhoudelijk geen aanknopingspunten" te zien om bij de Hoge Raad in cassatie te gaan tegen het arrest, waarin Bouterse na een eis van zestien jaar tot elf jaar cel werd veroordeeld wegens cocaïnehandel en twee medeverdachten geheel werden vrijgesproken.

Dat het openbaar ministerie er van afziet om herziening van het arrest te vragen, is opvallend omdat het gerechtshof vorige maand ál het bewijsmateriaal dat een speciaal politieteam in de jaren '90 tegen Bouterse verzamelde als onbetrouwbaar ter zijde heeft gelegd. De ex- legerleider werd alleen veroordeeld voor een op de valreep van het proces aan het dossier toegevoegd drugstransport dat volgens een reeds veroordeelde Belgische verdachte van Bouterse afkwam. Justitie denkt bij de Hoge Raad geen kans te maken, omdat het hof bepaalde dat de belangrijkste, anonieme getuigen tegen Bouterse onbetrouwbaar zijn. Een dergelijk oordeel is feitelijk van aard en dus niet herroepbaar door de Hoge Raad, die alleen kijkt of rechtsvragen verkeerd zijn uitgelegd. In een opiniestuk voor deze krant roept de voorzitter van het college van procureurs-generaal, J.de Wijkerslooth, vandaag op het arrest-Bouterse - dat bij de betrokken opsporingsambtenaren tot grote verslagenheid heeft geleid - "in een minder deprimerende context te plaatsen". "Sinds het arrest van het Hof heeft het OM alweer vele honderden verdachten met succes voor de rechter gebracht", aldus De Wijkerslooth. Hij wijst er ook op dat " de opgelegde straf van elf jaar zelfs in kringen van drugshandelaars niet als een lachertje pleegt te worden beschouwd". De advocaat van Bouterse, A.Moszkowicz, noemt het "opzienbarend" en "voor justitie niet verstandig" dat het OM niet in cassatie gaat. "Voor mijn cliënt is het evenwel heel gunstig, omdat Bouterse nu algeheel en onherroepelijk is vrijgesproken voor zes van de zeven ten laste gelegde feiten. Hij zal miljoenen guldens schadevergoeding eisen, omdat deze feiten in een afzonderlijk dossier waren vastgelegd", aldus Moszkowicz, die wel in cassatie gaat om te proberen ook de enige veroordeling van tafel te krijgen.

NRC Webpagina's
14 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad