U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Rechtszaak Bouterse

Nieuws

Proces

Aanloop tot het proces

Links

Bouterse voor president van Nieuw Front

Door onze correspondent
PARAMARIBO, 5 JUNI. Desi Bouterse, de leider van de Millennium Combinatie, heeft gisteren gezegd dat zijn partij "ongeconditioneerd" zal stemmen voor een president van het Nieuw Front.

Wel zei Bouterse het onverstandig te vinden als Nieuw Front-leider Ronald Venetiaan de volgende president wordt. Bouterse zei in een interview voor de tv-zender STVS dat verzet tegen het Nieuw Front nutteloos is, omdat die partij toch de president zal leveren. Bouterse: "Ik denk dat het niet goed is nu al obstructie te plegen. Dan vervallen we in dat oude en gaan we weer onder de boom zitten."

Het Nieuw Front is een combinatie van oude partijen, waarvan de grootste de creoolse NPS van Venetiaan en de hindostaanse VHP van Lachmon zijn. Bij de verkiezingen van 25 mei kreeg het Front 33 van de 51 zetels, één zetel minder dan de tweederde meerderheid waarmee het parlement de nieuwe president kiest.

Bouterse verklaarde ook dat hij parlementslid wil worden voor zijn Combinatie, die met elf zetels de tweede partij in Suriname is.

Ook Da91, de "D66 van Suriname" die twee zetels heeft, liet weten een president van het Nieuw Front te steunen als deze belooft de grondwet te verbeteren, de economie te dereguleren en de financiële sector te reorganiseren. Dat laatste lijkt geen overbodige luxe nu de Surinaamse munt opnieuw in een vrije val is beland. Een dollar levert nu tweeduizend Surinaamse gulden op. Dit kan het gevolg zijn van verkiezingsuitgaven door president Wijdenbosch. Die zou zijn campagne deels hebben gefinancierd door geld bij te drukken.

NRC Webpagina's
5 juni 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad