U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

FM-zenders houden hun frequenties
Zes bestaande landelijke FM-zenders mogen hun frequentie behouden en nieuwe radiozenders kunnen op een veiling strijden om drie frequenties.

Weigering advertenties vorm van 'censuur'
Kranten weigeren regelmatig advertenties. De gronden waarop dat gebeurt lopen uiteen, al naar gelang de signatuur van het medium.

Geschrapte advertenties
Het Parool weigert een advertentie van boekhandel De Slegte, waarin wordt verwezen naar de fatwa tegen Salman Rushdie. 'Een beetje fundamentalist kijkt deze week bij De Slegte' luidt de begeleidende tekst onder foto's van wapenboeken.

India landt tot zijn verrassing in tv- tijdperk
Plotseling is niet langer het marktplein of het parlement het publieke terrein in India, maar de televisie. Het volk smult, de politici moeten eraan wennen. En alles wordt anders.

Koeweits eerste journaliste vermoord
In Koeweit is gisteren een prominente journaliste vermoord. Hudaya Sultan Al-Salem (66) werd doodgeschoten toen zij in haar witte Rolls Royce op weg was naar haar werk.

Geestige jongens
Het telefoonnummer verraadt al dat reclamebureau Neboko jong is. Een onhandig rijtje cijfers dat niet blijft hangen zoals de nummers van hun concurrenten Lowe Lintas, PPGH/JWT of PMSVW Young & Rubicam. Neboko heeft onlangs alle grote jongens verslagen door een van de belangrijkste reclamecliënten in Nederland te strikken: Heineken.

Winst van RTL gestegen
Televisieconcern RTL verwacht dat de reclame-inkomsten in Nederland dit jaar slechts met zo'n 4 procent zullen stijgen. Daarmee is RTL, in Nederland met afstand de grootste tv-zender met RTL 4, RTL 5 en (nog even) Veronica, somberder dan drie maanden geleden.

Internet als hulpje voor dief
Een zich als manusje-van-alles voordoende Newyorker, Abraham Abdallah, is op 23 februari in de wijk Bronx opgepakt omdat hij volgens de politie via internet bij kredietbewakingsbureaus persoonsgegevens van rijken lospeuterde.

Telegraaf voorziet minder advertenties en lagere winst
Krantenuitgever De Telegraaf houdt dit jaar opnieuw rekening met een winstdaling. De advertentie-inkomsten in de eerste twee maanden zijn volgens het bedrijf "sterk achtergebleven bij de begroting".

Feyenoord wil zelf onderhandelen over tv- rechten
Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik heeft met grote verbazing kennisgenomen van de berichten dat de Eredivisie NV (ENV) nog steeds namens alle achttien clubs bezig is een nieuw tv- contract af te sluiten.

Radio Nationaal weer gered
Radio Nationaal is voor de derde keer gered. Het Alkmaarse internetbedrijf Telebus Beheer, onder meer exploitant van Uitgaansagenda.nl, heeft de failliete boedel van het radiostation voor liefhebbers van het Nederlandse lied voor een onbekend bedrag overgenomen.

De krant is toch een mevrouw
De Sarasota Herald-Tribune is een gewone regionale krant in Florida. Met een oplage van 135.500 en reportages over het wegspoelen van het strand, waar Sarasota aan ligt en de directeur van de scholen die niet deugde en nu weg is.

Hermans niet tevreden over aanleg Kennisnet
Minister Hermans (Onderwijs) is ontevreden over de vorderingen van Kennisnet, een interactief onderwijsnetwerk. Alle scholen moeten van de minister aan het einde van het jaar aangesloten zijn op Kennisnet, maar leverancier nl.tree heeft aangegeven dat dit op veel middelbare scholen en regionale opleidingscentra niet gehaald wordt. Hermans noemt dit in een brief aan de Tweede Kamer "onaanvaardbaar" en eist van de leverancier dat hij zich aan het contract houdt.

Forse toename gokken op web
Het aantal goksites op het internet is vorig jaar verdubbeld. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse zakenbank Bear Stearns. Volgens de onderzoekers zijn er momenteel tussen de 1.200 en 1.400 goksites zijn. Zij bieden onder meer loterijen aan, geven de mogelijkheid sportuitslagen te voorspellen en virtuele casinospelletjes te spelen. De meeste online gokkers komen uit de Verenigde Staten, ongeveer 47 miljoen. Over de hele wereld wagen tussen de 90 en 117,5 miljoen mensen op het internet een gokje. (ANP)

MTV weigert clip van Madonna
Het Amerikaanse televisiestation MTV weigert de nieuwe videoclip van Madonna uit te zenden. Volgens het Amerikaanse tijdschrift People vindt MTV de clip te gewelddadig. In de video van What it Feels Like for a Girl is te zien hoe een misbruikt meisje, vertolkt door Madonna, opzettelijk een verkeersongeluk veroorzaakt. Onduidelijk blijft of ze daardoor om het leven komt. Een woordvoerster van Madonna verwerpt de kritiek. Volgens haar zal niemand na het zien van het filmpje in een auto stappen en een een zwaar ongeluk veroorzaken. MTV weigerde eerder de Madonna-video Justify my Love (1990) omdat deze te erotisch van aard zou zijn. (DPA)


Door de onrust in het Midden-Oosten kon de jaarlijkse internationale Thinkquest-wedstrijd, een competitie voor jonge webontwerpers tussen de twaalf en negentien jaar, eind vorig jaar niet doorgaan. Eergisteren werden in Genève de prijzen eindelijk uitgereikt. Nederlander Sytse Faber won met zijn Amerikaanse en Singaporese teamgenoten een gouden prijs voor de website The Energy Planet
(http://mediatheek.thinkquest.nl/~ll103)

NRC Webpagina's
21 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad