U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Brits Ministerie van Defensie

Ministerie van Defensie

Ministerie van Volksgezondheid

Gezondheidsplein
(Over leukemie)

Pentagon

NAVO
(nieuwssite)


Na Kosovo-oorlog

Informatie over munitie onvolledig

Door onze redacteur STEVEN DERIX
ROTTERDAM, 13 JAN. De Verenigde Staten hebben het Nederlandse ministerie van Defensie maandenlang onkundig gehouden over de ware omvang van het gebruik van munitie met verarmd uranium tijdens de Kosovo-oorlog.

Dit blijkt uit interne documenten van Defensie. Tijdens de Kosovo- oorlog in 1999 vuurden Amerikaanse A-10 Thunderbolt gevechtsvliegtuigen 31.000 granaten met DU (Depleted Uranium) af. Inmiddels is in verschillende Europese landen grote onrust ontstaan over een mogelijk verband tussen het gebruik van deze munitie en leukemie onder militairen die op de Balkan hebben gediend. Afgelopen maandag werd bekend dat de NAVO de lidstaten in juli 1999, enkele weken na het einde van de oorlog, heeft gewaarschuwd dat er in Kosovo DU-munitie was gebruikt.

Uit interne nota's van chef-Defensiestaf luitenant-admiraal L. Kroon aan de bewindslieden De Grave en Van Hoof blijkt nu dat Nederland volledig afhankelijk was van de informatie die vanuit het NAVO-hoofdkwartier SHAPE aan de lidstaten werd verstrekt. Uit een codebericht van het Pentagon van 30 juni blijkt dat de VS wel waarschuwden dat DU was ingezet, maar geen informatie gaven over de hoeveelheid en precieze locaties. Dat de NAVO-gegevens onvolledig waren, blijkt uit correspondentie van de chef-Defensiestaf. Toen de eerste KFOR- militairen van de 11de afdeling rijdende artillerie 'Gele Rijders' in juni in Kosovo waren gearriveerd, bestond volgens Kroon "gezien de beperkte hoeveelheid verschoten 30 mm munitie met DU" voor hen een "te verwaarlozen gezondheidsrisico". Op 29 juni schrijft Kroon de verantwoordelijke bewindslieden dat "uit informatie verkregen bij SHAPE" blijkt dat "ongeveer driehonderd 30 mm granaten zijn verschoten." Een instructie hoe om te gaan met DU-munitie werd pas op 4 augustus werd aan de commandanten in het gebied verstuurd.

Ruim vijf maanden later, op 3 december, schrijft de chef-Defensiestaf de minister dat "het aantal verschoten patronen DU-munitie vele malen hoger is dan aanvankelijk bekend" en dat een groot deel van de munitie terecht is gekomen in het gedeelte van Kosovo waar Nederlanders opereren. "De nieuwe informatie van SHAPE roept vragen op over de gezondheidsrisico's voor Nederlandse militairen."De volle omvang van de DU-besmetting werd dus pas in december duidelijk. In oktober 1999 constateerde de UNEP, het milieubureau van de VN, in een rapport dat meer informatie over het gebruik van DU in Kosovo dringend gewenst was. Secretaris-generaal Annan verzocht de NAVO daarop schriftelijk meer openheid van zaken te geven. Op 3 december meldde chef-Defensiestaf Kroon dat door het verzoek van Annan binnen de NAVO meer gegevens beschikbaar waren gekomen.

Defensie bevestigt niet volledig te zijn geïnformeerd. Volgens een woordvoerder heeft dit geen nadelige gevolgen gehad voor de in Kosovo ingezette militairen.


Zie ook:

Arm uranium (Wetenschap, 13 januari 2001)
Pentagon zweeg over uranium (13 januari 2001)
Artsen waarschuwden voor uranium (11 januari 2001)
NAVO buigt zich over Balkanziekte (11 januari 2001)
NAVO wijst moratorium op munitie af (10 januari 2001)
Onderzoek Britse Balkan-veteranen (9 januari 2001)
Europa in de ban van Balkan-syndroom (9 januari 2001)
Kans op leukemie (9 januari 2001)
NAVO wees op risico van munitie (8 januari 2001)
Militairen bellen Defensie over leukemie (6 januari 2001)
Leukemie in leger verontrust Europa (5 januari 2001)
Leukemie spookt door Europa (5 januari 2001)
Van Hoof wil onderzoek naar leukemie (4 januari 2001)

NRC Webpagina's
13 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad