U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Brits Ministerie van Defensie

Ministerie van Defensie

Ministerie van Volksgezondheid

Gezondheidsplein
(Over leukemie)

Pentagon

NAVO
(nieuwssite)


NAVO buigt zich over Balkanziekte

Door een onzer redacteuren
BRUSSEL/DEN HAAG, 11 JAN. De NAVO zal een speciale werkgroep formeren voor de uitwisseling van informatie over de gevolgen van het gebruik van munitie met verarmd uranium. Dit heeft secretaris-generaal George Robertson gisteren gezegd na een vergadering van de ambassadeurs bij het bondgenootschap in Brussel.

De bijeenkomst stond voor een belangrijk deel in het teken van de onrust die de afgelopen weken is ontstaan over een mogelijk verband tussen het gebruik van munitie met verarmd uranium en ernstige ziekteverschijnselen (verzamelnaam: Balkansyndroom) onder militairen. Verschillende landen uitten kritiek op de afzijdige houding van het bondgenootschap, maar Robertson herhaalde dat er geen enkele grond is voor ongerustheid. Onder andere Italië en Duitsland hadden tijdens het beraad aangedrongen op een tijdelijk verbod op het gebruik van munitie met verarmd uranium, maar de Verenigde Staten, Groot- Brittannië en Frankrijk voelden er niets voor. Ook een uitgebreid onderzoek onder auspiciën van de NAVO onder militairen die op de Balkan dienden, werd afgewezen. Wel zegde de NAVO volledige medewerking toe bij de informatievoorziening ten behoeve van eventueel onderzoek door afzonderlijke lidstaten.

Het Nederlandse ministerie van Defensie heeft gisteren een inventarisatie naar leukemie bekendgemaakt. De medische dossiers van 60.000 militairen werden onderzocht. In het bestand werden 17 gevallen van leukemie geconstateerd. Vier van deze militairen hebben gediend in Kosovo of Bosnië. Volgens Defensie blijkt uit de inventarisatie dat het aantal leukemiegevallen onder Nederlandse militairen niet hoger ligt dan gemiddeld. Britse legerartsen hebben vier jaar geleden gewaarschuwd voor de gevaren van verarmd uranium. Dat blijkt uit een intern legerrapport dat gisteren uitlekte.


Zie ook:

NAVO wijst moratorium op munitie af (10 januari 2001)
Onderzoek Britse Balkan-veteranen (9 januari 2001)
Europa in de ban van Balkan-syndroom (9 januari 2001)
Kans op leukemie (9 januari 2001)
NAVO wees op risico van munitie (8 januari 2001)
Militairen bellen Defensie over leukemie (6 januari 2001)
Leukemie in leger verontrust Europa (5 januari 2001)
Leukemie spookt door Europa (5 januari 2001)
Van Hoof wil onderzoek naar leukemie (4 januari 2001)

NRC Webpagina's
11 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad