U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Brits Ministerie van Defensie

Ministerie van Defensie

Ministerie van Volksgezondheid

Gezondheidsplein
(Over leukemie)

Pentagon

NAVO
(nieuwssite)


Onderzoek Britse Balkan-veteranen

Door onze correspondenten
LONDEN/BERLIJN, 9 JAN. Het Britse ministerie van Defensie gaat alsnog tienduizenden veteranen van de Golfoorlog en de Balkan testen op besmetting door verarmd uranium van Amerikaanse granaten.

Een Britse staatssecretaris van Defensie, John Spellar, zal dat naar verwachting vanmiddag in het Lagerhuis meedelen. Dat meldt de BBC met een beroep op hoge militaire bronnen.

Het ministerie wees eerder deze week tests nog af, omdat de risico's van besmetting door uraniumstof "niet significant" zouden zijn. Veteranen en politici eisten echter dat Londen zich zou aansluiten bij andere Europese landen. Die zijn begonnen deelnemers aan vredesmissies te keuren op een mogelijk verband tussen leukemiegevallen en besmetting door uraniumstof.

Britse veteranen uit de Golf eisen al tien jaar tevergeefs een uitgebreid onderzoek. Ze vermoeden dat een complex van symptomen, dat bekend staat als het Golfoorlogsyndroom, te maken heeft met het verarmd uranium. Kleinschalig onderzoek heeft zo'n verband tot nu toe niet aangetoond.

Zeker 30.000 Britten namen deel aan de Golfoorlog in 1991 en zo'n 50.000 Britten hebben sinds 1993 gediend in Bosnië en Kosovo, waar ze met uraniumstof in aanraking kunnen zijn gekomen. Dat kwam daar onder meer vrij uit antitankgranaten.

De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder schaarde zich gisteren in het kamp van de Europese regeringsleiders die aandringen op opheldering over het gebruik van de omstreden munitie en de mogelijke gevolgen daarvan. In afwachting daarvan pleitte hij voor een verbod op het gebruik ervan. Italië sloot zich hier vanmorgen bij aan. De ambassadeurs van de NAVO-landen vergaderen vandaag in Brussel over de kwestie. Verscheidene landen wachten een eventueel Europees onderzoek niet af en zijn zelf al aan het werk gegaan. Zo hebben Portugal en Polen experts naar Kosovo gestuurd.


Zie ook:

NAVO wees op risico van munitie (8 januari 2001)
Militairen bellen Defensie over leukemie (6 januari 2001)
Leukemie in leger verontrust Europa (5 januari 2001)
Leukemie spookt door Europa (5 januari 2001)
Van Hoof wil onderzoek naar leukemie (4 januari 2001)

NRC Webpagina's
9 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad