U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Brits Ministerie van Defensie

Ministerie van Defensie

Ministerie van Volksgezondheid

Gezondheidsplein
(Over leukemie)

Pentagon

NAVO
(nieuwssite)


EU-studie Balkanziekte

NAVO wijst moratorium op munitie af

Door onze correspondenten
BRUSSEL/STOCKHOLM, 10 JAN. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië zijn tegen een tijdelijk verbod op het gebruik van munitie met verarmd uranium. Dit is gisteren duidelijk geworden tijdens NAVO-beraad in Brussel.

Op het moratorium was aangedrongen door Italië, dat steun kreeg van Duitsland. Zij bepleitten een verbod totdat meer bekend is over de mogelijke gezondheidsrisico's van het gebruik van munitie met verarmd uranium. Maar daar is volgens andere landen, de VS en Groot- Brittannië voorop, geen enkele aanleiding voor.

Aanleiding voor het Italiaanse initiatief vormen recente gevallen van leukemie onder soldaten die tijdens oorlogen en vredesmissies op de Balkan dienden. Daarover is ook in andere landen onrust ontstaan. Groot-Brittannië besloot gisteren al zijn soldaten die betrokken waren bij de Golfoorlog en Balkanmissies te onderzoeken.

Vandaag buigt de Noord-Atlantische Raad, de NAVO-ambassadeurs, zich over de kwestie. Verwacht wordt dat Italië, samen met België, Duitsland en Portugal, tijdens deze bijeenkomst zal aandringen op een uitgebreid onderzoek naar het zogenoemde Balkansyndroom. Dat is de verzamelnaam voor klachten van Balkangangers, uiteenlopend van chronische vermoeidheid tot leukemie. Maar het bondgenootschap is ook verdeeld over het nut van een dergelijk onderzoek. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië achten het overbodig omdat er geen aanwijzingen zijn voor het bestaan van een relatie tussen het gebruik van de omstreden munitie en ziektegevallen onder militairen.

De Europese Unie gaat eigen onderzoek doen naar een mogelijk verband. Dit heeft het Zweedse voorzitterschap van de EU gisteren meegedeeld na overleg van diplomatieke vertegenwoordigers van de lidstaten in Brussel. Het EU-onderzoek moet echter geen duplicaat worden van het werk dat volgens Zweedse diplomaten al gebeurt door medische specialisten van de NAVO-landen.

Het onderzoek wordt gedaan door nucleaire specialisten van Euratom. Het is al gestart op verzoek van de Europese Commissie. De Commissie wil ook bekijken of het mogelijk is om met geld van het Stabiliteitspact voor de Balkan de milieuvervuiling als gevolg van de bombardementen op Servische doelen te bestrijden. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken overleggen daar binnenkort over.

De voorzitter van de Europese Commissie, Romano Prodi, zei gisteren in Stockholm dat militaire zaken niet tot zijn competentie behoren. Maar als er aanwijzingen zijn voor gezondheidsrisico's voor de bevolking van Bosnië en Kosovo als gevolg van het gebruik van munitie met verarmd uranium, dan moet volgens hem de Commissie alle nodige beslissingen nemen om de mensen te beschermen. Volgens Prodi behoort dit tot de bestrijding van de grote milieuproblemen op de Balkan door de EU.


Zie ook:

Onderzoek Britse Balkan-veteranen (9 januari 2001)
Europa in de ban van Balkan-syndroom (9 januari 2001)
Kans op leukemie (9 januari 2001)
NAVO wees op risico van munitie (8 januari 2001)
Militairen bellen Defensie over leukemie (6 januari 2001)
Leukemie in leger verontrust Europa (5 januari 2001)
Leukemie spookt door Europa (5 januari 2001)
Van Hoof wil onderzoek naar leukemie (4 januari 2001)

NRC Webpagina's
10 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad