U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Brits Ministerie van Defensie

Ministerie van Defensie

Ministerie van Volksgezondheid

Gezondheidsplein
(Over leukemie)

Pentagon

NAVO
(nieuwssite)


Artsen waarschuwden voor uranium

Door onze correspondent
LONDEN, 11 JAN. Britse legerartsen hebben vier jaar geleden gewaarschuwd voor de gevaren van verarmd uranium. Dat blijkt uit een intern rapport van de Britse landstrijdkrachten, dat gisteren uitlekte.

Uit een andere studie, waarop de BBC de hand heeft gelegd, blijkt dat Britse veteranen van de Golfoorlog (1991) ongebruikelijk veel verarmd uranium in hun bloed hadden.

De documenten doen de controverse over Amerikaanse antitankgranaten met verarmd uranium verder oplopen. Het Britse ministerie van Defensie bood na eerdere weigeringen alsnog aan om Britse deelnemers aan vredesmissies te keuren, zoals ook andere Europese landen doen. Maar het weigert een verband aan te nemen tussen blootstelling aan uraniumstof en het optreden van leukemie.

Het uitgelekte artsenrapport noemt de chemische toxiciteit van verarmd uranium laag, maar het inademen van uraniumstof leidt tot een ophoping in de longen die slechts zeer langzaam verdwijnt. Daardoor kan er "lokale stralingsschade aan de long ontstaan die tot kanker leidt", aldus het rapport uit 1997. Britse militairen die in een door uraniumstof besmette omgeving werken zouden zo acht keer de toelaatbare straling oplopen.

In een verklaring noemt het ministerie de analyse in het rapport "ondeugdelijk". Het rapport zou een samenvatting van een werkdocument zijn dat is geschreven door een stagiaire. Maar Malcolm Hooper, oud- hoogleraar geneeskunde aan de universiteit van Sunderland die Golfveteranen adviseert, noemt het vanochtend in The Guardian "weerzinwekkend" dat het rapport circuleerde terwijl het ministerie tegelijkertijd volhield dat er niets aan de hand is.

Het door de BBC opgedoken onderzoek betreft honderd Britse soldaten die urine- en weefselmonsters inzonden voor tests op verarmd uranium. Bij de helft van hen was het ongebruikelijk hoog. Uraniumstof komt vrij als een granaat met verarmd uranium een voertuig raakt. Britse militairen hebben de munitie gebruikt in de Golfoorlog en op de Balkan. Ze oefenden ermee op schietbanen in Schotland en noordwest-Engeland.


Zie ook:

NAVO wijst moratorium op munitie af (10 januari 2001)
Onderzoek Britse Balkan-veteranen (9 januari 2001)
Europa in de ban van Balkan-syndroom (9 januari 2001)
Kans op leukemie (9 januari 2001)
NAVO wees op risico van munitie (8 januari 2001)
Militairen bellen Defensie over leukemie (6 januari 2001)
Leukemie in leger verontrust Europa (5 januari 2001)
Leukemie spookt door Europa (5 januari 2001)
Van Hoof wil onderzoek naar leukemie (4 januari 2001)

NRC Webpagina's
11 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad