24/7 Media Europe ad
Zaterdag 3 juni 2000
NRC HANDELSBLAD
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws
Gerrit Komrij, dichter des Vaderlands, maakte een sonnet "Leegte na de ramp".
Expo 2000 in Profiel.
Stemming EK: Kan dit Nederlands elftal zich meten dat van '88?
De overname van softwaremaker Baan in het cahier.
Economie voor Jou: Shanghai, de machinekamer van China.
De digitale leestafel: platenwinkels verdwijnen binnen een jaar.
In het nieuws:
Cahier Baan
Dossier Rechtszaak Bouterse
Dossier EK 2000
Dossier Enschede
Dossier Microsoft
Dossier Shell
Dossier Srebrenica
Dossier Suriname
Dossier Telecom

Eindexamen2000


Vandaag bij NRC Handelsblad:
Magazine

Zimbabwe pakt blanke boeren aan

De Zimbabweaanse boer Owen Connor leest in de regeringskrant The Herald het nieuws over de onteigening van 804 boerderijen. Owen raakt een deel van zijn land kwijt.
(Foto Reuters)

De regering van Zimbabwe heeft gisteren een lijst met 804 boerderijen van blanke boeren gepubliceerd die na de verkiezingen, aan het eind van deze maand, zullen worden onteigend.

Voetbalfeest vereist repressie
Over een week barst het EK voetbal los. Achter de uitgelaten feestelijkheid gaat een strategie van repressie schuil.

'Corruptie maakt Nederland ideaal voor drugskartel'
Het drugskartel van Cali in Colombia heeft een apart kantoor "dat uitsluitend handelt met Nederland". Dit staat in gedetailleerde verklaringen die twee getuigen in 1998, onafhankelijk van elkaar, hebben afgelegd tegenover de Haarlemse rechter-commissaris C.M.P. Flint-van Noort. Voor de belangrijkste criminele organisatie van Zuid- Amerika geldt Nederland als het ideaal gelegen filiaal dat door omvangrijke corruptie in het opsporingsapparaat garant staat voor risicoloze doorvoer van cocaïne en marihuana. En mocht er onverhoopt toch iets misgaan, dan is er nog niets aan de hand "omdat de Nederlandse wetten met betrekking tot drugshandel soft zijn".

Wie was de kale ambtenaar in Cali?
Wijdverbreide corruptie in het opsporingsapparaat verklaart waarom Nederland de favoriete bestemming is van Colombiaanse drugs. Zo blijkt uit twee vertrouwelijke, anonieme getuigenverklaringen uit het IRT-dossier.

Kort nieuws
Medianieuws
Radio en televisie
Dossiers & Cahiers
Documenten
Economie voor jou
Digitale Leestafel
Apestaartje
Film en Video - premières
Profiel
Gastenboek


Het politieke web ontrafeld op www.nrc.nl/DenHaag.
Den Haag
24/7 Media Europe ad


Krekel
Krekel
Wat is eigenlijk
het mobiele
aan 't bellen
in de file?

'Vuurwerk was niet oorzaak explosie'
De explosie die op 13 mei in Enschede aan ten minste achttien mensen het leven kostte en vierhonderd huizen verwoestte, is niet veroorzaakt door vuurwerk. Dit zegt mr. J.P. Plasman, advocaat van R. Bakker, een van de directeuren van de ontplofte vuurwerkopslag S.E. Fireworks.

Hoogbegaafd, maar niet anders
Een briljante scholiere doet in veertien vakken eindexamen gymnasium. , ,Ik had een heleboel opgekropte energie in mijn hoofd die er niet uitkon."

 
Bush verzoekt om vertraging van executie
Presidentskandidaat George W. Bush, tevens gouverneur van Texas, heeft voor de eerste keer sinds hij dat ambt aanvaardde uitstel van executie gevraagd voor een ter dood veroordeelde. Bush voert op dit moment campagne in California.

Televisie met pauzeknop
Tv-programma's iets later bekijken? TiVo, een intelligente digitale videorecorder, biedt "een nieuwe manier van tv-kijken". Is dit de uitvinding die televisie weer aantrekkelijk maakt?

Wall Street verrukt over banengroei
De financiële markten hebben gisteren enthousiast gereageerd op de meevallende banengroei in de Verenigde Staten. De vrees voor oververhitting van de economie en voor hogere inflatie nam als gevolg van de nieuwe cijfers af.

Champions Trophy blijkt 'supermarkt'
Nederlandse hockeyclubs grijpen het toernooi om de Champions Trophy aan om hun selectie voor volgend seizoen op peil te brengen.


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
Urgent: openheid
De nieuwe informatie- en communicatietechnologie ( ICT) noopt tot een nieuw "contract met de burger" van de overheid. Dit betoogt minister Van Boxtel, die belast is met het overheidsinformatiebeleid, in een recent beleidsstuk.


Z A T E R D A G S   B I J V O E G S E L
* Luxeleed
Waarom zijn er zo veel tweedehands zwarte Porsche's op de markt? Dat zijn de afdankertjes van de jonge rijken die hebben ontdekt dat het felbegeerde statussymbool tegenvalt. Het aantal Nederlandse miljonairs is in tien jaar tijd verdubbeld, met dank aan de dotcomeconomie. Maar wat heb je eigenlijk, als je alles al hebt?

W E T E N S C H A P   E N   O N D E R W I J S
* Probleembaby's
In 1983 zag in Nederland de eerste reageerbuisbaby het licht. Komende woensdag promoveert arts-epidemioloog Simone Buitendijk op de nadelige gevolgen van deze wijze van bevruchting. 'Vrouwen moeten hun kinderen eerder plannen.'

Columns

J.L. Heldring
H.J.A. Hofland
Roel Janssen
CS Vrijdag
Elsbeth Etty
Karel Knip
Leo Prick
Youp van 't Hek

( s e r v i c e )

E-mail
Colofon
Bezorging
Abonnement