U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Zimbabwe Government Online

Overseas Development Institute

Africa News Online

Regering Zuid-Afrika

Regering Mozambique


Onteigening 804 hoeves

Zimbabwe pakt blanke boeren aan

Door onze correspondent
JOHANNESBURG, 3 JUNI. De regering van Zimbabwe heeft gisteren een lijst met 804 boerderijen van blanke boeren gepubliceerd die na de verkiezingen, aan het eind van deze maand, zullen worden onteigend.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, zei in een reactie de aangekondigde confiscatie van boerderijen te betreuren. Het bezoek van een hoge VN-functionaris aan Harare is uit protest opgeschort. Annan erkent de noodzaak van herverdeling van land in Zimbabwe, maar meent dat dit via overleg en niet door middel van geweld moet plaatshebben. De ontwikkelingsorganisatie van de VN (UNDP) had vorige maand hulp aangeboden bij de uitvoering van de landhervormingen. Regeringswoordvoerder George Charamba zei dat het maken van bezwaren geen zin heeft, de onteigeningen zullen doorgaan. Boeren die een vergoeding willen dienen zich te melden bij de Britten, de voormalige koloniale heersers, aangezien onder Brits bestuur de blanken onrechtmatig aan hun land kwamen, aldus Charamba. De lijst met boerderijen, zoals die verscheen in de Zimbabweaanse Staatscourant, komt grotendeels overeen met de opsomming die in 1998 al werd gegeven. Maar twee jaar geleden gebeurde er na de aankondiging vrijwel niets. Zevenendertig eigenaren gaven toen vrijwillig hun land op, verder bleven de hoeves in blanke handen. Maar ditmaal lijkt het president Robert Mugabe ernst te zijn. De aankondiging volgt op de golf van boerderijbezettingen, die de afgelopen maanden aan de officiële inbeslagneming voorafging. Veteranen uit de onafhankelijkheidsstrijd houden sinds februari naar schatting duizend landbouwbedrijven bezet en hebben gezworen deze niet meer te zullen verlaten. Mugabe juichte de wilde bezettingen donderdag nogmaals toe. "We zijn eigenlijk heel erg blij met de acties", zei hij. Waarnemers in Harare menen dat veteranenleider Chenjerai 'Hitler' Hunzvi en de president onder een hoedje spelen. Onduidelijk is wat er zal gebeuren met bezette boerderijen die niet op de lijst staan. Als het aan 'Hitler' een zelfgekozen bijnaam Hunzvi ligt, worden alle blanken het land uit gejaagd.

Voor Mugabe zijn de bezettingen een belangrijk onderwerp in de campagne voor de op 24 en 25 juni te houden parlementsverkiezingen. Oppositiepartijen en organisaties voor de mensenrechten maken zich intussen ernstige zorgen over een eerlijk verloop daarvan. Leden van Mugabe's ZANU-PF partij vormen samen met veteranen bendes die een ware terreur uitoefenen onder iedereen die ze ervan 'verdenken' met de oppositie te sympathiseren.

Tot nu toe zijn 27 mensen bij het geweld om het leven gekomen, hoofdzakelijk opposanten van Mugabe. Volgens de leider van de Beweging voor Democratische Verandering, Morgan Tsvangirai, is het "slechts in één op de zes kiesdistricten voor ons veilig om campagne te voeren".


Zie ook:

Akkoord in Zimbabwe: 'eind geweld' (29 april 2000)
Buurlanden geven steun aan Mugabe (22 april 2000)
Doodstrijd van de 'jaknikkende zombies' (17 april 2000)
Een rondje bier voor de zwarte krakers (11 april 2000)
Spanning Zimbabwe dreigt ook in Z-Afrika (8 april 2000)
Landjepik in Zimbabwe (8 april 2000)

NRC Webpagina's
3 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad