U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dow Jones

Nasdaq


Vrees voor inflatie daalt

Wall Street verrukt over banengroei

Door onze correspondent LUCAS LIGTENBERG
NEW YORK, 3 JUNI. De financiële markten hebben gisteren enthousiast gereageerd op de meevallende banengroei in de Verenigde Staten. De vrees voor oververhitting van de economie en voor hogere inflatie nam als gevolg van de nieuwe cijfers af.

De werkloosheid in de VS bleek volgens de gisteren bekendgemaakte cijfers te zijn gestegen naar 4,1 procent in mei en de werkgelegenheid liep iets terug. Alleen doordat de overheid 357.000 tijdelijke werkers heeft aangetrokken voor het uitvoeren van de volkstelling kon het bureau voor arbeidsstatistieken per saldo een groei van 231.000 banen bekendmaken. De banengroei over april werd iets naar boven bijgesteld. Matige economische groei en hogere werkloosheid verlaagt de kans op inflatie, vandaar dat de aandelenkoersen stegen. Het industrieel gemiddelde van Dow Jones en vooral de samengestelde Nasdaq-index eindigden fors hoger. De Nasdaq steeg 230 punten, ofwel 6,6 procent, en eindigde op 3813. De Dow steeg 135 punten, ofwel 1,3 procent. De slappe banenaanwas wijst op een verdere vertraging van de economische groei. Het kan erop tevens op duiden dat de renteverhogingen die de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, sinds een jaar heeft doorgevoerd effect hebben. Sinds gisteren is een meerderheid van economen er zeker van dat de 'Fed' tijdens de volgende vergadering de rente niet verder hoeft te verhogen. Wel is de verwachting dat in de loop van de zomer de rente nog een keer omhoog zal gaan.

De looncomponent van het werkgelegenheidsrapport was gunstig. Het gemiddelde uurloon steeg vorige maand slechts 0,1 procent en bedraagt 3,5 procent over de afgelopen twaalf maanden. Dat is het laagste cijfer in jaren. De banengroei dit jaar is nu gemiddeld 159.000 per maand, terwijl dat vorig jaar 218.000 was. Omdat een volgende rentestap met een half procent al door de financiële markten was ingecalculeerd had op Wall Street een koersrally plaats die voortborduurde op de koersstijgingen van dinsdag. Het waren niet alleen de technologiefondsen van de Nasdaq maar ook banken en supermarktketens die profiteerden. De farmaceutische en oliegerelateerde fondsen stonden echter onder zware druk. Bijzonder was de stijging van de technologie. computerbedrijven zoals Sun Microsystems, Oracle, HP, Xilinx en ook internetfondsen zoals Amazon.com, eBay en Yahoo! zijn sterk omhooggegaan. Northwest Airlines, de Amerikaanse partner van KLM, steeg door het gerucht dat het in gesprek is met American Airlines over een overname. De Nasdaq-index, met daarin de toonaangevende technologiebedrijven, is in de afgelopen vier dagen maar liefst 19 procent gestegen. Sinds 24 mei is het zelfs 25 procent. De Dow Jones steeg deze week 4,7 procent.

NRC Webpagina's
3 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad