U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Amerikaanse Verkiezingen

Texas Board of Pardons and Paroles


Onder druk presidentsrace

Bush verzoekt om vertraging van executie

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM 3 JUNI. Presidentskandidaat George W. Bush, tevens gouverneur van Texas, heeft voor de eerste keer sinds hij dat ambt aanvaardde uitstel van executie gevraagd voor een ter dood veroordeelde. Bush voert op dit moment campagne in California.

Het verzoek van Bush werd ingewilligd door fungerend gouverneur Rodney Ellis, minder dan een half uur voordat de gevangene Ricky McGinn door middel van een injectie ter dood zou worden gebracht. Hij was veroordeeld wegens het verkrachten en vermoorden in 1993 van zijn 12- jarige stiefdochter. Bush vroeg om dertig dagen uitstel zodat de verdediging een DNA-onderzoek kan laten uitvoeren.De 43-jarig McGinn zou de tweehonderdnegentiende terdoodgebrachte gevangene zijn in de staat van Texas sinds 1982. 131 daarvan werden onder Bush geëxecuteerd. Daarmee is Texas recordhouder op het gebied van executies. Afgelopen woensdag nog werd de 34-jarige ex-gevangenisbewaker Robert Carter ter dood gebracht in Texas voor de moord op zes mensen waaronder zijn vierjarige zoontje.

Afgelopen februari nog weigerde Bush gratie te verlenen aan de 62- jarige grootmoeder Betty Lou Beets, die zeventien jaar geleden veroordeeld was wegens de moord op haar vijfde echtgenoot.

Beets' advocaten stelden dat hun cliënt gehandeld had uit zelfverdediging en daarom recht had op een nieuw proces. Bush verwierp dat verweer en Beets werd de vierde vrouw die sinds de herinvoering van de doodstraf in 1976 in de Verenigde Staten werd geëxecuteerd. Bush, hoogstwaarschijnlijk de kandidaat voor de Republikeinen, staat onder zware druk wegens het grote aantal executies in Texas. Hij heeft herhaaldelijk gezegd dat hij gelooft dat in zijn staat geen enkele onschuldige persoon ter dood is gebracht.

Eerder dit jaar verzochten de bisschoppen van Texas Bush tevergeefs de uitvoering van de doodstraf op te schorten, in navolging van de staat Illenois. De gouverneur van die staat besloot daartoe nadat gebleken was dat een aantal ter dood veroordeelden onschuldig was. De laatste maanden staat de doodstraf in de VS in toenemende mate ter discussie. Tegenstanders zeggen dat de straf vooral tegen zwarten zou worden gebruikt.

NRC Webpagina's
3 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad