U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Champions Trophy

Champions Trophy blijkt 'supermarkt'


Nederlandse hockeyclubs grijpen het toernooi om de Champions Trophy aan om hun selectie voor volgend seizoen op peil te brengen.

Door onze redacteur MARK HOOGSTAD

AMSTELVEEN, 3 JUNI. Het was deze week opvallend druk bij de kleedkamers in het Wagener-stadion. "Coaches en bestuurders weten de weg te vinden", schertst Robbert-Paul Aalbregt, coach van de vrouwen van HGC. Zijn collega Siegfried Aikman van Kampong kan dat slechts beamen. "Het is één grote supermarkt. Iedereen loopt aan spelers te sjorren, uit angst om de boot te missen."

Wie dezer dagen in Amstelveen rondwandelt, ontkomt niet aan de conclusie: het toernooi om de Champions Trophy biedt clubs uit de Nederlandse hoofdklasse een uitgelezen mogelijkheid om hun selectie op peil te brengen. Zeker nu het post-olympisch jaar voor de deur staat en buitenlandse topspelers wel oren hebben naar een verblijf in de sterkste clubcompetitie ter wereld, woedt achter de schermen een verbeten slag om de gunst van spelers en speelsters.

Oranje Zwart heeft 'de buit' al binnen. Het zeslandentoernooi was nog geen dag oud of de ambitieuze hoofdklasser uit Eindhoven bereikte een principe-akkoord met Michael Brennan. Na de laatste wedstrijd van de Australische spits, morgen tegen Groot-Brittannië, hoopt het bestuur de afspraak te formaliseren, met zowel Brennan als diens collega-international Brent Livermore.

Al ver voor het begin van het toernooi legde OZ de eerste contacten, via Jay Stacy, de robuuste Australiër die ruim anderhalf seizoen in Eindhoven speelde. "We wilden voorkomen dat clubs als Amsterdam en HGC ons hier in de nek zouden staan te hijgen", vertelt Simon van den Boomen, commissaris tophockey bij OZ. "Want je kon er vooraf donder op zeggen dat die clubs hier in actie zouden komen."

Volgens Paul van Ass valt het wel mee met de koop- en hebzucht. "Alle clubs lopen elkaar een beetje op te naaien", weet de voorzitter van HGC. "Aan de bar vangt iemand wat op en voor je het weet, is de eerste roddel geboren. In werkelijkheid zijn de topspelers maar in één ding geïnteresseerd en dat zijn de Olympische Spelen."

Dat mag zo zijn. Maar waarom erkent een van zijn spelers, Bram Lomans, dan dat HGC momenteel druk bezig is om de aanvoerder van Australië, Michael York, vast te leggen? Van Ass, bedachtzaam: "Wij kiezen in eerste instantie voor de eigen jeugd. Pas als er gaten in de selectie vallen, denken wij ter overbrugging aan een buitenlandse topspeler."

Neemt niet weg dat HGC-coach Aalbregt vandaag twee afspraken in zijn agenda heeft staan: met de bondscoach van Zuid-Afrika en met "een Duitse speelster van wie ik de naam niet wil prijsgeven". Maar nee, hij heeft geen geldbuidel meegekregen van het bestuur. "Zo werkt dat niet bij ons. Wij bieden geen geld maar randvoorwaarden, in de vorm van een studie, een woning en wellicht een autootje. Dat moet genoeg zijn."

Streekgenoot HCKZ komt weliswaar uit in de overgangsklasse, maar de ploeg van coach Carina Benninga gaat in Amstelveen slagvaardiger te werk dan de buurman uit Wassenaar. Twee Zuid-Afrikaanse internationals, Pietie Coetzee en Alison Dare, hebben reeds toegezegd volgend seizoen in Den Haag te komen spelen. Nog zo'n opmerkelijk gerucht dat dezer dagen de ronde doet in en rondom de promotenten: Amsterdam heeft Nederlands beste speler, Bloemendaler Teun de Nooijer, 100.000 gulden geboden om volgend jaar in het Wagener-stadion te komen spelen. "Kan ik niet ontkennen", zegt voorzitter Jons Hensel, die drie weken geleden, gesteund door een batterij sponsors, in contact trad met De Nooijer.

Zonder succes. De Nooijer heeft het aanbod naast zich neergelegd, zoals hij eerder al een lucratieve aanbieding vanuit Barcelona, van Real Club de Polo, van de hand wees. "Ze kunnen doen en laten wat ze willen, ik speel volgend jaar bij Bloemendaal", zegt De Nooijer, een speler voor wie clubliefde kennelijk nog wel telt.

Waarom zou hij ook vertrekken? Hoewel het bestuur van de landskampioen zelf bij hoog en bij laag het tegendeel beweert, is het een publiek geheim dat ook de trotse familieclub premies uitkeert. Hetzelfde geldt voor Den Bosch, Oranje Zwart en binnenkort ook voor Amsterdam. "Wij gaan de zaak opengooien", zegt Hensel. "Ik ben dat stiekeme gedoe zat. Openheid voorkomt een hoop scheve gezichten."

De grootste vis in de Amstelveense vijver is niet De Nooijer maar Alyson Annan, de Australische die algemeen wordt beschouwd als de beste speelster ter wereld. Hensel erkent gecharmeerd te zijn van de aanvalster, maar beweert nog geen contact te hebben opgenomen. "Maar dat gaan we wellicht nog doen." Enige haast lijkt geboden, want Kampong heeft Annan reeds benaderd. Coach Aikman heeft al bijna twee jaar contact met de 201-voudig international, met wie hij gisteren nogmaals "een goed gesprek" voerde. "Op een nette manier is het contact tot stand gekomen, niet via ronselpraktijken. Mocht blijken dat we alsnog achter het net vissen, ook goed. Wij weigeren te betalen, ook al schijnt dat elders de norm te worden."

Zonder Nederlands meest gelouterde hockeyer, record-international Jacques Brinkman, staat de mannenploeg morgen in de finale van de Champions Trophy tegenover Duitsland. In het afsluitende groepsduel won het gastland gisteren met 1-0 van Spanje, dankzij een rake strafcorner van neo-international Taeke Taekema. Duitsland won later op de dag in een boeiend duel met 4-2 van Australië en passeerde Spanje daardoor in de eindstand. Naar gisterochtend pas bleek in het ziekenhuis liep Brinkman donderdag, in het treffen met Australië (3-1), een gebroken knieschijf op. Dat gebeurde in de slotfase van het duel, toen Jay Stacy met zijn stick doorhaalde. De 33-jarige middenvelder is twee maanden uit de roulatie. Zijn deelname aan de Olympische Spelen in Sydney komt volgens teamarts Peter Verstappen niet in gevaar. " Jacques heeft het voordeel van een buitengewone basisconditie."

NRC Webpagina's
3 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad