U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
24/7 Media Europe ad
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Russische regering

Poetins verkiezingssite

Centrale Kiescommissie


Meeste Russen voor ex-KGB'er

Poetin al in één ronde gekozen

Door onze correspondent FRANK WESTERMAN
MOSKOU, 27 MAART. Met een absolute meerderheid van stemmen is de 47-jarige KGB-veteraan Vladimir Poetin gisteren voor vier jaar tot president van Rusland gekozen.

De judoka uit St. Petersburg, die al bij het vervroegde aftreden van Boris Jeltsin op 31 december de macht in handen kreeg, bleek vanmiddag - na telling van ruim negentig procent van de stemmen - favoriet bij 52,5 procent van het electoraat. "De verkiezingen zijn geldig en Poetin heeft gewonnen", zo zei een lid van de
Centrale Kiescommissie vanmorgen. Omdat zijn populariteit de vijftig-procentsdrempel heeft overschreden, hoeft Poetin het niet in een tweede ronde op te nemen tegen de nummer twee: communistenleider Gennadi Zjoeganov (die 29,5 procent van de stemmen kreeg).

Het is de eerste keer in de Russische geschiedenis dat de macht van de ene gekozen leider op de andere overgaat. Tegelijkertijd is het de tweede keer dat een voormalige chef van de geheime dienst op de Kremlintroon belandt: voor Poetin was alleen Joeri Andropov daarin geslaagd (toen de ex-KGB-chef na de dood van Brezjnev in 1982 Sovjet- president werd). De grondwet verleent de nieuwgekozen president Poetin, tevens opperbevelhebber van de strijdkrachten, uitgebreide bevoegdheden over de kernmacht Rusland.

In een eerste reactie toonde Poetin zich verguld met zijn monsterzege. Hij noemde de uitslag een "extra duw in de rug" bij zijn inspanning om de staat te versterken en van Rusland weer een internationaal gerespecteerde mogendheid te maken. Hij beloofde op korte termijn zijn economische beleidsvoornemens te onthullen "in een gewichtig document". Vooruitlopend op die plannen klommen de noteringen op de Moskouse beurs vanmorgen licht.

Na een ochtendberaad met Poetin zei vice-premier Michail Kasjanov dat er tot aan de officiele inauguratie (tussen 5 en 8 mei) geen regeringswissel zal plaatshebben. Minister van Buitenlandse Zaken Igor Ivanov stelde wel een wijziging van Ruslands buitenlandbeleid in het vooruitzicht, zonder in detail te treden over de richting van die koersverlegging. Ondanks de grove mediamanipulatie door de staatsomroepen prezen waarnemers van OVSE de stembusgang als uiterst democratisch.

Communistenleider Zjoeganov klaagt echter over gesjoemel: het percentage Poetin-stemmers zou kunstmatig zijn opgekrikt tot boven de vijftig procent, zodat er geen tweede ronde nodig zou zijn. Hij eist dat "deze grootschalige falsificatie" door de kiescommissie wordt erkend.

De sociaal-liberaal Grigori Javlinski eindigde met 5,8 procent op de derde plaats. De opkomst was hoger dan verwacht: ruim zestig procent.


Zie ook:

Poetins krediet (16 februari 2000)
EU-ministers in de rij voor Poetin (26 januari 2000)
Poetin ontslaat Jeltsins machtige dochter Tatjana (4 januari 2000)
Tsjetsjenië is voor Poetin prioriteit (3 januari 2000)
De regie was voortreffelijk (3 januari 2000)
Aftreden past in politiek scenario (3 januari 2000)
Coup Kremlin (3 januari 2000)
Jeltsin treedt af(1 januari 2000)
Clinton looft Jeltsin (1 januari 2000)
Coup Kremlin (1 januari 2000)
Aftreden Jeltsin verrast en verheugt Haagse politiek (1 januari 2000)
Aftreden past in politiek scenario Kremlin (1 januari 2000)
Een breker, een bluffer, maar geen bouwer (1 januari 2000)
Een man van de daad (1 januari 2000)

NRC Webpagina's
27 MAART 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)