U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

E-mails naar verkeerd adres
Klanten van de Internetaanbieder Freeler hebben begin februari grote hoeveelheden vertrouwelijke e-mail-berichten ontvangen die niet voor hen bestemd waren. De e-mails bevatten onder meer vertrouwelijke informatie over bedrijfsstrategieën.

Medewerkers VARA-radio kiezen voor publieke bestel
Een groot deel van de medewerkers van de Vara, merendeels van de radio, vindt dat de omroep binnen het publieke bestel moet blijven, ongeacht de uitkomst van een onderzoek naar de mogelijkheden voor een commerciële toekomst.

Lot Babitski nog altijd onduidelijk
Als bewijs dat de vermiste Russische oorlogscorrespondent Andrej Babitski nog in leven is, hebben onbekenden bij de BBC in Moskou een videoband bezorgd waarop de 35-jarige radiojournalist redelijk gezond oogt.

Winst alleen niet meer voldoende
Morgen begint, met Shell, het economisch seizoen: de stroom winstcijfers van de grote en kleinere Neder- landse ondernemingen. Hoe belangrijk zijn cijfers nog? Wie spreekt, zegt Internet.

Reuters: 1,8 miljard in Internet
Het Britse Reuters (elektronische informatie) zal de komende vier jaar een half miljard pond (ruim 1,8 miljard gulden) investeren in Internetactiviteiten. Reuters wil meer informatie via websites beschikbaar maken en zo een bredere groep gebruikers van haar nieuws- en informatiediensten gaan bedienen.

Hoe Carly Fiorina Hewlett-Packard verandert
Je moet weten wat je wilt en dat moet je terugbrengen tot de kern. En: je moet de goeie ideeën kiezen. Dat is in het kort de filosofie van Carly Fiorina, sinds juli aan het hoofd van elektronicafabrikant Hewlett-Packard. Een vrouw met macht tussen heel veel mannen. Fiorina moet HP weer zijn oude glorie van uitvinder en vernieuwer terugbrengen. Van computers weet ze weinig. "Jullie hebben iemand nodig met een strategische visie. En die breng ik mee."

Hackers vallen opnieuw grote websites in VS aan
Onbekende hackers hebben gisteren een aantal grote websites aangevallen. De virtuele aanvallen leidden tot sluiting van de websites Buy.com en eBay. Ook de nieuwssite CNN en de boekwinkel Amazon ondervonden schade door hackers. De sites waren enige tijd nagenoeg onbereikbaar voor bezoekers.

Tournee joodse zanger bevalt conservatieve Algerijnen niet
Conservatieve moslims in Algerije zijn in het geweer gekomen tegen de komende tournee van de Franse joodse zanger Enrico Macias, zelf van Algerijnse komaf. Een van Macias' thema's is verzoening tussen Arabieren en joden, en zijn bezoek wordt in de protesterende kringen gezien als stap naar normalisering met Israel. Een jood die verzoening met de Arabieren preekt - daarvan moeten zij niets hebben.

Actrice tussen mannenogen
Een glazen huis met een vrouw erin. Het Chileense 'big-brother'- experiment zou de maatschappij 'een spiegel voorhouden'. Al na een paar dagen werd de 21-jarige actrice met de dood bedreigd.

Kohl en Haider
Bezitters van een digitale satellietontvanger kunnen de gebeurtenissen in Oostenrijk uit de eerste hand volgen. De Oostenrijkse staatsomroep ORF zendt zijn nieuws- en actualiteitenprogramma's ongecodeerd Europa rond via de Astra.

Getronics verkoopt geldautomatentak
Automatiseerder Getronics en het Franse Bull verkopen hun gezamenlijke bedrijf SIAB en Cable Print aan het Amerikaanse Diebold. Hoeveel de verkoop oplevert, wil Getronics niet bekendmaken. Een woordvoerster zegt wel dat er " een aardige boekwinst" is gerealiseerd. Als onderdeel van de transactie gaan alleen al van Getronics 1300 mensen over naar Diebold. De verkochte bedrijven zijn samen goed voor een omzet van 440 miljoen gulden.

Getronics heeft geldautomatenproducent SIAB in handen gekregen met de overname van het Amerikaanse bedrijf Wang Global. SIAB, dat sinds 1986 bestaat, is een producent van hardware terwijl Getronics zich juist wil richten op software.

Goed jaar voor Exact
Automatiseerder Exact heeft het afgelopen jaar de nettowinst zien stijgen met 70 procent tot 48,8 miljoen gulden. De omzet nam toe met 39 procent tot 362 miljoen gulden. Ongeveer 30 procent van de omzetstijging is autonoom gerealiseerd. Ook voor de komende jaren verwacht Exact dat de omzet met dubbele cijfers omhoog kan. Volgens een woordvoerder kan er volgend jaar ongeveer 35 procent aan omzet bijkomen.

Vliegenthart keurt programma pleegkinderen af
Staatssecretaris Vliegenthart (Welzijn) ziet niets in het plan van productiemaatschappij Endemol om een tv-programma te maken waarin pleeggezinnen voor kinderen worden gezocht. Ze bekijkt nog of ze naar de rechter stapt om het programma te laten verbieden. Dit antwoordt Vliegenthart op vragen uit de Tweede Kamer. In elk geval moeten aangemelde pleeggezinnen volgens haar op de gebruikelijke manier worden gescreend.

VNU plaatst aandelen
Uitgever VNU gaat onderhands 4,5 miljoen gewone aandelen plaatsen, ofwel ongeveer 2 procent van het geplaatste aandelenkapitaal. Het concern wil de opbrengst van de emissie gebruiken om te investeren in nieuwe en bestaande Internetactiviteiten, voor extra investeringen in kernactiviteiten en voor algemene bedrijfsdoeleinden.

Softbank creërt Internet-fonds
De Japanse Softbank gaat volgende maand een fonds opzetten ter waarde van 150 miljard yen (3 miljard gulden) voor investeringen in Japanse ondernemingen die actief zijn op Internet-gebied. Softbank, handelaar in software, steekt 50 miljard yen in het fonds, de rest komt van financiële instellingen en andere beleggers. Softbank Investment Corp., de investeringsmaatschappij van de Japanse onderneming, zal het fonds beheren en 100 miljoen yen investeren in elke onderneming.

Nokia in zee met Visa
De Finse telecomfabrikant Nokia en de Amerikaanse creditcardmaatschappij Visa gaan samenwerken bij de ontwikkeling van veilige betalingen via Internet met de mobiele telefoon. Nokia heeft al een mobiele telefoon ontwikkeld die naast de reguliere SIM-kaart (gebruikersidentificatie) nog een chip bevat. Die regelt onder meer de financiële afwikkeling van betalingen.

Omzet- en winstexplosie voor Cisco
De omzet van de Amerikaanse netwerkleverancier Cisco Systems is in het eind januari beëindigde tweede kwartaal van zijn boekjaar omhoog geschoten met 53 procent tot 4,35 miljard dollar (9,6 miljard gulden). Het bedrijfsresultaat nam toe van 609 naar 906 miljoen dollar.

Amerikaanse e-commerce domineert
Amerikaanse Internetbedrijven hebben nu in Europa 20 procent van de snel opkomende detailhandel op het Net in handen en zijn leiders in de voornaamste sectoren. Dat meldt de Boston Consulting Group vandaag in een nieuwe studie. Daaruit blijkt ook dat Amerikaanse Internetbedrijven tien maal meer kans hebben in Europa zaken te doen dan andersom. BCG waarschuwt traditionele Europese detailhandelaren dat de concurrentie van zowel de Amerikaanse als Europese e-commerce er aan zit te komen en fors zal zijn. Hoewel Internet nu nog maar 0,2 procent van alle Europese detailhandel bestrijkt, schat BCG dat deze activiteit met 200 procent per jaar zal groeien. Leidende Amerikaanse detailhandelaren op Internet als Priceline.com, Travelocity en Buy.com gaan ook in Europa aan de slag.


Cocktails zijn, in tegenstelling tot sherry en bier, de drank voor alle lagen van de bevolking, zo melden de makers van de site Cocktail. Deze (voormalige) bartenders maakten een site met alle bij hun bekende cocktails en geven wekelijks een serveersugestie. In de Virtual Blender is het mogelijk om op ingrediënt, zowel alcoholisch als non-alcoholisch, te zoeken of vragen te stellen aan de bartenders. (hotwired.lycos.com/cocktail)

NRC Webpagina's
9 FEBRUARI 2000



( a d v e r t e n t i e )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)