U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Journalist nog zoek

Lot Babitski nog altijd onduidelijk

Door onze correspondent FRANK WESTERMAN
MOSKOU, 9 FEBR. Als bewijs dat de vermiste Russische oor logscorrespondent Andrej Babitski nog in leven is, hebben onbekenden bij de BBC in Moskou een videoband bezorgd waarop de 35-jarige radiojournalist redelijk gezond oogt.

Het mysterie rond Babitski, die wekenlang in een Russische legercel is gemaltraiteerd als straf voor zijn kritische verslaggeving over het verloop van de Tsjetsjeense oorlog, blijft echter onopgelost. Uit de beelden valt niet op te maken in wiens handen de verslaggever van Radio Svoboda (Vrijheid) zich bevindt. "Het is vandaag 6 februari", zegt hij, zittend tegen een witte muur. "Ik maak het redelijk. Alleen de omstandigheden staan me niet toe naar huis terug te keren. De mensen om me heen proberen me te helpen. Wees niet bezorgd, ik kom snel thuis."

Een Tsjetsjeense zegsman, Sjarip Joesoepov, beweerde vanmorgen voor radio Echo Moskvi dat de journalist onder protectie staat van de rebellen. Deze informatie zou afkomstig zijn van president Aslan Maschadov, die zondag echter nog had ontkend iets over het lot van Babitski te weten. De redactie van de door Amerikaans geld gesponsorde Radio Svoboda vreest dan ook dat haar collega ondanks Joesoepovs uitlating nog altijd speelbal van Russische generaals is. "Op de video maakt Andrej een terneergeslagen indruk", zegt Savik Schuster, de redactiechef. "Het is onduidelijk waar hij is en onder wiens hoede. Vooral die vage aanduiding 'de mensen om me heen' is alarmerend."

Juist de afgelopen dagen was het vermoeden gerezen dat de omstreden "gevangenenruil" van 3 februari, waarbij Babitski zou zijn uitgewisseld tegen twee door de rebellen opgepakte parachutisten, van a tot z in scene is gezet (en gefilmd) door de veiligheidsdienst FSB. Deze ruil - waarmee Babitski vrijwillig akkoord zou zijn gegaan zonder het recht zijn vrouw, zijn redactie of zijn advocaat te consulteren - heeft een golf van protesten losgemaakt, van de Internationale Federatie van Journalisten tot het Witte Huis in Washington aan toe.

Het Comité van Soldatenmoeders in Moskou is er na dagen van speurwerk niet in geslaagd de twee vrijgelaten parachutisten op te sporen. "Dit doet me afvragen of Babitski überhaupt geruild is", aldus woordvoerster Valentina Melnikova. Radio Svoboda meldde dat Babitski één dag na zijn 'uitwisseling' door ooggetuigen is gezien in de Tsjetsjeense stad Goedermes, onder begeleiding van Russen. Hij zou er ernstig mishandeld uit hebben gezien en zijn kleding zou vol bloed hebben gezeten. Russische functionarissen klagen intussen dat ze "gek worden van het gezeur" over het lot van iemand die zij als een verrader beschouwen. Minister van Buitenlandse Zaken Igor Ivanov noemde de kwestie-Babitski een "privé-zaak" waarmee het buitenland zich niet moet bemoeien. Het openbaar ministerie heeft herhaald Babitski bij terugkeer in Moskou te zullen vervolgen voor "deelname aan een illegale gewapende bende". De ironie wil dat er een landelijk arrestatiebevel tegen hem wordt uitgevaardigd, "indien Babitski zich niet vrijwillig voor het verhoor meldt".

NRC Webpagina's
9 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)