U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Tournee joodse zanger bevalt conservatieve Algerijnen niet

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 9 FEBR. Conservatieve moslims in Algerije zijn in het geweer gekomen tegen de komende tournee van de Franse joodse zanger Enrico Macias, zelf van Algerijnse komaf. Op uitnodiging van president Bouteflika keert Macias in maart voor het eerst sinds 38 jaar naar zijn land terug. Een van Macias' thema's is verzoening tussen Arabieren en joden, en zijn bezoek wordt in de protesterende kringen gezien als stap naar normalisering met Israel. Een jood die verzoening met de Arabieren preekt - daarvan moeten zij niets hebben. De zanger (meer dan 50 miljoen platen en heel populair in het Midden-Oosten) wordt beschouwd als de stem van de tienduizenden Noord-Afrikaanse joden en christenen die net als hij in de jaren vijftig en zestig uit Algerije, Marokko en Tunesië zijn gevlucht voor de uitwassen van de onafhankelijkheidsstrijd. Macias is van plan tijdens zijn tournee 200 joden mee te nemen die in Algerije zijn geboren.

De Algerijnse krant Le Matin schreef gisteren dat Macias' tegenstanders geruchten verspreiden dat zijn familie zich tijdens de onafhankelijkheidsoorlog aan "misdaden" heeft schuldig gemaakt. Intussen zouden zij zich opmaken de zes geplande concerten te verstoren, te beginnen in Macias' geboorteplaats Constantine.

Het verzet tegen Macias wordt geleid door ex-parlementsvoorzitter Belkhadem, een man uit de conservatief-islamitische hoek binnen het FLN (Nationaal Bevrijdingsfront), de vroegere Algerijnse eenheidspartij. In de krant Al-Yum riep hij de regering op de gevangen leiders van het verboden, fundamentalistische Front van Islamitische Redding (FIS) vrij te laten en Hassan Hattab, leider van een moslim terreurgroep, amnestie te verlenen, in plaats van een joodse zanger te laten terugkeren.

President Bouteflika had vorig jaar al een taboe doorbroken door de joden en christenen van Algerije te eren en de bijdrage van de joden aan de cultuur van Constantine te prijzen. In juli schudde hij de Israelische premier Barak de hand, toen hij hem tegenkwam bij de begrafenis van de Marokkaanse koning Hassan II. In november nodigde hij Macias uit tijdens een ontmoeting in Monaco.

Macias vluchtte in 1962 uit Algerije nadat zijn oom, woordvoerder van de joodse gemeenschap, midden op de dag door twee activisten van het FLN op een markt in Constantine was vermoord. De 40.000 leden tellende gemeenschap zag de moord als teken aan de wand, en binnen enkele maanden waren de meesten naar Frankrijk gevlucht. "J'ai quitté mon pays, j'ai quitté ma maison, j'ai quitté mon soleil", dichtte Macias op de boot naar Marseille.

Muziek Macias via www.nrc.nl: J'ai quitté mon pays, j'ai quitté ma maison

NRC Webpagina's
9 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)