U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Medewerkers VARA-radio kiezen voor publieke bestel

Door een onzer redacteuren
HILVERSUM, 9 FEBR. Een groot deel van de medewerkers van de Vara, merendeels van de radio, vindt dat de omroep binnen het publieke bestel moet blijven, ongeacht de uitkomst van een onderzoek naar de mogelijkheden voor een commerciële toekomst.

Gisteren hebben deze medewerkers 68 handtekeningen aangeboden aan het bestuur van de omroep dat op dit moment de 'oriëntatie' uitvoert omdat ze het niet eens is met de nieuwe omroepwet die de invloed van de omroepen beknot. Volgens initiatiefnemer Karel van Hoof, samensteller van het programma Punch, komen er nu nog steeds handtekeningen binnen. Hij verwacht dat het er vrijdag rond de honderd zullen zijn. De Vara heeft omstreeks 300 medewerkers. "Wij zeggen nu al, onderzoek of geen onderzoek: de Vara hoort thuis in het publieke bestel," aldus Van Hoof die verwacht dat er na de uitkomst van het onderzoek over de commerciële mogelijkheden opnieuw een flink deel van het personeel zich zal uitspreken tegen het verlaten van het publieke bestel. De tegenstanders kunnen "begrip opbrengen voor de frustraties die hebben geleid tot een onderzoek naar de mogelijkheden van het voortbestaan van de Vara op private grondslag," zo luidt de petitie: "Maar ze doen een dringend appel op het VARA-bestuur om alles afwegende er toch voor te kiezen onderdeel te blijven uitmaken van het publieke bestel." De medewerkers pleiten voor "een sterk publiek bestel" als tegenwicht voor het "steeds platter wordend aanbod van commerciële omroepen". De meeste ondertekenaars van de petitie werken voor de Vara-radio, het onderdeel van de omroep dat het meest bedreigd wordt bij een commercieel avontuur.

Secretaris en penningmeester G. Krijnen van het Vara-bestuur zei gisteravond dat de oriëntatie op de mogelijkheden voor een uittreding nog niet is afgerond. Het bestuur verwacht vrijdag een beslissing te nemen vlak voordat het personeel wordt ingelicht. Op 15 februari spreekt het bestuur met de OR, een dag later zal de vereniginsraad een besluit moeten nemen over het plan.

NRC Webpagina's
9 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)