U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Website voor beleggers

Reuters: 1,8 miljard in Internet

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 9 FEBR. Het Britse Reuters (elektronische informatie) zal de komende vier jaar een half miljard pond (ruim 1,8 miljard gulden) investeren in Internetactiviteiten.

Reuters wil meer informatie via websites beschikbaar maken en zo een bredere groep gebruikers van haar nieuws- en informatiediensten gaan bedienen. Dat heeft bestuursvoorzitter P. Jobs van Reuters gisteren op een persconferentie bekendgemaakt. In reactie op de duidelijke Internetplannen steeg de koers van het aandeel Reuters gisteren met bijna 25 procent tot boven 12 pond.

Als belangrijke pijler onder de nieuwe Internetstrategie wil Reuters onder de naam Reuters.com een centrale website opzetten die particuliere beleggers kunnen gaan gebruiken om financiële informatie te zoeken. Een deel van deze informatie zal gratis zijn, de rest wordt tegen betaling geleverd. Toegang via Internet maakt het Reuters mogelijk meer gebruikers te bedienen. Daar staat tegenover dat het mediabedrijf gevestigde belangen moet beschermen. Professionele gebruikers betalen hoge bedragen voor financiële informatie (beurskoersen, valutakoersen) die nu nog via besloten netwerken wordt aangeleverd.

Reuters moet bovendien een evenwicht zoeken tussen zijn rol als leverancier van informatie aan kranten of websites en een eigen positie op dit terrein. Volgens Reuters worden de nieuwsberichten van het bedrijf op dit moment gebruikt door 900 websites die in totaal 40 miljoen mensen bedienen. Reuters financiële diensten voor professionele gebruikers, de belangrijkste winstmotor van het concern, zullen geheel worden overgeheveld naar Internet. Dit deel van de reorganisatie kost de komende twee jaar naar verwachting 300 miljoen pond.

Reuters vult zijn Internetstrategie in met nieuwe allianties. Het bedrijf gaat via Internet financiële onderzoeksrapporten leveren aan particulieren. Dat gebeurt in een gezamenlijke onderneming met Multex.com, specialist op dit gebied. Met het Amerikaanse Aether (software voor draadloze communicatie) wil het bedrijf zijn financiële diensten geschikt maken voor zaktelefoons. Ook met Aether, waarin Reuters al een belang heeft van tien procent, wordt een zogeheten joint venture opgericht. Voor het opzetten van de vaste infrastructuur die nodig is om de nieuwe diensten te leveren zal Reuters samenwerken met het telecommunicatiebedrijf Equant. Tot slot is Reuters van plan zijn beleggingsfonds Greenhouse (onder meer beginnende mediabedrijven) naar de beurs te brengen. Reuters maakte gisteren tevens cijfers bekend over het afgelopen jaar. De winst is gestegen met negen procent naar 632 miljoen pond. Internetinvesteringen en bijbehorende reorganisaties zullen dit jaar de winst drukken.

NRC Webpagina's
9 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)