U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Hackers vallen opnieuw grote websites in VS aan

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 9 FEBR. Onbekende hackers hebben gisteren een aantal grote websites aangevallen. De virtuele aanvallen leidden tot sluiting van de websites Buy.com en eBay. Ook de nieuwssite CNN en de boekwinkel Amazon ondervonden schade door hackers. De sites waren enige tijd nagenoeg onbereikbaar voor bezoekers.

De zoekmachine en winkelsite Yahoo was een dag eerder al het slachtoffer van hackers. Geschat wordt dat de aanval Yahoo een half miljoen dollar heeft gekost aan gemiste advertentie-inkomsten en online transacties. De aanvallen zijn uitgevoerd volgens hetzelfde patroon, een denial of service attack. Zo'n aanval bestaat uit een massale stroom van automatische verzoeken aan de site, die het normale Internetverkeer blokkeren.

De hackers konden niet geïdentificeerd worden. Ze switchen zo snel van computer dat ze geen sporen achterlieten. De FBI onderzoekt wie Yahoo heeft aangevallen en is zich ook bewust van de nieuwe aanvallen, liet de dienst de New York Times weten.

De site van CNN, die gedurende bijna twee uur doelwit was van hackers, ondervond veel overlast van de aanvallen. "De site was niet buiten werking, maar ze werkte zeer traag", zei een woordvoerster van CNN Interactive in een verklaring. Het was de eerste aanval op de site sinds de ingebruikneming in augustus 1995.

Beveiligingsdeskundigen gaan ervan uit dat de aanvallen op de websites, die tot de best bezochte ter wereld horen, door dezelfde hackers zijn uitgevoerd. Volgens Elias Levy van het beveiligingsbedrijf SecurityFocus is er zoveel apparatuur en mankracht nodig om een grote site als Yahoo (waar dagelijks 465 miljoen pagina's worden opgevraagd) uit de lucht te halen dat het onwaarschijnlijk is dat het een tweede groep hackers lukt om binnen één dag een denial of service attack van dezelfde omvang uit te voeren.

De geslaagde aanvallen op de grootste e-commerce sites laten volgens beveiligingsspecialisten zien dat het Internet erg kwetsbaar is. De aanvallen betroffen alleen de websites van de Internetbedrijven. De hackers hebben geen toegang gekregen tot de interne netwerken of vertrouwelijke gegevens als creditcardnummers van klanten.

NRC Webpagina's
9 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)