U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Seks en beschermde namen

MARIE-JOSÉ KLAVER
De introductie van 'Het Net' zou Nederland ,,in één klap koploper in gebruik van de elektronische snelweg'' maken, zo beloofde KPN Telecom vorig jaar. Zo'n vaart is het niet gelopen. 'Het Net', KPN's antwoord op het populaire en gestaag groeiende Internet, heeft niet voor het uitbreken van de digitale revolutie gezorgd. Het enige merkbare resultaat van Het Net zijn extra tikken.

Volgens het jaarverslag van KPN Telecom is het telefoonverkeer, mede door Het Net, met bijna 9 procent toegenomen. ,,Telefoongesprekken duren misschien twee minuten, een sessie op Internet neemt soms wel twee uur in beslag'', zei de directeur Internetdiensten al bij de opening van 'Het Net', een gesloten netwerk dat toegang biedt tot websites van bedrijven en enkele regionale dagbladen. 'Het Net' doet steeds meer zijn best om op Internet te lijken. Er zijn nieuwsgroepen, chatboxen en sekssites. Naarmate het aantal abonnees van Het Net groeit, biedt KPN meer elektronische diensten aan. Sinds kort kunnen de 200.000 gebruikers van Het Net bij het 'funstation videonet' terecht voor sport en seks. Seks doet het blijkbaar zo goed op Het Net dat KPN zelf enkele commerciële sekssites is begonnen. Voor Dirty Dutch (,,Kijk op deze site waar spannende foto's & films & geile meiden in één bed liggen'') en Sexplosief (,,30.000 hoge kwaliteit foto's'') moeten gebruikers behalve de telefoonkosten ook een bedrag per minuut betalen.

KPN wil zich tegenwoordig ook in sommige gevallen aan de Internetregels houden. Omdat Internet opgezet is als gemeenschappelijk militair en academisch netwerk worden de regels door werkgroepen bepaald. De standaards en protocollen worden vastgelegd in zogeheten 'requests for comments'. Op grond van een daarvan vordert KPN het e-mail adres info@hetnet.nl terug. KPN wil het zelf gebruiken. De eigenaar van dat e-mail adres, de student Michiel van Dijk, wordt ook verzocht om de term 'het net' niet meer te gebruiken op zijn homepage in de Digitale Stad. Volgens KPN-woordvoerder Bram Oudshoorn wekt Van Dijk op zijn homepage de indruk dat hij een provider is. Bovendien zou Van Dijk klanten van Het Net weglokken omdat hij op zijn homepage een link naar de Digitale Stad heeft aangebracht. Fred Eisner, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Internetproviders NLIP, vindt niet dat uit Van Dijks homepage blijkt dat hij een Internetprovider is.

KPN maakt ook bezwaar tegen de namen van de homepages van Michiel van Dijk, www.info-het.net en het-net.huizen.dds.nl. Volgens de advocaat van KPN Telecom maakt Van Dijk inbreuk op het merkrecht. KPN heeft 'Het Net' namelijk geregistreerd als woordmerk, evenals de termen 'de gids' en 'netkrant'.

Ook andere Internetgebruikers die een domeinnaam hebben waar de term 'het net' in voorkomt, hebben een brief van de advocaat van KPN Telecom ontvangen met het verzoek het gebruik van die naam te staken. Volgens jurist Babiche Westerbrink van het Instituut voor Informatierecht van de Universiteit van Amsterdam bestaan er nog geen regels in het Nederlandse recht voor conflicterende rechten op een merk en een domeinnaam. Westerbrink vindt dat het gevaar dreigt dat KPN het spraakgebruik monopoliseert door algemene termen als 'het net' en 'de gids' vast te leggen als merk. ,,Veel mensen korten in het dagelijks spraakgebruik hun activiteiten op het Internet af met de woorden 'het Net' daarmee niet refererend aan het Net van KPN maar aan het Internet.'' Westerbrink meent dat het monopoliseren van algemene termen op gespannen voet met de free flow of information, die is vast gelegd in het Europese Verdrag van de Rechten van de Mens.

Het Net (info.hetnet.nl)

NRC Webpagina's
18 JULI 1998



Eerder verschenen in deze rubriek:

Digitaal verzet tegen censuur
(4 juli 1998)
Opmars der filters
(27 juni 1998)
Bommengooien op het Net
(20 juni 1998)
Recht in de slag met Internet
(13 juni 1998)
Ruim 184.000 namen en wachtwoorden van klanten te kraken
(6 juni 1998)
Ringo's krakende stoeltje
(30 mei 1998)
Ex-hackers worden voorzichtiger
(23 mei 1998)
De revolutie voorbij
(16 mei 1998)
Cultuurbarbaren en dieven
(9 mei 1998)
Nieuwe media, nieuwe grenzen
(2 mei 1998)
Het valt wel mee
(14 april 1998)
Usenet onder 'curatele'
(7 april 1998)
Een beetje samen op internet
(31 maart 1998)
De gaten in Windows
(24 maart 1998)
Het gevaar van zelfregulatie
(17 maart 1998)
Cyberaanval op het Pentagon
(10 maart 1998)
Gemodder met Webkanalen
(3 maart 1998)
Digitale revolutie geeft leraren het nakijken
(24 februari 1998)
Fascinatie en verbijstering
(17 februari 1998)
Niets vragen, niets zeggen
(10 februari 1998)
Op zoek in Nederland
(3 februari 1998)
Van @ tot zwart gat
(27 januari 1998)
Te weinig en te vroeg
(20 januari 1998)
Vieze woorden in de ruimte
(13 januari 1998)
Van boomhut tot grachtenpand
(6 januari 1998)

Eerder verschenen artikelen in het archief.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)