U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Met ICQ weet je wie van je collega's, vrienden en kennissen on line is.

Een beetje samen op Internet

MARIE-JOSÉ KLAVER
Ze moeten het razend druk hebben bij de firma Mirabilis. Met hun 9 miljoen abonnees. Zo druk, dat ze geen tijd hadden om een e-mail te beantwoorden met de vraag hoeveel van deze abonnees die het programma ICQ (spreek uit: I seek you) gebruiken, uit Nederland afkomstig zijn.

ICQ

ICQ is een plotseling zeer populair geworden programma waarmee je kunt zien of vrienden of collega's online zijn. Zodra je inlogt, verschijnt er een schermpje met de namen van vrienden in rood (off line) of blauw (online). Een blauwe naam kun je aanklikken om te chatten.

Ook in Nederland wordt ICQ veel gebruikt. De schattingen lopen uiteen van een paar duizend tot 200.000 gebruikers.

Op de homepage van Cor Moesbergen (32), werkzaam bij het ministerie van Financiën, geven ruim duizend Nederlandse icq-gebruikers informatie over zichzelf. Via deze lijst wil Moesbergen gebruikers met dezelfde interesses met elkaar in contact brengen zodat ze via ICQ verder kunnen praten. Op het eerste gezicht lijkt ICQ een ietwat primitieve versie van het al veel oudere Internet Relay Chat (IRC), een wereldwijd systeem van babbelboxen dat in 1988 werd uitgevonden en tijdens de Golfoorlog zijn nut bewees toen alle andere vormen van verslaggeving vanuit Koeweit onmogelijk waren. De afgelopen jaren is IRC uitgegroeid tot een wirwar van kanalen op verschillende netwerken, waar zich mensen van zeer uiteenlopend allooi ophouden, van huisvrouwen tot kinderpornografen.

ICQ heeft grotendeels dezelfde opties als IRC. Met allebei de programma's kun je snel zien wie er online is, chatten en nieuwe mensen ontmoeten. Toch is ICQ in korte tijd veel populairder geworden dan IRC. Met name onder nieuwe Internetters, die altijd in de meerderheid zijn gezien de snelle groei van het medium, slaat ICQ in als een bom. In tegenstelling tot IRC, dat een enigszins groezelig en underground imago heeft, is het volstrekt respectabel om ICQ te gebruiken, wat misschien wel de belangrijkste succes-factor is.

Anja Hartog, een 44-jarige lerares aan een Montessorischool, heeft ICQ meteen gedownload toen ze er iets over las in een computerblad. Ze is zeer enthousiast: ,,Ik heb heel veel mensen leren kennen via ICQ, zowel in Nederland als in het buitenland.''

Studente Nederlandse gebarentaal Irene Langenfeld (29) vindt ICQ praktisch 'om even snel met bekenden te communiceren en een leuke manier om met totaal onbekenden te chatten'. Ze gebruikt het ook voor haar studie. ,,Omdat ik geen teksttelefoon heb, zijn e-mail en ICQ voor mij ideaal om met doven te communiceren. Er is ook een ICQ-lijst speciaal voor doven.'' ,,ICQ is wat makkelijker te installeren en te begrijpen dan IRC'', zegt marketing medewerker Janneke Kalff.

Terwijl de meeste ICQ'ers niets van IRC moeten hebben (er zijn daar mannen die zich als vrouw voordoen, klaagt sportjournalist Rein Tuininga) of het helemaal niet kennen, vinden doorgewinterde IRC'ers ICQ maar overbodige nieuwlichterij.

Programmeur Marc van Opstal (29) vindt 'de afwezigheid van publieke kanalen de grootste handicap van ICQ'. Van Opstal: ,,Je kunt niet lekker anoniem op een kanaal zitten om pas wanneer jij dat wilt aan het gesprek deel te nemen.'' Hoewel hij ICQ in bepaalde opzichten beter vindt dan IRC, gaat hij er vanuit dat ICQ een eendagsvlieg is. ,,Als over een of twee jaar een nieuwe versie van het IRC-programma mIRC uitkomt die de aantrekkelijke snufjes van ICQ combineert met alle IRC-opties, dan is het exit ICQ.''

Internet zal wel nooit een global village worden, maar een steeds groter wordende verzameling dorpsgemeenschappen, waar het wiel steeds opnieuw wordt uitgevonden.

Mirabilis www.icq.com

ICQ-lijst van Cor Moesbergen www.banis.nl/icq

ICQ-lijst voor doven www.phd.nl/icq

NRC Webpagina's
31 MAART 1998



Eerder verschenen in deze rubriek:

De gaten in Windows
(24 maart 1998)
Het gevaar van zelfregulatie
(17 maart 1998)
Cyberaanval op het Pentagon
(10 maart 1998)
Gemodder met Webkanalen
(3 maart 1998)
Digitale revolutie geeft leraren het nakijken
(24 februari 1998)
Fascinatie en verbijstering
(17 februari 1998)
Niets vragen, niets zeggen
(10 februari 1998)
Op zoek in Nederland
(3 februari 1998)
Van @ tot zwart gat
(27 januari 1998)
Te weinig en te vroeg
(20 januari 1998)
Vieze woorden in de ruimte
(13 januari 1998)
Van boomhut tot grachtenpand
(6 januari 1998)

Eerder verschenen artikelen in het archief.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)