U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Ringo's krakende stoeltje

BASTIAAN BOMMELJÉ
Als iets de mens onderscheidt van de dodo, is het wel de onlesbare dorst naar kennis. Wie niets wil weten, leeft niet. En omgekeerd. Het is simpelweg waar dat alle beschaving voortkomt uit nieuwsgierigheid.

Nergens is dit zo aardig te zien als bij de honger naar informatie die nu al 35 jaar wereldwijd woedt inzake de popgroep The Beatles. Al in 1963 verschenen in muziekbladen de eerste vital Beatle-istics, waarin onmisbaar geachte data over de schoenmaat, omvang van dijbenen, taille, haarlengte en favoriete snoepjes werden vastgelegd. Het was evenwel vooral nadat de AFKABs (Artists Formerly Known As Beatles) in 1970 uiteen gingen, dat er een Beatles-Forschung op hoog wetenschappelijk niveau ontstond. Naast de meer dan 250 boeken (waarvan 40 de moeite waard zijn en 15 onmisbaar), en de tientallen fanzines die nog steeds verschijnen, zijn er thans op het Internet meer dan 200.000 sites aan de band gewijd. Wie zoekt naar BEATLES, krijgt (afhankelijk van de zoekmachine) in ieder geval tussen de 250.000 en 500.000 treffers van gevonden pagina's, voordat het netwerk der netwerken zuchtend weigert verder te tellen.

Er is, kortom, voor de Beatle-ologie een nieuwe werkelijkheid, een nieuw forum, en een nieuwe onuitputtelijke kennisbron ontstaan. Waarschijnlijk is de beste plek om deze mer boire te benaderen zonder gek te worden de voortreffelijke (en reeds met de TOP-10 Beatles Site Award onderscheiden) abbeyrd-site die wordt onderhouden door Steve Marinucci (www.best.com/ abbeyrd/fabnews.htm). Hier zijn dagelijks de nieuwste nieuwtjes te vinden, vaak met exclusieve foto's (Paul voor het eerst na de dood van Linda weer in openbaar gezien te Parijs; George speelt bij de begrafenis van Carl Perkins) en transcripts van obscure interviews (Ringo antwoordt The Orange County Register). Bovendien biedt deze site, naast essays, analyses en historische feitjes, honderden overzichtelijk gerangschikte links naar andere hoogwaardige Beatles-pagina's.

Zo komt men terecht bij de fameuze The Rec.Music.Beatles Home Page (rmb.simplenet.com/public/files) met niet alleen de soms voortreffelijke analyses van 'saki' (een collectief dat al meer dan een miljoen woorden over The Beatles heeft geproduceerd), maar ook de mooie serie Notes on... van de Amerikaanse wetenschapper Alan W. Pollack. Hij heeft liedje voor liedje musicologisch ontrafeld en de akkoordenschema's, harmonielijnen en ritme-structuren in beeld gebracht (rmb.simplenet.com/public/files/awp/awp.html). Donderdag is iemand in Tilburg gepromoveerd op 'Het geluid van The Beatles', maar als hij deze Notes niet heeft geraadpleegd, kan hij zijn bul wel weer inleveren.

Van bijzonder belang is ook de Beatles Behind The Scenes-site (www.vex.net/paulmac/beatles/bts/bts.html) waarop per song vanaf februari 1963 transcripties te vinden zijn van gesprekken tijdens de opnamesessies. Bijzonder informatief is daarnaast de What goes on-site met The Beatles Anomalies List, een tot zelftwijfels leidende opsomming van onbedoelde geluiden op alle Beatles liedjes. Dit gaat in de trant van: 'Here there and everywhere': 1 min.24 sec.: gekraak als Ringo gaat verzitten achter zijn drumstel; 1min.59: John zingt op de achtergrond 'you' in plaats van 'I'; 2.min.08: de volumepedaal van George piept; 2.min.35: gegiechel van de Beatles hoorbaar bij volumestand 12. Een van de talloze goede multi-media sites (met geluid en video) is de prachtig vormgegeven GlassOnion's Beatle Page (www.geocities.com/SunsetStrip/8015/). Het aanbod maakt duidelijk dat voor serieuze Beatle-ologen het web the place to be is. Niet alleen is het niveau van veel sites hoog, maar ook biedt de virtual reality soms troost. Wie de moeite neemt op de ReelBeatles-site te kijken (oak.cats.ohiou.edu/ba116594/ reelbeatles.html) en dan klikt op de knop 'Beatles 1995' ziet daar vier hippe middelbare heren die verdomd veel op The Fab Four lijken - of tenminste op Johnny and the Moondogs, 39 jaar nadat die verkleumd, verhongerd en zonder een cent op zak met hun gitaren over straat zwierven.

NRC Webpagina's
30 MEI 1998



Eerder verschenen in deze rubriek:

Ex-hackers worden voorzichtiger
(23 mei 1998)
De revolutie voorbij
(16 mei 1998)
Cultuurbarbaren en dieven
(9 mei 1998)
Nieuwe media, nieuwe grenzen
(2 mei 1998)
Het valt wel mee
(14 april 1998)
Usenet onder 'curatele'
(7 april 1998)
Een beetje samen op internet
(31 maart 1998)
De gaten in Windows
(24 maart 1998)
Het gevaar van zelfregulatie
(17 maart 1998)
Cyberaanval op het Pentagon
(10 maart 1998)
Gemodder met Webkanalen
(3 maart 1998)
Digitale revolutie geeft leraren het nakijken
(24 februari 1998)
Fascinatie en verbijstering
(17 februari 1998)
Niets vragen, niets zeggen
(10 februari 1998)
Op zoek in Nederland
(3 februari 1998)
Van @ tot zwart gat
(27 januari 1998)
Te weinig en te vroeg
(20 januari 1998)
Vieze woorden in de ruimte
(13 januari 1998)
Van boomhut tot grachtenpand
(6 januari 1998)

Eerder verschenen artikelen in het archief.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)