U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Samenwerking fotogigant en chipproducent

Jointventure Intel en Kodak

Door onze correspondent LUCAS LIGTENBERG
NEW YORK, 2 MEI. Fotogigant Eastman en chipproducent Intel gaan samenwerken op het gebied van productontwikkeling en marketing. Dat hebben de bedrijven gisteren medegedeeld in New York. De twee bedrijven zullen samen digitale beeldproducten ontwikkelen en ze gaan patenten uitwisselen. Bovendien worden de Kodak foto-ontwikkelingscentra voorzien van Intel-producten.

Intel en Kodak zullen hun beide merknamen gebruiken om gezamenlijk reclamecampagnes te voeren, die zich richten op zowel beginnende gebruikers als op gebruikers die al vertrouwd zijn met digitale verwerking van beeld. De samenwerking moet de beslissende duw geven aan het introduceren van digitale camera's en digitale foto-albums.

Kodak hoopt met hulp van Intel goedkopere apparatuur te kunnen ontwikkelen die beelden op cd's vastlegt, niet alleen voor toepassingen in Kodakcentra maar ook voor computers voor persoonlijk en zakelijk gebruik. Intel verwacht dat deze toepassingen voor veel consumenten doorslaggevend zijn om pc's aan te schaffen of pc's met krachtiger processors te gaan gebruiken.

,,Door samen te werken zullen Kodak en Intel de mogelijkheid creëren voor consumenten en zakenmensen om hun beelden snel, gemakkelijk en goedkoop de digitale wereld in te zenden'', aldus Kodaktopman George Fisher en Inteltopman Craig Barrett in een gezamenlijke verklaring.

Voor de campagnes die de twee bedrijven ontwikkelen zullen in de komende drie jaar minimaal 150 miljoen dollar worden uitgetrokken. De aankondiging loopt vooruit op een meer concrete presentatie komende zomer met details over de samenwerking en de marketingcampagnes.

Kodak deed de aankondiging gisteren tegelijk met een toelichting aan financiële analisten over de interne, bedrijfseconomische vorderingen. In november kondigde Kodak het verlies van tienduizend banen aan en plannen om over een periode van twee jaar 1 miljard dollar aan kosten te besperen. In december kwamen daar nog meer ontslagen bij, zodat Kodak in de afgelopen twee jaar al twintigduizend banen heeft verloren.

Volgens topman Fisher ligt de herstructurering op schema. Het bedrijf was positief over zijn vooruitzichten en noemt bijvoorbeeld China als een groeimarkt voor fotografische producten. Dat land is nu al Kodaks op twee na grootste markt.

NRC Webpagina's
2 MEI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)