U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

'Chatten' over de rellen in Jakarta


Indonesiërs wisselen via Internet berichten uit over wat er in het land gebeurt. ,,If I give my real name, then I'm on the list of missing persons.''

Door onze redacteur MARIE-JOSÉ KLAVER

ROTTERDAM, 16 MEI. In Indonesië wordt de afgelopen weken druk gebruik gemaakt van Internet om met de buitenwereld te communiceren. Indonesiërs die over een Internetaansluiting beschikken, loggen in om buitenlandse nieuwsbronnen als Reuters en CNN te raadplegen en verslag te doen van hun ervaringen.

In de nieuwsgroep soc.culture.indonesia schrijven Indonesiërs over hun angst tijdens de rellen. ,,De situatie in Jakarta lijkt op oorlog. Burgers worden beroofd door bendes. We zijn heel erg bang en in paniek'', meldt een Indonesiër die de schuilnaam Freddy gebruikt. Enkele Amerikanen en Australiërs posten een paar keer per dag de laatste berichten van Reuters en AP op Internet.

Uit angst voor de autoriteiten gebruiken de meeste Indonesiërs niet hun eigen naam en e-mail adres, maar publiceren ze hun verslagen onder een pseudoniem via een gratis e-mail adres van Internetbedrijven als Hotmail en Geocities. Een enkeling maakt ook gebruik van een anonieme remailer, een dienst die niet alleen de identiteit van de Internetgebruiker verhult, maar ook het land van herkomst onzichtbaar maakt.

Via Inter Relay Chat (IRC), een wereldwijd netwerk van babbelboxen, wisselen Indonesiërs het laatste nieuws uit. De chatbox indonesia is 24 uur per dag bevolkt door tientallen Indonesische studenten en nieuwsgierigen uit andere landen. Een 23-jarige student uit Yogyakarta , die het pseudoniem Liberty gebruikt, vertelt op het chatkanaal #indonesia dat hij de laatste dagen vaker gebruik maakt van Internet omdat de media in Indonesië worden gecensureerd. Tijdens het chatten kijkt hij naar CNN dat live beelden van de rellen uitzendt.

,,De Indonesische media zijn niet te vertrouwen. In Indonesië heb je niet zoals in Amerika de vrijheid om kritisch over de regering te schrijven''. Liberty wil anoniem blijven. ,,If I give my real name, then I'm on the list of missing persons'', zegt de student die hoopt dat de situatie in zijn land snel stabiliseert.

,,Indonesië is een democratisch land'', zegt de 23-jarige student journalistiek Febrin Anastasi. De website van CNN leest ze alleen maar om de berichtgeving te vergelijken met die in de Indonesische media, die ze 'objectief' noemt.

De Indonesische Budi Setiawaty die in Duitsland bedrijfskunde studeert, onderhoudt via #indonesia contact met vrienden in Indonesië. Ze maakt zich zorgen om haar familie en wil van landgenoten horen wat er gebeurt.

De Canadese journalist Paul Watson werd onlangs Indonesië uitgezet toen hij foto's maakte van opstandelingen. Per e-mail maakte hij op Huaren, een website voor Chinezen in het buitenland, bekend dat winkels van Chinese Indonesiërs werden geplunderd en in brand gestoken zonder dat de politie ingreep en dat 6 mensen waren omgekomen (www.huaren.org).

Chinezen uit Indonesië waarschuwen op Huaren en in de nieuwsgroep soc.culture.indonesia voor bendes die Chinezen die naar het vliegveld rijden, opwachten en vermoorden en raden Chinezen aan om hun toevlucht te zoeken in buitenlandse hotels.

Via e-mail en het bulletin board van Huaren (Chinees voor Chinees) proberen Chinezen uit Canada en andere landen een hulpactie voor de bedreigde Chinezen uit Indonesië op te zetten.

NRC Webpagina's
16 MEI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)