welkom Zaterdag 18 juli 1998
NRC HANDELSBLAD
* TEGENSPRAAK    * SUPPLEMENT    AGENDA    ARCHIEF    ADVERTENTIES    SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws
bolletje 'Is het tekort pact-proof?' in Economie voor jou.
bolletje Het laatste nieuws over de Tour de France 1998.
bolletje Internationale toorn over zaak met kinderporno
bolletje Bij het nieuws:
Dossier Suriname
Het ontwerp-regeerakkoord
bolletje De tsaar is begraven, maar het verleden laat zich niet toedekken in Bureau Moskou.
bolletje Uitgaanstips in de Dance agenda.
bolletje Portret van Sir Terence Conran, lifestyle-magnaat in de Agenda.


( a d v e r t e n t i e )
Bestel nu Windows '98 on-line


Festina-ploeg uit Tour gezet
Festina-kopman Virenque in gesprek met journalisten, gisteren bij het begin van de zesde Touretappe. Hij en zijn ploeg werden uit de ronde gezet wegens dopinggebruik.
(Foto Reuters)

* Pakken Bouterse vaker verhinderd
De ministers Sorgdrager (Justitie) en Van Mierlo (Buitenlandse Zaken) hebben vorig jaar niet een keer, zoals eerder uitlekte, maar driemaal het Haagse openbaar ministerie verboden in Brazilië de arrestatie te gelasten van drugsverdachte D. Bouterse. Dit heeft de officier van justitie C. van der Voort, die jarenlang het drugsonderzoek tegen de Surinaamse ex-legerleider heeft geleid, eergisteren verklaard bij een verhoor voor de Haagse rechter-commissaris I. de Vries.

*
De Draad - dagelijkse column
Hoe moeten wij ons Brainport Nederland voorstellen?
* Kort nieuws
* Medianieuws
* Radio en televisie
* Film en Video - premières
* Profiel - wekelijkse themabijlage
* Economie voor jou
* Gastenboek


( a d v e r t e n t i e s )
Postbank
Krediet Aanvraag

Krekel
Krekel
De tsaar kon zich
meteen in zijn
graf omdraaien

NRC Handelsblad
op Internet

Hoofdredactie:
mr. F.E. Jensma
(hoofdredacteur),
J. van der Vaart,
dr. W. Oosterbaan Martinius
en L. Starink

Internetredactie:
T.J. Rooduijn en
drs. M.J. Klaver

Vragen, reacties of opmerkingen?
Stuur ze naar
web@nrc.nl

 

* Adviesraad kraakt steun ruimtevaart
De resultaten van het ruimtevaartbeleid van de Nederlandse overheid zijn niet te rechtvaardigen vanuit commercieel-industrieel oogpunt. De 250 miljoen gulden subsidie kan beter anders besteed worden. Het beleid leidde, ondanks de sterk toegenomen uitgaven voor ruimteonderzoek, niet tot een versterking van het industriële draagvlak. Integendeel, dat draagvlak is verzwakt. Van spinn-off naar andere sectoren is geen sprake. Dit zijn enkele conclusies van een onderzoek van de Adviesraad voor het wetenschaps- en technologiebeleid (AWT). Vanuit louter commercieel-industrieel oogpunt zou volgens de adviesraad de 250 miljoen gulden subsidie per jaar voor ruimtevaartonderzoek wellicht beter kunnen worden besteed aan het jaarlijks helpen van 250 starters met een krediet van een miljoen.

* Volleybalploeg zet aartsrivaal Italië in Milaan te kijk
De Nederlandse volleyballers hebben gisteravond een van hun meest spectaculaire zeges op de grote rivaal Italië behaald. De regerend wereldkampioen werd op de eerste dag van de World League-finale in eigen huis, het Forum in Milaan, met 3-1 verslagen. Het krachtsverschil in de derde en vierde set was uitermate groot: 4-15 en 5-15. De winnende coach Toon Gerbrands balde na de laatste bal zijn vuisten en op zijn gezicht streden blijdschap en ongeloof om voorrang. ,,Ik denk dat de rollen nu definitief zijn omgedraaid en dat de Italianen nu achter ons aan moeten gaan rennen'', aldus Gerbrands.


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
* Nederland immigratieland
VAN INDO TOT allochtoon, van gastarbeider tot medelander, van rijksgenoot tot Surinamer, van neger tot zwarte en van vluchteling tot gelukszoeker. De (in)formele taal waarmee Nederland nu al een halve eeuw over de migranten spreekt, moet de werkelijkheid vooral verhullen. Het lukt nog steeds niet. Migratie is een golfbeweging. Al sinds mensenheugenis wordt er van arme naar rijke gebieden getrokken, van pessimistische naar optimistische vooruitzichten. Het omgekeerde gebeurt nooit, althans niet vrijwillig.
Z A T E R D A G S   B I J V O E G S E L
* Voor de overlevenden
Het onderzoek naar de massagraven in Bosnië is begonnen. Het Haagse tribunaal zoekt bewijzen voor oorlogsmisdaden. En moslims, Serviërs en Kroaten graven op elkaars grondgebied om zekerheid te krijgen over het lot van hun verdwenen landgenoten. Maar de familieleden van de vermisten zijn ongelukkig. Er moet niet gezocht worden naar doden maar naar levenden.
Columns

* J.L. Heldring
* H.J.A. Hofland
* Youp van 't Hek
* Elsbeth Etty
* Karel Knip


( a d v e r t e n t i e )
Cisco