U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Het valt wel mee

MARIE-JOSÉ KLAVER
De Oostenrijkse onderzoeker Brigitte Bailer-Galanda vreest dat geschiedenislessen over de holocaust teniet worden gedaan door de verspreiding van extreem-rechts gedachtengoed op Internet.

,,Als scholieren nu onder het trefwoord 'holocaust' naar informatie op Internet zoeken, krijgen ze een stortvloed van nazi-propaganda over zich heen'', zei Bailer-Galanda vorige week in deze krant.

Wie de proef op de som neemt en 'holocaust' intikt bij de zoekmachines AltaVista en HotBot merkt dat het wel meevalt met nazi-propaganda op Internet. Je komt direct uit bij de sites van de Cybrary of the Holocaust, het Holocaust Memorial Center en het United States Holocaust Memorial Museum.

Cybrary of the Holocaust is een educatief Internetproject dat is opgezet om informatie over de vervolging en vernietiging van het Europese jodendom in de Tweede Wereldoorlog te verstrekken. De site bevat onder meer verhalen van overlevenden, foto's van de nationaal-socialistische gruweldaden in de concentratiekampen en lesmateriaal voor middelbare scholen. Volgens een onderzoek van het Simon Wiesenthal Centre telt het Web ongeveer 600 antisemitische, racistische, (neo-)nazistische en extreem-rechtse sites. Op een totaal van 320 miljoen webpagina's is dat niet veel. Het overgrote deel van deze sites is van Amerikaanse oorsprong. In de Verenigde Staten zijn racistische en antisemitische uitlatingen over het algemeen niet verboden. Slechts uitspraken die oproepen tot fysiek geweld tegen minderheden zijn strafbaar.

Uit de studie 'Das Netz des Hasses', een inventarisatie van de bezigheden van extreem-rechts in cyberspace, blijkt dat enkele Duitse neo-nazistische groeperingen via Amerikaanse Internetaanbieders een website bijhouden. Voor de Duitse justitie is er blijkbaar geen aanleiding om actie te ondernemen tegen de activiteiten van deze neonazi's op Internet.

De Duitse overheid is niet altijd zo mild. Eerder ontzegde het openbaar ministerie alle Duitse Internetgebruikers de toegang tot de Nederlandse provider Xs4all wegens een homepage van het Duitse extreem-linkse tijdschrift Radikal. De Duitse vestiging van CompuServe, een internationale provider met miljoenen klanten, werd een paar jaar geleden door de officier van Justitie in München gedwongen om wereldwijd alle abonnees de toegang tot 200 nieuwsgroepen over seks te ontzeggen.

Nationale wetgeving blijkt dus prima te voldoen als het gaat om het bestrijden van verboden uitlatingen op Internet. Het voorstel van de Inter-parliamentary Council against Antisemitism, een organisatie van 1200 parlementariërs uit 87 landen, om een wereldwijd systeem van filterprogramma's in te voeren om alles wat op Internet wordt gepubliceerd te controleren om zo verspreiding van antisemitisme te voorkomen lijkt dan ook zeer overdreven. Het is absurd om de ruim 100 miljoen Internetgebruikers en duizenden providers te willen dwingen filtersoftware te gebruiken omdat een enkeling antisemitische uitlatingen doet.

Zorgwekkend is wel dat de Council in het onlangs verschenen rapport 'Antisemitism on the Internet: A Legal Analysis and Proposal for Action' voorstelt om in Europa - waar vrijwel geen nazistische sites zijn en waar bijna alle landen antisemitisme en racisme wettelijk verbieden - te beginnen met de regulatie van Internet middels filterprogramma's omdat de Europese Commissie al het nodige voorwerk heeft gedaan. In verschillende officiële publicaties over regulatie van het Internet heeft de Europese Commissie zich een groot voorstander van het Platform for Internet Content Selection (PICS) getoond. PICS is een zeer krachtige technologie die niet alleen ouders, scholen, bibliotheken en werkgevers in staat stelt om te bepalen wie toegang heeft tot welke informatie, maar ook overheden een kans biedt hun burgers te censureren.

Hoe verwerpelijk rechts-extremisme ook is, de bestrijding ervan mag niet uitmonden in een pleidooi voor wereldwijde censuur.

NRC Webpagina's
14 APRIL 1998



Eerder verschenen in deze rubriek:

Usenet onder 'curatele'
(7 april 1998)
Een beetje samen op internet
(31 maart 1998)
De gaten in Windows
(24 maart 1998)
Het gevaar van zelfregulatie
(17 maart 1998)
Cyberaanval op het Pentagon
(10 maart 1998)
Gemodder met Webkanalen
(3 maart 1998)
Digitale revolutie geeft leraren het nakijken
(24 februari 1998)
Fascinatie en verbijstering
(17 februari 1998)
Niets vragen, niets zeggen
(10 februari 1998)
Op zoek in Nederland
(3 februari 1998)
Van @ tot zwart gat
(27 januari 1998)
Te weinig en te vroeg
(20 januari 1998)
Vieze woorden in de ruimte
(13 januari 1998)
Van boomhut tot grachtenpand
(6 januari 1998)

Eerder verschenen artikelen in het archief.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)