U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Digitaal verzet tegen censuur

MARIE-JOSÉ KLAVER
Vier nieuwe Amerikaanse censuurwetten doen oude tijden op het Web herleven. De digitale burgerbeweging Electronic Frontier Foundation (EFF) heeft de Blue ribbon-campagne nieuw leven ingeblazen uit protest tegen twee Amerikaanse wetten die de vrijheid van meningsuiting op Internet aan banden leggen.

Twee jaar geleden plaatsten honderdduizenden Internetgebruikers een blauw lintje op hun homepage om te laten zien dat ze het niet eens waren met de Communications Decency Act, een wet die 'onbetamelijk' materiaal op Internet verbood. Volgens de Communications Decency Act kon je al een boete krijgen als je het woord shit op je website gebruikte. Toen president Clinton zijn handtekening onder de wet zette, werd het twee dagen donker op het Web. Duizenden Internetgebruikers maakten de achtergrond van hun website zwart als teken van rouw.

Een redacteur van het Internettijdschrift Wired organiseerde onder de naam 24 hours of democracy een essay-wedstrijd. Ongeveer duizend mensen schreven een artikel over het belang van de elektronische vrijheid van meningsuiting en plaatsten dat op hun homepage. Er ontstond een lange slinger van hompages met verhalen die allemaal naar elkaar verwezen.

Het blauwe lintje is uitgegroeid tot hèt symbool voor het digitale verzet tegen censuur, zoals het rode lintje staat voor de strijd tegen AIDS. Volgens de zoekmachine AltaVista hebben inmiddels meer dan een miljoen webpagina's een verwijzing naar de campagne voor vrijheid van meningsuiting van de EFF opgenomen. De Electronic Frontier Foundation voerde niet alleen op het Net actie tegen de Communications Decency Act, maar ook in de rechtszaal. Na drie maanden surfen besloten de drie rechters van de rechtbank in Philadelphia die de zaak behandelden in juni 1996 dat de Internetwet in strijd was met de grondwet. Volgens een van de rechters, Stewart Dalzell, was Internet een bijzonder medium dat gewone mensen de kans geeft wereldwijd gehoord te worden, een voorrecht dat voorheen alleen aan mediaconglomeraten was voorbehouden. Een jaar later werd het oordeel van de rechtbank van Philadelphia door het Hooggerechtshof bevestigd.

De nietigverklaring van de Communications Decency Act betekende echter niet het eind van de strijd tegen online censuur. De Amerikaanse rechtsgeleerde Lawrence Lessig, hoogleraar aan Harvard en deskundige op het gebied van de vrijheid van meningsuiting, voorspelde vorig jaar in het artikel 'Tyranny in the Infrastructure' dat er nog veel meer juridische maatregelen zouden volgen om Internet te censureren. Lessig wees met name op het gevaar van verplichte filter-software om websites te blokkeren. Lessigs voorspelling is uitgekomen. Sinds het einde van de Communications Decency Act zijn er in tal van Amerikaanse staten wetten en wetsvoorstellen geintroduceerd die de vrijheid van meningsuiting en de vrije toegang tot informatie op Internet beperken. In de staat New Mexico werd onlangs een wet aangenomen die het verbiedt om computers te gebruiken om 'obsceen' materiaal te verspreiden. De wet ging zover dat een schrijver uit New York die zijn erotische verhalen op Internet zette strafbaar was als een inwoner uit New Mexico een van zijn artikelen naar zijn computer kopieerde. Na een proces van de Electronic Frontier Foundation, de American Civil Liberties Union en een aantal Internettijdschriften heeft de rechter in New Mexico de wet, die eigenlijk 1 juli in werking zou treden, opgeschort.

Gesteund door de vele Internetgebruikers die zich verbonden voelen met de campagne tegen digitale censuur en een blauw lintje op hun homepage opnemen, probeert de Electronic Frontier Foundation nog drie nieuwe wetten die de vrijheid van meningsuiting op Internet inperken ongeldig te laten verklaren.

Blue ribbon-campagne:www.eff.org/blueribbon.html

24 hours of democracy: www.scripting.com/twentyFour

NRC Webpagina's
4 JULI 1998



Eerder verschenen in deze rubriek:

Opmars der filters
(27 juni 1998)
Bommengooien op het Net
(20 juni 1998)
Recht in de slag met Internet
(13 juni 1998)
Ruim 184.000 namen en wachtwoorden van klanten te kraken
(6 juni 1998)
Ringo's krakende stoeltje
(30 mei 1998)
Ex-hackers worden voorzichtiger
(23 mei 1998)
De revolutie voorbij
(16 mei 1998)
Cultuurbarbaren en dieven
(9 mei 1998)
Nieuwe media, nieuwe grenzen
(2 mei 1998)
Het valt wel mee
(14 april 1998)
Usenet onder 'curatele'
(7 april 1998)
Een beetje samen op internet
(31 maart 1998)
De gaten in Windows
(24 maart 1998)
Het gevaar van zelfregulatie
(17 maart 1998)
Cyberaanval op het Pentagon
(10 maart 1998)
Gemodder met Webkanalen
(3 maart 1998)
Digitale revolutie geeft leraren het nakijken
(24 februari 1998)
Fascinatie en verbijstering
(17 februari 1998)
Niets vragen, niets zeggen
(10 februari 1998)
Op zoek in Nederland
(3 februari 1998)
Van @ tot zwart gat
(27 januari 1998)
Te weinig en te vroeg
(20 januari 1998)
Vieze woorden in de ruimte
(13 januari 1998)
Van boomhut tot grachtenpand
(6 januari 1998)

Eerder verschenen artikelen in het archief.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)