U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Woordenoorlog over Iraanse film
Een film over een Iraniër die zijn uiterste best doet om naar zijn geliefde Amerika te emigreren heeft een woordenoorlog in Iran ontketend. Islamitische activisten hebben zelfs bioscopen waar de film - Adam Barfi (Sneeuwman) van Davud Mirbaqeri - wordt getoond, aangevallen en bezoekers lastig gevallen. De film zelf is intussen een enorm kassasucces geworden: hij draait in 22 steden en alleen al in Teheran in 18 bioscopen.



Toedichten en toedenken
,,Buiten de ambtenarij wordt nergens liefdelozer met de taal omgegaan dan in de journalistiek. [...] Het is dikwijls bar en boos, en het meest verontrustende is nog dat weinigen zich druk maken over de gebrekkige leesbaarheid, over de armoedige schrijfkwaliteit. Hier en daar houdt een oude lul er een aardig taalrubriekje aan over [...].''



VNU boekt winst op lagere effectenbeurs
De aanhoudende crisisdreiging in Azië en de expiratie van contracten op de Amsterdamse optiebeurs drukten vanochtend de koersen op de effectenbeurs. Grote uitzondering was uitgever VNU die na zijn miljardenaankoop de enige topper onder de hoofdfondsen was.



VNU is nu ook lid van club van reuzendoders
Nederlandse concerns expanderen dankzij steeds grotere overnemingen. De banken zorgen gretig voor financiering.



VNU: 4,2 miljard voor Gouden Gids
De Haarlemse uitgever VNU betaalt 2,1 miljard dollar (4,2 miljard gulden) voor ITT World Directories, de wereldwijde uitgever van Gouden Gidsen. VNU geeft voor financiering van de overname geen nieuwe aandelen uit maar leent het gehele bedrag van bankenverzekeraar ING.



Langdurige strijd om delen van ITT
Wel te koop? Niet te koop? Toch verkocht. De divisie ITT World Directories, die voor 4,2 miljard gulden in handen van VNU komt, heeft een bewogen jaar achter de rug. De gouden gidsen van België, Ierland, Nederland, Portugal, Zuid-Afrika en een deel van het Caribisch gebied, waren tot voor kort onderdeel van ITT Corporation. Dat bedrijf wordt voor 10,2 miljard dollar overgenomen door Starwood Lodging Corporation.



Uitgever VNU rekent af met kleinsteeds imago
VNU maakte gisteren bekend voor ruim 4 miljard gulden Gouden Gids-uitgever ITT World Directories te kopen.



Palmtop computers
Palmtop computers heten ze, maar de handpalm is te klein om zo'n machientje goed vast te houden. Handheld computers worden ze ook genoemd, maar de daad bij het woord gevoegd dwingt dat tot eenhandig typen, waar het toetsenbord weer te groot voor is. Als pocketable computer zie je ze soms aangeduid. Maar stop ze in je binnenzak en je colbert zakt uit model. Te groot en te zwaar voor hun namen zijn ze, maar verder ideale computertjes voor onderweg. Eindelijk zijn we verlost van die onhandig grote en zware notebooks of laptops.



Op zoek naar kat in griezelkasteel
,,Als je gewend bent alleen maar te klikken, kom je hier geen stap verder'', klinkt het dreigend bij het starten van de cd-rom Meesters van Macht.



IBG beticht van handel in adressen
Het Interstedelijk Studentenoverleg beticht de Informatie Beheer Groep van ,,handel met persoonsgegevens'' met uitgeverij VNU. De uitgever heeft een contract gesloten met IBG om alle afstuderende studenten een reclamefolder te sturen voor een Intermediair Jaarboek. De studentenbond vindt dit misbruik van gegevens die studenten verplicht moeten doorgeven.



Nieuwe code voor Britse pers
LONDEN, 19 DEC. De Britse media hebben zichzelf in een nieuwe code strengere regels opgelegd naar aanleiding van de dood van prinses Diana op 31 augustus in Parijs, bij een ongeluk met een auto die werd achtervolgd door persfotografen. De code verbiedt het ,,hinderlijk volgen'' van mensen en eist dat jonge mensen ,,zonder onnodig belaagd te worden'' hun school kunnen afmaken. Ook het gebruik van extreme telelensen, waardoor beroemdheden van grote afstand tegen hun wil gefotografeerd kunnen worden, is in de nieuwe code niet meer toegestaan, evenals het publiceren van afgeluisterde telefoongesprekken. Critici zeggen dat de code nauwelijks invloed zal hebben op de houding van de media. Er staan geen harde sancties op overtreding van de regels. (Reuters)




De traditionele kersttoespraak van Koningin Beatrix zal dit jaar voor het eerst op Internet uitgezonden worden. Via de site van het NOS, waar sinds enige tijd 'live' het programma 'Met het oog op morgen' en het Radio 1-journaal te beluisteren zijn. Aangezien de kersttoespraak rechtstreeks op het Radio 1-journaal te horen is, kan de luisteraar ervoor kiezen deze via Internet te beluisteren. Vooral voor Nederlanders in het buitenland is dit een uitkomst. Kort na de toespraak verschijnt de volledige tekst op de NOS-site.

(www.omroep.nl/nos)

NRC Webpagina's
19 DECEMBER 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)