U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

VNU boekt winst op lagere effectenbeurs

Door onze financiële redactie
AMSTERDAM, 19 DEC. De aanhoudende crisisdreiging in Azië en de expiratie van contracten op de Amsterdamse optiebeurs drukten vanochtend de koersen op de effectenbeurs. Grote uitzondering was uitgever VNU die na zijn miljardenaankoop de enige topper onder de hoofdfondsen was.

Dankzij het nieuws dat de uitgever uit Haarlem het de Amerikaanse ITT World Directories (Gouden Gids) voor 4,2 miljard gulden wil overnemen, ging de koers van het aandeel tegen de markt in. Rond het middaguur noteerde VNU 53,50 gulden, een winst van 1,80 gulden. Eerder in de ochtend bereikte de uitgever een tussentijds koersrecord van 54,70 gulden. Eind oktober was een aandeel VNU slechts 41 gulden waard. De omzet was vanochtend hoog. Na anderhalf uur handelen waren (dubbelgeteld) 1,1 miljoen certificaten omgegaan, hetgeen gelijk is aan de normale dagomzet.

Handelaren waren zeer te spreken over de transactie: ,,Dit is een uitstekende deal. Je ziet dat de verwachtingen onder de analisten over de winst per aandeel wat naar beneden worden bijgesteld door de rentedruk en enige verwatering van aandelen, maar veel stelt dat niet voor.'' De andere uitgevers zakten bescheiden. De stemming werd gedrukt door de substantiële daling op Wall Street, gevoed door de hernieuwde onrust over tegenvallers in Azië. Daarnaast versterkte de optiebeurs in Amsterdam de neerwaartse koersbewegingen. Vanmiddag expireren de optiecontracten, waardoor er aanbod ontstaat in een markt met weinig vraag. De 900-puntengrens van de toonaangevende AEX-koersindex werd neerwaarts doorbroken op 890,26 punten een verlies van 17,27 punten (1,9 procent). De toch al gevoelige high-techfondsen ASM Lithography en Philips behoorden weer tot de grootste dalers. Philips voerde de lijst aan met een verlies van 4,80 op 118,90 terwijl chipindustrieverzorger ASM 5,30 op 121 gulden liet liggen. De beleggers denken dat de twee last kunnen krijgen van de Azië-crisis. ASML en Philips verkopen veel producten aan Aziatische afnemers.

Grootste verliezer van de hele beurs was het Indiase staalbedrijf Ispat. Het fonds ging 5 procent (12,36 gulden) achteruit naar 39 gulden. Het koersverlies volgt op een mislukte poging om 70 procent van het staalbedrijf Sidor uit Venezuela over te nemen. De koers van de Amerikaanse dollar is de handel op de Europese valutamarkten vandaag een halve cent gedaald. Vroeg in de middag werd 1,9932 genoteerd tegen een slotkoers van 1,9980 gisteren.

NRC Webpagina's
19 DECEMBER 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)