U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Langdurige strijd om delen van ITT

Door onze correspondent
LUCAS LIGTENBERG

NEW YORK, 19 DEC. Wel te koop? Niet te koop? Toch verkocht. De divisie ITT World Directories, die voor 4,2 miljard gulden in handen van VNU komt, heeft een bewogen jaar achter de rug. De gouden gidsen van België, Ierland, Nederland, Portugal, Zuid-Afrika en een deel van het Caribisch gebied, waren tot voor kort onderdeel van ITT Corporation. Dat bedrijf wordt voor 10,2 miljard dollar overgenomen door Starwood Lodging Corporation.

ITT heeft drie verschillende divisies: 'hotels', 'kansspelen' en 'informatiediensten'. De gouden gidsen, de 'zakelijke gidsen' zijn weer onderdeel van de divisie informatiediensten. De rest, 'educatieve diensten', blijft voorlopig in handen van ITT.

Het onderdeel dat VNU nu heeft verworven geeft gouden gidsen uit in een aantal landen. In de Verenigde Staten is de gouden gids (yellow pages) geen beschermde naam, in Nederland en België wel. Ook het gebruik van het gele papier is exclusief. In Nederland en België zijn er 26 edities van de gouden gids met een gezamenlijke oplage van 12,4 miljoen. De totale oplage van alle gidsen is 27,5 miljoen. De helft van de omzet van 'zakelijke gidsen', in dollars gerekend, kwam vorig jaar echter uit Nederland en België.

De omzet van de VNU-acquisitie bedroeg vorig jaar 600 miljoen dollar en de bruto-winst was 200 miljoen dollar. Dit jaar werd ITT hard geraakt door de krachtige dollar waardoor de omzet en de winst in dollars terugliepen.

De strijd om (delen van) ITT duurt al bijna een jaar. ITT kreeg begin dit jaar te maken met een vijandelijk overnamebod van Hilton-hotelketen. Daarbij werd ook overwogen om ITT Worldwide Directories te verkopen. Dat gerucht deed voor het eerst de ronde in mei. ITT kocht in juli een belang van 20 procent dat Bell South had terug voor 254 miljoen dollar. Bij die gelegenheid verklaarde een woordvoerder nog uitdrukkelijk dat ITT de 'zakelijke gidsen' niet zou verkopen.

Om zich te beschermen tegen de dreigende overname besloot ITT Corporation zich te splitsen in drieën. Na die opdeling zou beleggingsmaatschappij Clayton, Dubilier & Rice een belang nemen van ongeveer 33 procent en dat verder uitbouwen. De geruchtenstroom maalde intussen vrolijk door. Het Britse bedrijf FreePages zou een bod hebben gedaan op de 'zakelijke gidsen' van 1,5 miljard dollar. Het plan tot splitsing van ITT werd inmiddels voor de rechter aangevochten. De rechtbank oordeelde in september dat ITT geen opdeling kon doorzetten zonder de aandeelhouders te raadplegen.

Vervolgens meldde zich de Starwood Lodging Corporation als nieuwe partner. Daarmee sloot ITT een vriendschappelijke overname-overeenkomst. Hilton boog het hoofd en gaf de strijd op.

Waarom wordt het onderdeel 'zakelijke gidsen' nu dan toch verkocht? Woordvoerder Hoppin: ,,Dat heeft te maken met Starwood. In die strategie voor de toekomst krijgen de hotels en casino's de voorkeur boven de 'zakelijke gindsen'.''

Starwood zal het geld ook gebruiken om zijn overname te financieren.

NRC Webpagina's
19 DECEMBER 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)