U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Woordenoorlog over Iraanse film


TEHERAN, 19 DEC. Een film over een Iraniër die zijn uiterste best doet om naar zijn geliefde Amerika te emigreren heeft een woordenoorlog in Iran ontketend. Islamitische activisten hebben zelfs bioscopen waar de film - Adam Barfi (Sneeuwman) van Davud Mirbaqeri - wordt getoond, aangevallen en bezoekers lastig gevallen. De film zelf is intussen een enorm kassasucces geworden: hij draait in 22 steden en alleen al in Teheran in 18 bioscopen.

In de film gaat een Iraanse man zo ver dat hij zich als een zwaar-opgemaakte vrouw vermomt in de hoop een Amerikaan te trouwen en zo naar het land van zijn dromen te kunnen emigreren. Uiteindelijk loopt alles politiek correct af: hij wordt verliefd op een Iraanse vrouw en ze keren naar Iran terug.

,,De belangrijkste boodschap van de film is dat het volk van Iran alles zou doen om een visum te krijgen om naar Amerika te reizen'', schreef de conservatieve krant Jomhuri Eslami deze week. ,,Dit is een belediging voor de Iraanse natie.'' Jomhuri Eslami leverde scherpe kritiek op de semi-overheidsinstelling die de film heeft gefinancierd, de doorgaans onder de religieuze haviken te rekenen Islamitische Propaganda Organisatie (IPO). IPO-chef Mahmoud Mohahamadi Araqi verweerde zich met de uitspraak dat de uiteindelijke boodschap van Adam Barfi positief is, al was de film volgens hem niet foutloos. Maar ,,de mensen zouden de film moeten kritiseren in plaats van hun toevlucht te zoeken tot fysiek geweld'', zei hij. Minister van Cultuur en Islamitische Leiding ayatollah Mohajerani haalde op zijn beurt uit naar diegenen ,,die denken dat ze de religie kunnen consolideren door geweld te gebruiken''. Mohajerani zelf heeft de film vrijgegeven, die door zijn voorganger nog was verboden. (Reuters)

NRC Webpagina's
19 DECEMBER 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)