U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S e l e c t i e


Televisie

Radio

O O G   I N   O O G :
Aan de headhunters van het omroepbestel
Uit een bericht in de Volkskrant begrijp ik dat een peperduur headhuntersbureau jaagt op nieuwe bestuurders voor de publieke en commerciële omroep. Ze schijnen nauwelijks te vinden te zijn. Het moeten 'financieel ingestelde bestuurders met ruggengraat' zijn. Daarnaast moeten ze 'ervaring hebben met televisiemaken'.


T V   V O O R A F :


Geschiedenis met unieke beelden
De opdracht was duidelijk: de serie People's Century zou worden uitgezonden op het populaire kanaal BBC1 en diende dus voor een breed publiek aantrekkelijk te zijn. Bij voorkeur moest worden geappelleerd aan hen die anders nooit het geduld hebben langer dan vijf minuten naar een documentaire te kijken, zonder overigens de doorgewinterde documentaire-kijker af te stoten. Dat vergde concessies; de geschiedenis van deze eeuw werd op zevenmijlslaarzen behandeld, voor een gedetailleerde analyse ontbrak de ruimte. Maar de makers hadden succes: wekelijks trok hun werk zo'n vijf miljoen kijkers. Altijd nog veel minder dan Blind date op het andere net, maar lang niet gek.


F I L M   V O O R A F :


The Serpent and the Rainbow
Zombies zijn zo'n beetje de oudste filmgriezels die er zijn. Evenals het monster van Frankenstein en Graaf Dracula figureerden ze al in de eerste horrorfilms die er werden gemaakt. Voordat de Hongaarse acteur Bela Lugosi voor altijd zijn gezicht zou lenen aan de Transsylvanische vampier trad hij in 1932 al op in White Zombie van William Seabrook. Seabrook zou tussen de jaren '20 en '60 in totaal bijna 20 zombiefilms maken. Met name zombiefication, het uit de dood laten herrijzen van de gestorvenen, een praktijk waarvan men aannam dat die op voodoo-paradijs Haïti volop voorkwam, had zijn onuitputtelijke fascinatie. Eind jaren '60 ontdeed George Romero in Night of the Living Dead (en de eindeloze reeks vervolgen waartoe deze film inspireerde) de zombiefilms van het occulte aspect om het accent te verleggen naar de bloeddorst van de 'levende doden'.

NRC Webpagina's
22 JULI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)