` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Securitel: vooral Verkeer nalatig
DEN HAAG, 22 JULI. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat is het departement dat de aanmeldingsplicht van technische voorschriften in de Securitel-zaak het meest heeft verzaakt. Van de vierhonderd regelingen die Nederland mogelijk ten onrechte niet in Brussel heeft gemeld ten behoeve van de werking in de interne Europese markt vallen er 208 onder de verantwoordelijkheid van dit departement. Dat blijkt uit de 'Securitel-lijst' die minister Sorgdrager (Justitie) gisteren openbaar heeft gemaakt. De lijst is een ambtelijke verzameling van niet-aangemelde wetten en regels waarin technische voorschriften voorkomen die de marktwerking binnen de Europese Unie mogelijk belemmeren.

Duitsers vrezen voor dijkbreuken bij Oder
WARSCHAU, 22 JULI. In het stroomgebied van de Oder in het westen van Polen zijn gisteren duizenden mensen geëvacueerd wegens de overstromingen. Ook aan de Duitse kant van de Oder blijft de situatie kritiek en wordt gevreesd voor dijkbreuken. In Tsjechië en Oostenrijk begint de situatie zich te stabiliseren. De overstromingen in Midden-Europa hebben de afgelopen weken 115 levens geëist: 60 in Polen, 50 in Tsjechië en vijf in Oostenrijk. De noodsituatie begint zich van Bohemen, Moravië en Silezië naar het noorden te verplaatsen, nu het wassende water van de zijrivieren de Oder bereikt. De komende dagen zal het peil van de Oder volgens een woordvoerder van de regering van Brandenburg nog zeker vijftig centimeter stijgen. In Ratzdorf, waar de Oder en de Neisse samenkomen, werden evacuaties voorbereid. Vanochtend om vijf uur was het waterpeil tot 6,80 meter gestegen. In Eisenhüttenstadt staat het zelfs 6,97 meter hoog. De dijken in het hele stroomgebied zijn doorweekt en kunnen ondanks de versterkingen met zandzakken elk moment breken. Bondskanselier Kohl bezoekt vandaag het gebied.

Jospin wint eerste slag, grote werk moet nog komen
PARIJS, 22 JULI. Zelfs de Franse werkgevers en de Duitse minister van Financiën hebben rustig gereageerd. De gisteren aangekondigde maatregelen om de Franse begroting voor dit jaar te laten uitkomen op een tekort in de buurt van de magische 3 procent zijn redelijk goed gevallen. De eerste slag is voor de regering-Jospin. De onafhankelijke analyse van de lopende begroting die Frankrijks nieuwe, linkse bewindvoerders hebben laten uitvoeren, gaf Jospin en de zijnen een niet te missen kans te scoren. Prachtig beeld: de rechtse regering-Juppé gaf dit voorjaar een ongedekte verlaging van de inkomstenbelasting weg. Het begrotingstekort dreigt mede daardoor uit te komen op 3,5 3,7 procent, te veel voor Maastricht en Frankfurt. Links herstelt de monetaire orde, spaart de consumptie van de burgers, slaat de rijke concerns aan en brengt Frankrijk weer binnen de relevante euro-zone met een deficit-doel van 3,1 3,3 procent van het bruto binnenlands product.

Psychiater beboet na rapport over onbekende vrouw
ROTTERDAM, 22 JULI. Het Medisch Tuchtcollege in Eindhoven heeft een psychiater een boete van tweeduizend gulden opgelegd. De psychiater heeft een psychiatrisch rapport opgesteld over een vrouw, zonder haar toestemming te vragen en zonder haar te hebben gezien of gesproken.

Zware straf na 'aanslag' koning
MADRID, 22 JULI. Drie ETA-leden zijn gisteren tot gevangenisstraffen van 37 en 35 jaar veroordeeld wegens het beramen van een aanslag op de Spaanse koning Juan Carlos in 1995. De dood van een ander ETA-lid in de gevangenis was gisteren aanleiding tot een gewelddadige botsing in de Baskische stad San Sebastián.

Blair en Trimble oneens over IRA
LONDEN, 22 JULI. De Britse premier, Tony Blair, en de leider van de Ulster Unionist Party (UUP), David Trimble, hebben gisteren geen overeenstemming bereikt over het vraagstuk van de ontwapening van alle milities en strijdgroepen in Noord-Ierland, waaronder de IRA. Het Noord-Ierse vredesoverleg balanceert daardoor op de rand van de afgrond.

Polygram boekt minder winst
ROTTERDAM, 22 JULI. De netto winst van Philips-dochter Polygram is in de eerste zes maanden van dit jaar gedaald tot 270 miljoen gulden in vergelijking met 272 miljoen gulden over de eerste helft van het vorige jaar. Het resultaat van het film- en muziekconcern is iets lager dan financieel analisten hadden verwacht.

GVB: camera's tegen vandalisme
AMSTERDAM, 22 JULI. Om agressie en vandalisme te voorkomen worden nachtbussen in Amsterdam uitgerust met videocamera's. Ook op metrostations gaat het Gemeentelijk Vervoer Bedrijf (GVB) videocamera's plaatsen.

Nederlanders over vrijetijdsbesteding
ROTTERDAM, 22 JULI. De populairste vrijetijdsbesteding van Nederlanders is een tochtje in de vrije natuur. Op de tweede plaats komt het uit eten gaan. Culturele uitstapjes zijn minder geliefd.

NRC Webpagina's
22 JULI 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)