U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Ongedierte
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


ONGEDIERTE

SOORTEN ONGEDIERTE

RISICO'S

FOBIEËN

LANDBOUWSCHADE

TOENAME

BESTRIJDING

BIJBEL

INTERNET

Zelf bestrijden

Mieren
Koffiedik, rode peper of eierschaal verdrijven mieren. Sommige mensen zweren bij afrikaantjes en boerenwormkruid, die de mieren van het geurspoor brengen dat ze gewoonlijk volgen, anderen houden het op ui- en knoflooksap of andere sterk geurende middelen zoals lavendel en tijmbladeren. Mocht dit niet helpen, dan is kokend water in het nest misschien afdoende.

Muggen en wespen
Muggen worden geweerd met citroenplanten. Een jampot met limonadesiroop houdt wespen op een afstand. Vang de wespen via een papieren trechter op het potje, die verhindert dat de lome en volgevreten insecten wegkruipen.

Bladluis
Bladluis Foto Natura/ Jef Meul

Bladluis
Tegen bladluis, een veelvoorkomende plaag, is een mengsel van groene zeep en spiritus soms effectief. Milieuvriendelijker is brandnetelextract of vlierbladgier in plaats van spiritus.

Rupsen
Rupsen, die dol zijn op kool, kunnen om de tuin geleid worden met salie of dille, dat de sterke koolgeur verdoezelt. Tegen aardrupsen (in de grond levende larven van Argotsvlinders) helpt een zoet mengel van zaagsel, zemelen, suikerstoop, melasse en water. Het rupsje dat zich in de kleverige massa beweegt, wordt levend gemummificeerd zodra de pasta opdroogt.

Slakken
Andere suikerminnende moestuingasten zijn slakken. Wat nog wel eens wil helpen is de bierval: een ingegraven boterkuipje gevuld met bier. De slakken verdrinken in hun lievelingskostje. Nadeel is wel dat bezoek van de slakken uit naburige tuinen is te verwachten. U kunt de beesten ook lokken met een dakpan, waaronder slakken zich graag verzamelen. Een emmer kokend water eroverheen is meestal dodelijk.

Woelratten en -muizen
Tegen woelratten en -muizen is de keizerskroon of de kruisbladige wolfsmelk soms effectief. Ook hazelaartakken rond het zaaibed schrikken af. De woeldieren ploegen net als mollen het gazon en de zaaibedjes om. Knoflookteentjes, vissenkoppen en brandnetelgier in de mollengangen verjagen mollen, evenals schuin in de grond gegraven flessen die met hulp van de wind onaangename fluittonen produceren. Vang de beesten met een verdekt opgestelde emmer water. Als ook dat niet lukt, roep er dan een mollenvanger bij.

Bron: De Kleine Aarde

NRC Webpagina's
22 juni 2000

DIENSTEN

VERDELGING

PREVENTIE

CHEMISCH

NATUURLIJKE BESTRIJDING

GENETISCHE MANIPULATIE

HUISMIDDELTJES

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad