U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Ongedierte
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


ONGEDIERTE

SOORTEN ONGEDIERTE

RISICO'S

FOBIEËN

LANDBOUWSCHADE

TOENAME

BESTRIJDING

BIJBEL

INTERNET

Bakkerstor
Foto Natura/ Bartomeu Borell
Bakkerstor (Blatta orientalis). Soort kakkerlak. Wordt ook wel oosterse kakkerlak genoemd. 2,5 cm.


Bedwants
Foto Natura/ H.A.J. in den Bosch
Bloedzuigende bedwants (Cimex lectularius) Werd vroeger wandluis genoemd. Kleine vleugels, kastanjebruin van kleur. Is wijdverspreid. Zuigt bloed bij de mens. De beet is direct voelbaar: de wond zwelt en jeukt. Verstopt zich overdag in spleten en tussen kleding. 6 mm.


Boktor
Foto Natura/ W. Kruyt
Boktor (familie der Cerambycidae) Hout-etende insecten met lange antennes. Zo'n 100 soorten in Nederland. De larve van de huisboktor (hylotrupes bajulus) leeft in dood hout, vaak ook binnenshuis. De eitjes van de kever doen er drie tot twaalf jaar over om uit te komen. Zeer moeilijk te bestrijden. 6 cm.


Rat
Foto Natura/ Henk Harmsen
Bruine of rioolrat (Rattus norvegicus, hier afgebeeld) en zwarte rat (Rattus rattus) De bruine rat leeft in vochtige milieus: kelders, riolen en stortplaatsen. Alleseter. Nachtdier. Stompe snuit, korte staart, kleine oren, bruine tot rossige vacht. 20-30 cm. De zwarte rat heeft een spitse snuit, een lange staart, grote oren en een donkere vacht met een lichte buik. Nachtdier. Leeft, als klimmer, op daken en in gebouwen. 15-20 cm.


Duitse kakkerlak
Foto Natura/ Rene Krekels
Duitse kakkerlak (Blatella germanica) Er zijn enkele duizenden soorten kakkerlakken, maar de Duitse kakkerlak (die overigens van oorsprong niet uit Duitsland komt) komt in Nederland het meest voor. Alleseter. Leeft doorgaans 's nachts. Kan snel een ware plaag worden in grote woongebouwen. Houdt van een warme, vochtige omgeving met voldoende voedsel. Max. 3 cm.


Bij
Foto Natura/ Jef Meul
Honingbij (Apis mellifera) Meest voorkomende bijensoort in Nederland. Ongevaarlijk voor mensen, maar bijen verdedigen zich wel wanneer ze worden aangevallen. 1,5-2,5 cm.


Houtworm
Foto Natura/ Miguel Buckens
Houtworm (familie der Anobiidae) De houtworm is de larve van het doodskloppertje (Anobium punctatum), een kevertje. Verwant hieraan is de bonte klopkever (Xestobium rufovillosum). De kevers leggen hun eitjes in groeven en spleten, en de larven vreten zich een weg door het hout. Gladgepoetst en geschuurd hout heeft daardoor weinig last van larven. Grootte kever: 1,5 cm.


Mijt
Foto Natura/ Science Gall/ OSF
Huisstofmijt (Dermatophagoiden pteronyssinus) Komt sinds de jaren zestig veel voor in huizen (in huisstof, matrassen, woningtextiel), door de betere isolatie en verwarming. Leeft van de schilfertjes van de menselijke huid. Veroorzaakt allergische reacties bij de mens, vooral door zijn uitwerpselen. Onzichtbaar voor het menselijk oog.


Mot
Foto Natura/ Albert Mans
Kleermot (Tineola biselliella) Kan veel schade aanrichten in huishoudens. Het zijn niet de motten zelf, maar de larven (hier afgebeeld) die zich te goed doen aan (vooral) keratinehoudende materialen zoals haar, zijde, wol en veren. Maar de larven eten ook wel katoen. 5 mm (mot), 10 mm (larve).


Meeltor
Foto Natura/ Otto Faulhaber
Meeltor(Tenebrio molitor) Behoort tot de familie der tenebrionidae, de zwartlijven. Veel torren van deze familie richten schade aan in pakhuizen en graanschuren. De meeltor leeft, zoals de naam al aangeeft, in meel en andere graanproducten. De larve ervan is de meelworm. 2 cm.


Luis
Foto Natura/ Bert Mans
Mensenluis (Pediculus humanus) Hiertoe behoren twee soorten: de hoofdluis en de lichaams- of kleerluis. Deze luizen prikken in de huid en zuigen bloed. Luizen kunnen ziekten als tyfus overbrengen. Een derde mensenluis is de schaamluis (Phthirus pubis). 1 mm.


Mier
Foto Natura/ Jan van Arkel
Mier (superfamilie der Formicoidea) 10.000 soorten over de hele wereld; zo'n 50 in Nederland. Nesten komen vooral in zandgrond voor. Actief in het voorjaar. Voedsel waarop mieren hebben gezeten is ongeschikt voor consumptie. Zijn binnenshuis te weren door voedsel op te bergen. 10 mm.


Muis
Foto Natura/ H.A.J. in den Bosch
Muizen (onderfamilie Murinae van de knaagdierfamilie der muisachtigen - de grote soorten hiervan worden ratten genoemd, de kleine muizen) Er bestaan ongeveer vierhonderd soorten. De huismuis (Mus musculus) is het hinderlijkst voor de mens. Is een zogeheten cultuurvolger, die vaak in de nabijheid van de mens verkeert en schade kan aanrichten aan woningen en voedselvoorraden. De verwante witte muis wordt gebruikt in laboratoria als proefdier. Lengte huismuis: 65-100 mm, met een staart van 70-100 mm.


Oorworm
Foto Natura/ Jef Meul
Oorworm (Forficula auricularia) De naam klinkt enger dan het beest is; een oorworm zal nooit in een oor kruipen en het trommelvlies doorbijten. Nachtdier. Kan goed overleven in koude milieus. 2,5 cm.


Ovenvisje
Foto Natura/ H. Clark/ FLPA
Ovenvisje (Thermobia domestica) Verwant aan het zilvervisje. Leeft op warme, enigszins vochtige plaatsen (bakkerijen, keukens). Voedt zich met zetmeelproducten. 9 mm.


Pissebed
Foto Natura/ Jan van Arkel
Pissebed (orde der Isopoda) Over het algemeen onschadelijke kreeftachtige. Leeft van planten en dood organisch materiaal. Een schadelijke soort is de boorpissebed (Limnoria lignorum), die langs de gehele Noordzeekust voorkomt en ernstige schade aan hout kan veroorzaken. Meer algemeen is de grijze keldermot, muurpissebed, kelderpissebed of kelderzeug (vier benamingen voor de Oniscus asellus). Max. 18 mm.


Teek
Foto Natura/ Bert Mans
Teken (behorende tot de families der Ixodidae en Argasidae) Verwant aan de mijt; onderscheidt zich hiervan alleen door zijn grotere afmetingen. De diverse tekensoorten kunnen allerlei ziekten overbrengen, waarvan de ziekte van Lyme de bekendste is. Bloedzuiger. Kan tussen twee maaltijden in maandenlang zonder voedsel. In volgezogen toestand: 2 tot 25 mm.


Vlieg
Foto Natura/ Bert Mans
Vliegen en muggen (orde der Diptera) Komen wereldwijd voor met ongeveer 70.000 soorten, waarvan in Nederland meer dan 3.000. Hebben twee vleugels, en daarmee zijn de overeenkomsten wel genoemd. De vliegenfamilie der Muscidae is in Nederland het hinderlijkst. Hiertoe behoren de huisvlieg (Musca domestica) en de strontvlieg (Scatophaga stercoraria). Maar ook dazen en horzels zijn vliegen. De steekmuggen behoren tot de orde der Culicidae. Er zijn vele soorten, waarvan sommige ziekten als malaria kunnen overbrengen.


Vlo
Foto Natura/ Andre Wieringa
Vlooien (orde der Siphonaptera) Er zijn zo'n 1.850 soorten bekend, waarvan 54 in Nederland en België. Het meest vookomend is de kattenvlo (Ctenocephalides felis). Hier afgebeeld is de mensenvlo (Pulex irritans), die echter van oorsprong niet de mens, maar de vos, de das en andere holbewonende dieren als gastheer had. Pas toen de mens in de prehistorie zijn nomadische bestaan opgaf, kreeg hij last van vlooien. Vlooien kunnen zich namelijk alleen voortplanten in een nest of hol. 1-8 mm.


Wesp
Foto Natura/ Jef Meul
Wesp (superfamilie der Vespoidea) Er zijn drie wespenfamilies, waarvan de sociale wespen (vespidae) voor de mens in Nederland het lastigst zijn. Leven in kolonies, in papieren nesten die tot 20.000 wespen kunnen tellen. In augustus zijn de jonge wespen in het nest volwassen. De kolonie valt uiteen en de werksters zijn werke- loos - en daarom lastig voor de mens. 2,5 cm.


Zilvervisje
Foto Natura/ Otto Faulhaber
Zilvervisje (Lepisma saccharina) Primitief insect met peenvormig lichaam. Orde der franjestaarten. Leeft onder meer in kasten met levensmiddelen, voedt zich met papier, lijm, meel en dergelijke. 8 mm.

Bronnen: Elseviers Insektengids; Grote Winkler Prins; Encyclopaedia Britannica; Nederlandse Vereniging van Ongediertebestrijdingsbedrijven

NRC Webpagina's
22 juni 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad