Japan
NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 

JAPAN
NEDERLAND-JAPAN
HANDEL
VERZAMELAAR
OER-HOLLANDS
GEBRUIKEN
NEDERLANDERS IN JAPAN
JAPANNERS IN NEDERLAND
DESHIMA
VORSTENHUIS
RELATIES
KUNST
ACTIVITEITENOverzicht eerdere
afleveringen Profiel

Gebruiken

Japan is 'het land van de rijzende zon'. Dat is de letterlijke vertaling van Nihon, zoals Japan in eigen taal heet. Rond het jaar 600 schreef de toenmalige keizerin Suiko een brief aan haar Chinese collega waarin zij claimde de 'hemelse heerseres' te zijn over ,,het land waar de zon opkomt''. Vanuit China gezien, het 'Rijk van het Midden', is dat precies de plaats waar Japan ligt. Een land met eigen tradities en liefhebberijen, waarvan sommige ook naar het Westen zijn overgewaaid. Enkele voorbeelden:

Sushi-bar Sushi is een rijstbal waarop een stukje rauwe vis ligt en een sushi-bar is een daarin gespecialiseerd restaurant waar men meestal aan de bar eet. De sushi kan er per stuk worden besteld en à la minute geprepareerd en verorberd. Varianten waar de sushi op een lopende band langskomt, behoren daarom tot de goedkoopste klasse: de sushi kan eindeloos blijven ronddraaien en droogt uit. Worstelen met eetstokjes is overbodig, al doen veel Japanners dat zelf. Ook zij weten vaak niet dat sushi met de vingers dient te worden gegeten. Duim op het uiteinde leggen, kantelen en in één beweging oppakken, omgekeerd de vis licht in de sojasaus dopen en in één hap nuttigen.

Karaoke Letterlijk leeg orkest. Popmuziek waarbij de zang is weggelaten, zodat de gast zelf zijn prestaties ten gehore kan brengen. In 1972 begonnen in een café in de stad Kobe en al snel verspreid over heel Azië. Japanners zijn dol op zingen. Het kan handig zijn een Nederlandse smartlap paraat te hebben bij een avond drinken met een groep Japanners.

Manga Tekenstrips. Razend populair in Japan en ook een succesvol exportproduct. Borduurt voort op oude kunstvormen voor een massapubliek zoals de ukiyo-e, tekeningen in houtdruk. Onderwerpen van manga variëren van vulgair tot commentaar op actuele sociaal-politieke problemen. Fanatieke fans in binnen- en buitenland heten otaku.

Anime Japanse afkorting van animation, ofwel de tekenfilmversies van manga.

Sumo Vorm van worstelen waarbij men verliest als enig ander lichaamsdeel dan de voet op de grond komt of men uit de ring stapt. Veel worstelaars hopen door hun grote lichaamsgewicht de tegenstander uit de ring te kunnen bulldozeren en eten zich domweg vol. Kleinere, technische worstelaars kunnen daarom altijd op de sympathie van het publiek rekenen. Komt met lichte variaties ook voor in Korea en Mongolië. De laatste jaren hebben enkele Hawaiianen en Mongolen zich in Japan tot de hoogste rangen weten op te werken.

Zen Oorspronkelijk in China ontstane vorm van boeddhisme, maar internationaal bekend geworden vanuit Japan, vooral dankzij hippiebeweging (met een boek als Zen en de Kunst van het Motoronderhoud) en later new-age. In zen moet meditatie inzicht geven in de werkelijkheid en worden logica en het gesproken woord volledig gewantrouwd. Er kan dus beter niets over worden gezegd of geschreven.

NRC Webpagina's
13 JANUARI 2000

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) JANUARI 2000