NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

4 juni 1999

Ahtisaari dicteerde, hij onderhandelde niet
Het was in Belgrado, zei htisaari gisteravond, snel bekeken: er kon niet worden onderhandeld. De Finse president bracht in Keulen verslag uit.

Milosevic aanvaardt vredesplan Kosovo
President Milosevic van Joegoslavië heeft gisteren het door de Kosovo-gezanten Tsjernomyrdin en Ahtisaari voorgelegde vredesplan voor Kosovo geaccepteerd. In Westerse hoofdsteden is de Joegoslavische instemming met voorzichtig optimisme verwelkomd. De NAVO zet haar bombardementen op Joegoslavië voort totdat Belgrado zichtbaar begint met de terugtrekking van troepen uit Kosovo.

Kosovo blijft deel van Joegoslavië'
Het vredesplan werd gisteren door het Servische parlement aanvaard met 136 tegen 74 stemmen, na een debat dat uit de hand dreigde te lopen toen leden van de ultra-nationalistische Radicale Partij van de Servische vice-premier Vojislav Seselj andere parlementariërs te lijf wilden gaan. De radicalen dreigen uit de regering te stappen zodra NAVO- soldaten Kosovo binnentrekken.

Akkoord is hooguit beperkte capitulatie Milosevic
Het door Belgrado geaccepteerde vredesplan is nog niet veel meer dan een raamwerk. Cruciale vragen blijven onbeantwoord en pijnlijke onderhandelingen zijn nog nodig.

VS manen tot 'voorzichtigheid'
De Amerikaanse regering heeft gisteren behoedzaam het nieuws verwelkomd dat Belgrado instemt met het vredesplan voor Kosovo. President Clinton zei dat die instemming "natuurlijk welkom" is. "Maar op basis van onze ervaringen moeten we voorzichtig zijn."

'Milosevic is een geboren leugenaar'
Kosovaarse vluchtelingen in Albanië reageren lauw op het vredesplan voor Kosovo. Ze vertrouwen Milosevic niet. En moeten zij naast hun voormalige Servische buren gaan wonen?

EU-gezant met NAVO-boodschap
Is Europa terug als crisismanager op de Balkan? Na jaren van bijrollen in de conflicten van ex-Joegoslavië heeft de EU met de Finse president Martti Ahtisaari haar rentree gemaakt als oorlogsbemiddelaar. Wie denkt aan de echecs van EU-gezanten als Owen en Bildt in de oorlog in Bosnië, het machtsvertoon van Amerika in Dayton, eind 1995, en de Europese onmacht tot nu toe in 'Kosovo', weet dat Ahtisaari's missie iets weg had van een herkansing.

Tekst vredesplan voor Kosovo
"Om tot een oplossing te komen van de crisis in Kosovo moet overeenstemming bereikt worden over de volgende punten:

NRC Webpagina's
4 JUNI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad