NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 


Europese verkiezingen

Nieuwsarchief

Stemgedrag in het
Europese Parlement

Links

EUROPESE VERKIEZINGEN
MACHT PARLEMENT
NEDERLANDERS
EUROPARLEMENTARIËR
OPKOMST
HONORERING
BEVOEGDHEDEN
LIJSTTREKKERS
PROGRAMMA'S
INFORMATIE
POSTERS
WERKWIJZE
PRESTATIES

Uitslag van de
Europese Verkiezingen
in het Verenigd Koninkrijk

ESP Europese Socialisten
EVP Europese Christen-Democraten
ELDR Europese Liberalen
ERA Europese Radicale Alliantie
ONS Groep van Onafhankelijken voor het Europa van de Nationale Staten (christelijke euro-sceptici)
UvE Unie voor Europa (conservatieve euro-sceptici)
EUL Europese fractie van Unitair Links
NI Los opererende parlementariërs
Groenen Groenen

Ruime zege Britse tories

LONDEN, 14 JUNI. De Britse Conservatieve Partij ziet haar winst in het Europese parlement ten koste van Labour als terugkeer van haar politieke fortuin en als steun voor behoud van de nationale munt. Met 29 procent, veertien minder dan tijdens de parlementsverkiezingen van 1997, was het voor Labour de slechtste uitslag in zestien jaar. Met 35 procent breidden de Conservatieven hun winst van de gemeenteraadsverkiezingen in mei (31 procent) uit.

Niet meer dan 23 procent van de Britten ging afgelopen donderdag stemmen. De verkiezingen werden voor het eerst gehouden volgens een stelsel van evenredige vertegenwoordiging, dat kleinere partijen bevoordeelt en de zetelverdeling tussen de grote partijen gelijkmatiger maakt. Met het tellen van de stemmen was gewacht tot alle landen van de EU hadden gestemd.

William Hague, de Conservatieve partijleider, had ‘euroscepsis' de rode draad in zijn campagne gemaakt. ,,Alleen bij ons is het pond veilig'', luidde zijn slogan. De tories zeiden gisteren dat premier Blair zijn campagne vóór Britse toetreding en het beloofde referendum over de euro nu moet uitstellen. Paddy Ashdown, scheidend partijleider van de Liberal Democrats, die op zeventien procent bleven steken, eiste dat Blair nu ,,kleur bekent'' en het ,,gevecht om de euro begint''.

Robin Cook, de minister van Buitenlandse Zaken, weigerde echter ,,deze verkiezingen een referendum over de euro'' te noemen. Andere Labour-kopstukken weten het desastreuze resultaat aan de lage opkomst en de lauwe aandacht van de media, die alleen over Kosovo zouden berichten.

Dat afkeer van de euro wel een factor was, blijkt ook uit de drie zetels voor de UK Independence Party, die wil dat het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat, en uit de nul zetels van de pro-Europese Conservative Party, een groep Tory-spijtoptanten. Regionale nationalisten verkleinden hun achterstand op Labour. De Groenen wonnen voor het eerst een zetel (in Londen). De Schotse uitslagen komen pas vanmiddag, waardoor niet alle zetels bekend zijn.

België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zweden.

NRC Webpagina's
16 JUNI 1999

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) JUNI 1999