U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Computerbeveiliging

Nieuws

Lekken

Privacy

Hackers

Pentagon

Virussen

Tips

Boeken

Films

Links

Privacy

Digitale sporen
Sinds de opkomst van de automatisering worden allerlei persoonsgegevens in computers opgeslagen. Ook op Internet laten mensen sporen na. In principe worden alle activiteiten op het Net al dan niet tijdelijk opgeslagen. Het is vaak niet moeilijk door het combineren van verschillende bestanden zeer gedetailleerde profielen van individuen aan te leggen.

EC steunt pact Bolkestein met VS over privé- data
(28 juli 2000)
Europese consumentenorganisaties zijn ontevreden over bescherming van privé-gegevens van EU- burgers in de VS.

Britse politie legt oor te luister op het internet
(15 juli 2000)
In Europa loopt Groot- Brittannië voorop bij het aftappen van internetverkeer. De nieuwe regels zorgen voor veel commotie.

FBI erkent 'afluisteren' van e-mail
(13 juli 2000)
De FBI maakt gebruik van een technologisch zeer geavanceerd afluistersysteem voor e- mail. De opsporingsdienst beschikt over twintig krachtige surveillancecomputers die Carnivore genoemd worden.

Privacy internet rammelt
(27 juni 2000)
Aanbieders van internettoegang gaan niet zorgvuldig om met de privacy van hun abonnees. Persoonsgegevens worden gebruikt voor marketingdoeleinden en doorverkocht aan derden. Klanten zijn daar vaak niet van op de hoogte.

Advies: ook e-mail onder briefgeheim
(24 mei 2000)
De tekst van de Grondwet is niet meer toereikend in het huidige 'digitale tijdperk' van internet, e-mail en fax. Drie artikelen over vrijheid van meningsuiting, privacy, brief-, telefoon- en telegraafgeheim - 7, 10 en 13 - moeten worden gewijzigd. Eén artikel, dat burgers toegang tot overheidsinformatie garandeert, moet worden toegevoegd.

'Waarborgen geboden bij e-mail'
(24 mei 2000)
De onschendbaarheid van het brief- , telefoon- en telegraafgeheim is toe aan een nieuwe formulering die meer past in deze tijd van internet, e-mail en fax.

E-mail van Freeler-abonnees op straat
(9 februari 2000)
Klanten van de Internetaanbieder Freeler hebben begin februari grote hoeveelheden vertrouwelijke e-mail-berichten ontvangen die niet voor hen bestemd waren. De e-mails bevatten onder meer vertrouwelijke informatie over bedrijfsstrategieŽn.

Lek in website Univť, gegevens op straat
(31 januari 2000)
Door een lek in de website van verzekeringsmaatschappij Univť zijn afgelopen weekeinde persoonlijke gegevens van klanten openbaar geworden. De site is gekraakt door de Nederlandse hackersgroep HIT2000 (Hacking Into 2000).

Het grote gluren is begonnen
(10 september 1999)
We zijn geen moment meer onbespied. Al onze bewegingen en handelingen worden elektronisch geregistreerd. Internet werd geboren toen twee computers in september 1969 voor het eerst een 'netwerk' vormden. Maar hoe anoniem is cyberspace dertig jaar later nog? De sleutel voor e-commerce is onlangs gekraakt. E-mail was een daglang voor iedereen te lezen. Een Canadese politicoloog bepleit de terugkeer van Grote Broer, om de digitale chaos te reguleren.

Groot lek bij gratis e-maildienst Hotmail
(31 augustus 1999)
Door een beveiligingslek waren gisteren alle gegevens openbaar van de veertig miljoen abonnees van de gratis e-maildienst Hotmail van Microsoft.

'Beveiliging elektronisch betalen verouderd'
(27 augustus 1999)
De beveiligingsstandaard voor elektronische transacties is gekraakt. Moeten Internetgebruikers zich zorgen maken?

Beveiligingscode op Internet gekraakt
(26 augustus 1999)
Wetenschappers van het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) te Amsterdam hebben een code van 512 bits weten te kraken die veel gebruikt wordt om commerciële transacties op Internet te beveiligen. Daarmee hebben de onderzoekers aangetoond dat de populaire sleutelgrootte van 512 bits niet meer toereikend is.

Anonieme webdiensten laten toch gegevens zien
(13 april 1999)
Anonieme webdiensten, bedrijven en instellingen die Internetgebruikers de mogelijkheid bieden anoniem te surfen, zijn niet zo veilig als altijd gedacht. Door lekken worden surfers toch geïdentificeerd.

Pentium III en Windows 98 onveilig
(13 maart 1999)
Chipfabrikant Intel en softwareconcern Microsoft liggen vanwege ernstige privacyschendingen onder vuur van consumentenorganisaties en Internetgebruikers. De nieuwe producten van beide marktleiders, wereldwijd door miljoenen consumenten gebruikt, zijn zo lek als een mandje.

Microsoft schendt privacy met Windows
(10 maart 1999)
Softwaregigant Microsoft is in opspraak gekomen wegens een privacylek in het besturingssysteem Windows 98. Amerikaanse computerdeskundigen van Phar Lap Software in Massachusetts hebben eind vorige week bekend gemaakt dat het veel gebruikte Windows 98 een vrijwel onzichtbaar persoonlijk identificatienummer bevat dat gekoppeld is aan de naam van de computergebruiker.

Big Brother Inside
(27 januari 1999)
Amerikaanse Internet-aandelen staan torenhoog. Amerika gelooft in de elektronische handel. Maar hoe staat het met de bescherming van de privacy van consumenten? Volgens de Amerikaanse regering gaat de Europese privacy-wetgeving veel te ver. In de VS protesteren consumentenorganisaties tegen een nieuwe chip van Intel, omdat deze de privacy zou bedreigen.

Digitale sporen
Hoe banken en bedrijven hun klanten ongemerkt steeds beter leren kennen
(9 januari 1999)
Telecommunicatiebedrijven, banken, supermarkten en aanbieders van software krijgen steeds meer greep op hun klanten. Plaats en tijdstip van telefoongesprekken worden nauwkeurig geregistreerd, net als computergebruik. Van elke Nederlander zijn 150 kenmerken bekend en te koop. 'Zeg mij uw postcode en ik zal u zeggen wie u bent.'

'Gecodeerd bericht? Niets aan doen'
(8 januari 1999)
Cryptografie is omstreden: een zegen voor de privacy, een kwelling voor de politie die het berichtenverkeer van criminelen wil volgen. Wat moet de overheid doen? Niets, concludeert wetenschapper Bert-Jaap Koops.

Privacy en de browsers
(7 november 1998)
Terwijl de huidige versies van de browsers van Netscape Communications en Microsoft nog vol half opgeloste beveiligingsfouten en privacylekken zitten, brengen beide softwarefabrikanten alweer nieuwe versies uit. Gold tot nu toe privacyschending via browsers nog als bug, in de nieuwe browsers is het tot feature verheven.

Weer beveiligingslek Netscape-bladeraar
(8 oktober 1998)
Internetgebruikers die met Netscape surfen, lopen het risico dat anderen op hun computer kunnen kijken. Via het lek kunnen onbevoegden ongemerkt gegevens van Internetgebruikers en bedrijven te stelen en inzicht te krijgen in vertrouwelijke informatie.

Opinie: Telecomwet geeft overheid te veel macht
(1 juli 1998)
De Tweede Kamer heeft onlangs met ruime meerderheid de nieuwe Telecommunicatiewet aangenomen. Deze wet, bedoeld om een eind te maken aan de overheidsbemoeienis met de telecomsector, biedt de staat zeer ruime mogelijkheden het doen en laten van burgers in de gaten te houden.

Surfgedrag klanten zichtbaar voor derden
(10 juni 1998)
Bij de Internetdienst van Telekabel en EuroNet in Friesland is opnieuw een lek geconstateerd. Op Internet zijn gegevens van Telekabel-klanten uit Leeuwarden die op Internet surfen openbaar gemaakt. Derden konden precies zien welke websites abonnees van Telekabel bezoeken.

Persoonsgegevens abonnees op Internet
(9 juni 1998)
Op Internet circuleert een lijst met persoonsgegevens van ongeveer 430 abonnees van de Internetdienst van Telekabel in Velp. Het betreft gegevens als naam, adres, woonplaats en 'IP-adres' (Internetadres) van Telekabel-klanten uit Leeuwarden.

Gluren naar bezoekers
(21 april 1998)
Bijna driekwart van de Internetgebruikers maakt zich zorgen om zijn privacy tijdens het surfen, zo blijkt uit onderzoeken. Een vrees die niet ongegrond is, als je ziet welke informatie browsers doorgeven aan de plaatsen die je bezoekt.

'Geheime dienst VS luistert Europa af'
(5 februari 1998)
De Verenigde Staten tappen stelselmatig al het Europese telefoon-, fax- en e-mailverkeer af. Via een netwerk van satellieten luistert de tot voor kort geheime Amerikaanse National Security Agency (NSA) Europa af.

De Echelon-methode
(6 februari 1998)
De Echelon-methode van de supermacht Amerika lijkt ver verwijderd van ons Nederlandse bedje. Toch is het ook hier de vraag hoe lang het duurt tot politie- en inlichtingendiensten (de twee categorieŽn overlappen trouwens elkaar) computercontrolepunten inrichten op de elektronische snelweg.

De opmars van wereldwijde controle
(7 februari 1998)
Spionage floreert, ook na het einde van de Koude Oorlog. De toenemende afhankelijkheid van de samenleving van faxen, de elektronische snelweg en de mobiele telefonie maakten het werk van de inlichtingendiensten er alleen maar eenvoudiger op.

Encryptie
(10 april 1998)
Encryptie, het versleutelen van gegevens, is een goede methode om vertrouwelijke informatie geheim te houden.

Digitaal briefgeheim
(16 december 1997)
Als het om encryptie gaat, staan de Verenigde Staten en de Europese Unie lijnrecht tegenover elkaar. Terwijl de VS zich bezinnen op nog strengere exportbeperkingen voor versleutelingssoftware, stimuleert de EU legalisatie van encryptie om e-mail en online transacties veiliger te maken.

Niets vragen, niets zeggen
(10 februari 1998)
'Boysrch' was de schuilnaam waarmee de 36-jarige marineofficier Timothy McVeigh op Internet surfte. Zodra het leger een link had gelegd tussen het online profiel van 'Boysrch' en McVeigh werd hij van al zijn functies ontheven en werd de ontslagprocedure in gang gezet.

Het nieuwe hacken
(12 augustus 1997)
Over niet al te lange tijd, aan het begin van de volgende eeuw, zal het Internet in handen zijn van multinationals die het gebruiken als een reusachtig distributiekanaal voor reclame. Voor de overheid werd het onderhouden van de netwerkverbindingen te duur. Wie toegang tot Internet wil, moet zich eerst registreren en precies vertellen wie hij is, waar hij werkt, winkelt en surft.

Registratiekamer kritiseert PTT-net
(19 maart 1998)
Volgens de Registratiekamer handelt PTT Telecom onrechtmatig omdat het klantenbestand van 'Het Net' van PTT Telecom - dat de persoonsgegevens van abonnees bevat - voor iedere bezoeker van dit netwerk te raadplegen is.

Datapakhuis bevat alle gegevens over het gedrag van de klanten
(15 maart 1996)
Grootwinkelbedrijven, banken, reisbureaus, supermarktketens en andere grote ondernemingen ontdekken het 'datapakhuis'. Dat is een computertoepassing die het mogelijk maakt gegevens te analyseren die in de bedrijfscomputers zitten, maar die tot voor kort nauwelijks toegankelijk waren.

NRC Webpagina's
28 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad