U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Computerbeveiliging

Nieuws

Lekken

Privacy

Hackers

Pentagon

Virussen

Tips

Boeken

Films

Links

EC steunt pact Bolkestein met VS over privé- data


Europese consumentenorganisaties zijn ontevreden over bescherming van privé-gegevens van EU- burgers in de VS.

Door onze correspondent HANS BUDDINGH'

BRUSSEL, 28 JULI. Bieden de afspraken van de EU en de VS over de bescherming van Europese privé-data die via internet bij Amerikaanse bedrijven terechtkomen voldoende garanties? De Europese Commissie gaf gisteren haar fiat aan de conclusie van Eurocommissaris Bolkestein (Interne Markt) dat de overeenkomst "adequate bescherming" biedt. De lidstaten gingen al eerder unaniem akkoord in een comité. Het gaat om het in maart (na bijna twee jaar onderhandelen) overeengekomen 'veilige-haven-akkoord' (safe harbour). Volgens het principe van de 'veilige haven' komt er een publieke lijst van Amerikaanse bedrijven, die de garantie geven privé-data te beschermen overeenkomstig de EU-eisen en ook informatie verschaffen over klachtprocedures. Bedrijven die niet op de lijst staan of er door overtredingen afvallen, krijgen geen privé-data. Wel kunnen Amerikaanse firma's die buiten de 'veilige haven' willen blijven, als alternatief contracten sluiten, waarvoor de Europese Commissie modellen maakt. Volgens een Europese richtlijn uit 1998 mogen privé-gegevens van EU-burgers alleen naar derde landen, indien daar 'adequate bescherming' bestaat. De met de VS (en ook met Zwitserland en Hongarije) gesloten overeenkomst is van groot belang voor de elektronische handel, omdat onvoldoende bescherming het vertrouwen van de consument ondermijnt.

Het Europees Parlement, dat over dit onderwerp slechts adviseert, drong onlangs aan op betere garanties. Hetzelfde deed de Europese consumentenorganisatie BEUC. Volgens deze organisatie zou er voor klagende consumenten een onafhankelijke beroepsmogelijkheid in de VS moeten komen. Ook vroeg de BEUC een recht op schadevergoeding. Eurocommissaris Bolkestein sloot heropening van de al zo moeizaam verlopen onderhandelingen met de VS volstrekt uit. Volgens hem heeft de EU "het best haalbare resultaat" bereikt. De Europese Commissie deed gisteren wel de - overigens tot niets verplichtende - toezegging opnieuw te gaan onderhandelen "indien de vrees van het Europarlement gegrond blijkt".

In de VS is de bescherming van privacy-gegevens niet zoals in Europa wettelijk geregeld maar veelal op zelf-regulering gebaseerd, wat onderhandelingen nodig maakte. De Europese Commissie wijst nu op de belangrijke rol van de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) en het Department of Transport. Zij onderstreepte gisteren dat een speciale FTC-Act "misleiding van consumenten" strafbaar stelt. De financiële sector valt nog buiten de 'veilige haven', omdat de FTC er geen jurisdictie over heeft. De Europese Commissie denkt hierover snel te kunnen onderhandelen, omdat een Amerikaanse wet over databescherming bij banken in de maak is.

De Europese Commissie verwacht dat het voorbeeld van de 'veilige haven' standaarden voor dataprotectie in de VS zal optrekken. Juist gisteren werd bekend dat de FTC een plan van Internet-adverteerders goedkeurde om via zelfregulering het verkrijgen van informatie over web-bezoekers aan banden te leggen door hen te informeren en de keuze te laten. Eurocommissaris Liikkanen presenteerde onlangs een ontwerp- telecomrichtlijn met een soortgelijke bepaling, die zegt dat internet- abonnees voorafgaande toestemming ('opt in') moeten geven om reclame email (spam) te ontvangen, wat tot een tegenlobby van Europese bedrijven leidde. Europarlementariër Wim van Velzen (CDA) onderstreepte gisteren dat voorstellen als van Liikkanen en ook de Echelon-affaire over dataspionage een "katalysator" zijn voor verder debat over databescherming.

NRC Webpagina's
28 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad