U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Computerbeveiliging

Nieuws

Lekken

Privacy

Hackers

Pentagon

Virussen

Tips

Boeken

Films

Links

 

Films

2001: A Space Odyssey (1968)
Oudste film (van Stanley Kubrick naar een verhaal van Arthur Clarke) over de risico's van informatietechnologie. Supercomputer HAL-9000 weet het beter en neemt de macht over van de mensen op zoek naar intelligent buitenaards leven.

WarGames (1983)

Klassiek geworden hackersfilm. Schooljongen breekt per ongeluk in bij het Pentagon en veroorzaakt bijna een kernoorlog. Hij denkt met een spelletjescomputer van doen te hebben, maar heeft in werkelijkheid de centrale computer die een kernoorlog met de Sovjet Unie kan beginnen aan de lijn. Met veel moeite voorkomt de tiener de derde wereldoorlog.
Wargames
Is it a game, or is it real?

Hackers (1995)
Een groep geëngageerde whizz kids is duister complot op het spoor. Ze proberen een corrupte systeembeheerder ervan af te houden miljoenen te stelen en krijgen te maken met een gevaarlijke bende.

Hackers
Their only crime was curiosity.

De film speelt zich af in het New Yorkse hackersmilieu. Hoewel hacker-journalist Emmanuel Goldstein van het magazine 2600 de regisseur heeft geadviseerd is de film omstreden in hackers- en Internetkringen. Volgens sommigen kloppen de technische details en het beeld van de hackerssene niet. Anderen zijn juist erg enthousiast over de manier waarop regisseur Iain Softley computerkrakers (idealistisch en niet kwaadaardig) neerzet.
Officiële site: www.mgmua.com/hackers

Johnny Mnemonic (1995)
Verfilming van gelijknamige cyberpunk-roman van William Gibson (bedenker van de term cyberspace) met Keanu Reeves in de hoofdrol. Johnny Mnemonic is een 21e eeuwse koerier die zijn hoofd verhuurt aan Japanse gangsters die het vol geheime data pompen.
Officiële site: www.spe.sony.com/movies/johnnymnemonic

The Net (1995)
Dat het niet pluis is in cyberspace, is genoegzaam bekend. Je wordt er eenzaam en depressief, het zit vol kinderporno en geile mannen, hackers gebruiken het om verwarring en verderf te zaaien en je kunt er je identiteit kwijt raken.

The Net
Her driver's license. Her credit cards. Her bank accounts. Her identity. DELETED.

Dat laatste overkomt Angela Bennett (Sandra Bullock) in deze niet erg realistische, maar wel spannende film als ze per ongeluk een diskette in handen krijgt die toegang biedt tot alle overheidscomputers, van de FBI tot het Pentagon, in de Verenigde Staten. Van het ene moment op het andere is de goedbetaalde telewerkende whiz kid, die haar brood verdient door fouten uit computerspelletjes te halen, het slachtoffer van een groep cyberterroristen die een digitale staatsgreep beramen.
Officiële site: www.spe.sony.com/movies/thenet

NRC Webpagina's
12 oktober 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad