Tips
Kies een veilig wachtwoord
Een goed, moeilijk te kraken wachtwoord bestaat uit kleine letters, hoofdletters en leestekens. Bijvoorbeeld: 9Pka?Lq@- Geef uw wachtwoord nooit aan iemand anders en verander het regelmatig.
Verstrek geen persoonlijke gegevens
Het is af te raden om persoonlijke informatie als naam, adres, bankrekeningnummer of credit card nummer in te vullen op websites van bedrijven of particulieren die u niet kent.
Versleutel uw e-mail
Het is verstandig om een encryptieprogramma als PGP (Pretty Good Privacy) te gebruiken om uw e-mail te versleutelen. E-mail is om twee redenen een onveilig communicatiemiddel: het kent geen wettelijke bescherming en het passeert vele stations van zender naar ontvanger.
Wees voorzichtig met software
Installeer nooit zomaar een programma dat u van iemand via Internet (mail of chatkanaal) of op een diskette krijgt. Het kan een virus bevatten of erger: uw computer openzetten voor andere Internetgebruikers.
Zorg voor een virusscanner
Gebruik een antivirusprogramma en zorg ervoor dat dit altijd actueel is. Enkele goede virusscanners zijn McAfee Virusscan, F-Secure van Datafellows, PC-Cillin van Trend Micro en e-Safe van Aladdin. Als u een tijdelijke gratis versie of demoversie downloadt, moet u niet vergeten het programma te kopen na afloop van de proeftijd; anders beschermt de software uw PC niet meer tegen virussen. (E-Safe is het enige pakket dat helemaal gratis is.) Verder is het van belang dat u regelmatig (iedere dag of iedere week) de virusscanner actualiseert door op de site van de fabrikant nieuwe definities te downloaden. Sommige programma's halen automatisch updates op. De meeste virusscanners kunt u zelf instellen. Laat het programma een keer per dag de hele PC scannen en inkomende e-mails en attachments permanent.
Let op wat u waar zegt
Alles wat u in nieuwsgroepen zegt, wordt voor de eeuwigheid gearchiveerd door de zoekmachine Dejanews. Als u regelmatig deelneemt aan discussies in verschillende nieuwsgroepen kunnen andere Internetgebruikers met een druk op de knop een profiel van u samenstellen dat in veel gevallen meer onthult dan u zou willen. Dejanews legt uit hoe u uw berichten uit het archief kunt verwijderen en hoe u kunt voorkomen dat uw postings worden opgeslagen.
Ook veel mailinglijsten hebben een (doorzoekbaar) archief op het Web. Deze berichten laten zich doorgaans niet verwijderen. Lees de introductie-mail die u ontvangt als u zich op een mailinglijst abonneert zorgvuldig.
Veilig websurfen
De meest gebruikte browsers, Explorer van Microsoft en Netscape, hebben last van verschillende lekken. Ga regelmatig kijken op de site van Netscape of Microsoft of er nieuwe versies zijn of reparatieprogramma's. Ook de site Browsers.com geeft een overzicht van lekken in browsers en stelt reparatieprogramma's beschikbaar.
Gebruik uw browser niet als e-mail programma en vul niet uw naam en e-mail adres in uw browser in. Het is heel eenvoudig om deze gegevens af te vangen. E-mail adressen zijn erg in trek bij malafide telemarketingbedrijven, die ongewenste digitale reclame (spam) sturen.
Heel veilig surft u als u Java, JavaScript en ActiveX uit zet, geen persoonlijke gegevens in uw browser invult, geen cookies aanneemt en regelmatig uw cache leegt en uw history list wist.
Wie Netscape of Explorer liever niet wil gebruiken, kan met Opera surfen. Opera is een lichte en elegante browser. Het programma is nog geen 2 MB groot.
Zet uw PC dicht
Zet de optie 'Bestands- en printerdeling' uit in Windows als u gebruik maakt van internet. Als u Bestands- en printerdeling hebt aanstaan, kunnen onbevoegden op uw harde schijf kijken en vernielingen aanrichten. Ga naar Mijn Computer, Configuratiescherm en Netwerk. Selecteer en verwijder 'Bestands- en printerdeling voor Microsoft netwerken'.
Lees de mededelingen van uw provider
Providers als Casema, Cistron, Euronet en Xs4all houden hun klanten op de hoogte van lekken en beveiligingsrisico's door middel van mededelingen in nieuwsgroepen of e-mail nieuwsbrieven.