U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Computerbeveiliging

Nieuws

Lekken

Privacy

Hackers

Pentagon

Virussen

Tips

Boeken

Films

Links

Boeken

Privacy | Encryptie | Hacken | Beveiliging

Privacy
Protecting Yourself Online (Electronic Frontier Foundation, 1998)
Handleiding van de digitale burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation (EFF) waarin uitgelegd wordt hoe Internetgebruikers hun privacy kunnen beschermen.

The Electronic Privacy Papers: Documents on the Battle for Privacy in the Age of Surveillance (Bruce Schneier, David Banisar, 1997)
Verzameling (Amerikaanse) overheidsdocumenten over aftappen en encryptie en artikelen over politieke controle en bescherming van de burger.

Computer Privacy Handbook (André Bacard, 1995)
De auteur legt uit hoe eenvoudig het is om nauwkeurige profielen van burgers aan te leggen aan de hand van persoonlijke gegevens die in diverse computerbestanden zijn opgeslagen.

Encryptie
Privacy on the line: The Politics of Wiretapping and Encryption (Whitfield Diffie, Susan Landau, 1998)
Uitstekend nieuw boek van over privacy, afluisteren, encryptie, wetgeving en politiek dat ingaat op de toenemende invloed van informatietechnologie op de samenleving. Whitfield Diffie is de uitvinder van public key-encryptie, de technologie die voor Pretty Good Privacy (PGP) wordt gebruikt. Susan Landau is hoogleraar informatica.

E-Mail Security: How to Keep Your Electronic Messages Private (Bruce Schneier, 1995)
Praktisch boek over het hoe en waarom van encryptie. Cryptografie-deskundige Bruce Schneier legt in begrijpelijke taal uit hoe encryptie werkt en hoe u Pretty Good Privacy (PGP) kunt gebruiken om uw elektronische post te versleutelen.

Hacken
Hacker Crackdown: Law and Disorder on the Electronic Frontier (Bruce Sterling, 1993)
Cover Hacker Crackdown Zeer informatief boek van cyberpunk-auteur Bruce Sterling over de gschiedenis van de hackersbeweging, de verbetenheid waarmee de Amerikaanse overheid op hackers jaagt en enkele beroemde hack(rechts)zaken uit eind jaren 80/begin jaren 90. Gratis te downloaden op: www.lysator.liu.se/etexts/hacker. (De paperbackuitgave kost ca. fl 20,-.)


The Fugitive Game: Online With Kevin Mitnick (Jonathan Littman, 1995)
Cover The Fugitive Game Boek over Kevin Mitnick uit de eerste hand van Internetjournalist Jonathan Littman. Tijdens zijn onderduikperiode (Mitnick was op de vlucht voor de FBI) belde de hacker Littman regelmatig op om over zijn leven en laatste virtuele stunts te vertellen. Dat ging door tot Mitnick in februari 1995 opnieuw, met hulp van o.a. New York Times-journalist John Markoff, gearresteerd werd. Op Litmanns homepage is een hoofdstuk te lezen.


Take Down (John Markoff, Tsutomu Shimomura, 1996)
Het persoonlijke relaas van New York Times-journalist John Markoff en computerbeveiligingsdeskundige Tsutomu Shimomura over de jacht op en arrestatie van Kevin Mitnick, die de twee auteurs alleen virtueel kennen. Markoff heeft Mitnick jarenlang lastig gevallen door bijvoorbeeld zijn e-mail te lezen en het systeem van Shimomura dat de hacker kraakte werd hem uiteindelijk fataal.

The Cuckoo's Egg (Clifford Stoll)
Spannend (waargebeurd) verhaal van een systeembeheerder in dienst van de Amerikaanse overheid die een hacker in een belangrijk computernetwerk aantreft. Met veel pijn en moeite - tegen gewerkt door alle instanties, bijna aan de kant gezet door zijn vriendin - weet hij de computerkraker, die uiteindelijk een Duitse spion voor de Russen blijkt te zijn, te traceren.

Cyberpunk: Outlaws and Hackers on the Computer Frontier (Katie Hafner, John Markoff, 1995)
Portretten van de hackers Kevin Mitnick, Robert T. Morris en hackers van de Duitse Chaos Computer Club door twee Internetjournalisten van het eerste uur. Iets gedateerd.

23: Die Geschichte des Hackers Karl Koch (Hans-Christian Schmid, Michael Gutmann, 1999)
Voor dit interessante portret van de Duitse hacker Karl Koch, die voor de KGB in Amerikaanse overheidscomputers spioneerde en onder mysterieuze omstandigheden om het leven kwam op 23-jarige leeftijd in 1989, hebben de auteurs jeugdvrienden en medehackers van Koch geïnterviewd.

Masters of Deception: The Gang That Ruled Cyberspace (Michele Slatalla, Joshua Quittner, 1996)
Boek over ruzie tussen twee digitale gangs binnen de hackerssubcultuur in New York City, die uiteindelijk tot verraad en veroordeling van enkele computerkrakers leidt.

Beveiliging
Hacker Proof: Het beste boek voor het beveiligen van netwerken (Lars Klander, 1998)
Hoe houd je hackers buiten op Windows- en Unix-systemen?

Practical Internet & UNIX Security (Simson Garfinkel, Gene Spafford, 1996)
Meer dan 1000 pagina's met tips en praktische aanwijzingen om Unix-systemen te beveiligen. Op de website van uitgever O'Reilly staan enkele voorbeelden uit hoofdstukken. Gene Spafford is een bekende Amerikaanse beveiligingsdeskundige die zo nu en dan de overheid adviseert over security problemen. Hij is de oprichter en directeur van het Computer Operations, Audit, and Security Technology (COAST) Laboratory. Simson Garfinkel is Internetjournalist.

NRC Webpagina's
4 januari 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad