U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Dossier Clickfonds

Nieuws

Achtergrond

Chronologisch overzicht

Opinie

Links

Achtergrond

Deuren openen in Zwitserland
(12 februari 2000)
Recente getuigenverklaringen van FIOD-ambtenaren lijken Zwitserse twijfels over rechtshulpverzoeken in de Operatie Clickfonds te rechtvaardigen. ,,Als u dat een deuropener noemt, dan onderschrijf ik dat.''

Clickfonds: titanisch dossier
(22 oktober 1999)
Dit weekeinde is het precies twee jaar geleden dat het meest omvangrijke onderzoek naar financiële fraude ooit gehouden ('Operatie Clickfonds') begon. Een climax lijkt aanstaande: eind dit jaar moet eindelijk bekend zijn wie - en wat gaat worden vervolgd.

Vragen over opbrengst 'Clickfonds'
(2 oktober 1999)
Socialistische Partij (SP) wil van minister Korthals van Justitie weten waarom hij afgelopen maandag in antwoord op Kamervragen schreef, dat het 'beursfraudeonderzoek' ('Operatie Clickfonds') ,,de fiscus zo'n honderd miljoen gulden aan boetes en naheffingen vanwege belastingontduiking heeft opgeleverd''.

Geldsporen
(11 september 1999)
Twee jaar na dato is justitie bezig het grote beursfraudeonderzoek, beter bekend als `Operatie Clickfonds', te sluiten. Wat is er precies terecht gekomen van de naspeuringen naar het vermoeden dat destijds het meeste aandacht trok: het witwassen van criminele gelden via de beurs? Een onderzoek naar de stand van zaken aan de hand van gesprekken en vertrouwelijke justitiedossiers.

Wat is operatie Clickfonds?
(11 september 1999)

Justitie vestigt hoop op collega's in Zwitserland
(23 augustus 1999)
Tegen hoofdverdachte E. Swaab uit 'Operatie Clickfonds' loopt nu ook in Zwitserland een justitieel onderzoek. Of dat het Nederlandse Openbaar Ministerie zal helpen is de vraag.

Operatie Clickfonds is nu al een succes
(14 augustus 1999) Het meest omvangrijke onderzoek naar financiële fraude, 'Operatie Clickfonds', is bijna twee jaar aan de gang. Verantwoordelijk hoofdofficier van justitie mr. J. Vrakking van het Amsterdamse parket vindt het nu al een succes. Van ongeduld en scepsis moet hij niets hebben.

Schikking van 12,5 mln in beursfraude
(12 augustus 1999)
De voormalige adjunct-directeur en hoofd beleggingen van het Philips pensioenfonds Fred. H., een van de belangrijkste verdachten in het beursfraudeschandaal, heeft een schikking van ruim 12,5 miljoen gulden met het Openbaar Ministerie getroffen.

Eddy Swaab maakte bijna altijd winst
(10 april 1999)
In het dossier van het beursfraude-onderzoek passeren vele dubieuze transacties de revue. Toch twijfelen juristen over de hardheid van de bewijslast tegen Eddy Swaab, de spin in het web van Nederlands' grootste beursfraudezaak.

De vierde man; Hoe een grote vis uit de beursfraudezaak door de mazen van het net glipte
Van de vier hoofdverdachten in het beurs- fraudeschandaal is Eddy Swaab de minst bekende. Maar deze vermogende beurshandelaar is misschien wel de 'grootste vis' van Operatie Clickfonds. Toch is Swaab nooit opgepakt of verhoord. Ook niet toen hij er zelf om vroeg.

De val van Bank Bangert Pontier
(21 augustus 1998)
In het beursfraudeschandaal deed de toezichthouder op de banken, De Nederlandsche Bank (DNB), één keer nadrukkelijk van zich spreken. Dat was begin november '97 toen zij keihard ingreep bij de in opspraak geraakte Amsterdamse zakenbank Bank Bangert Pontier (BBP). De voltallige directie moest terugtreden, er volgde aangifte bij justitie en BBP ging in recordtijd over in handen van de Friesland Bank. Waarom gebeurde dat eigenlijk zo plotseling? Kwamen de feiten bij BBP voor de toezichthouder als een volslagen verrassing? Een reconstructie van de val van Bank Bangert Pontier aan de hand van vele gesprekken, documenten en interne onderzoeksdossiers. ,,Het feit dat we ingrepen was juist, maar het had misschien wel wat eerder gemoeten.''

Nederlandsche Bank liet verdachte handelingen toe
(21 augustus 1998)
De Nederlandsche Bank (DNB) is lange tijd op de hoogte geweest van contante kasopnames die een van de latere hoofdverdachten in het beursfraudeschandaal heeft gedaan. Daarnaast leefden er bij de toezichthouder op het bankwezen in 1996 al vragen over de identiteit van de verdachte en over zijn effectentransacties. DNB greep destijds echter niet in omdat zij vertrouwde op afspraken die met de betrokken bank waren gemaakt. Een en ander blijkt uit onderzoek van deze krant op basis van geheime DNB-notities.

'Keiharde' zaak Swaab hangt op diens terugkeer
(18 augustus 1998)
Justitie heeft een internationaal verzoek tot aanhouding van E.J. Swaab, een van de hoofdverdachten in de beursfraudezaak, gedaan. Maar het is zeer de vraag of Swaab ooit voor de Amsterdamse rechter zal verschijnen.

Hoogleraar kritiseert weergave van officier; Heertje: ik sprak met justitie over beursfraude
( 5 augustus 1998)
Was professor Arnold Heertje nou wel of geen tipgever in het beursfraudeschandaal? Heertje heeft er nooit op in willen gaan, maar nu er vertrouwelijke stukken uit het justitiedossier boven water komen, vertelt hij zijn verhaal.

Witwassen via de beurs: hoe het werkt
(5 november 1997)

NRC Webpagina's
21 oktober 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad