NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Voedingsschandalen

Nieuws

Coca-Cola
Dioxinen
Varkenspest
Brinta
Raak Cassis
Olvarit
Frisolac
Heineken
Rauwe eieren
Perrier
Iglo
Planta

Links

Weer dioxine in Belgisch vlees

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 23 JULI. In België is opnieuw dioxine gevonden in varkensvlees. Het Belgische ministerie van Gezondheid heeft daarop tweehonderd varkensbedrijven geïsoleerd. ,,De situatie is serieus"", zei minister Magda Aelvoet van Gezondheid vanochtend op de Belgische radio. Zij reageerde op een onthulling van het Belgische dagblad De Morgen.

Het gaat dit keer om bedrijven die geen besmet veevoer hebben gekregen van de leveranciers die verantwoordelijk waren voor het dioxineschandaal, dat eind mei losbarstte. De kankerverwekkende dioxine zat toen in veevoer voor kippen, varkens en runderen dat was verontreinigd met smeerolie. Die olie was in de laatste twee weken van januari tot grondstof verwerkt door twee Belgische vetsmelters. Het schandaal leidde tot massale terugroepacties van levensmiddelen in Belgische en Nederlandse supermarkten.

Volgens metingen van 18 juli zijn bij zeventig Belgische varkensbedrijven verhoogde concentraties PCB"s (polychloor bifenylen) aangetroffen. Deze varkensbedrijven kregen hun voer niet in januari, maar in de maanden februari en maart. PCB"s zijn een soort dioxinen. Het grootste deel van het vlees is al in circulatie, aldus De Morgen.

Het nieuwe Belgische kabinet bespreekt het dioxinerapport vandaag. Minister Aelvoet noemde de toestand ,,serieus"", maar wilde niet spreken van een nieuwe golf van dioxinevergiftigingen. In het onderzoek bleek dat tweehonderd varkensbedrijven mogelijk verontreinigd veevoer hebben ontvangen van een tot nu toe onverdachte leverancier, het bedrijf Versele in Deinze.

Het dioxineschandaal heeft in België 30.000 werknemers in de voedingssector werkloos gemaakt, zo werd gisteren in België bekend. Vooral door de weggevallen export zal de omzet van de sector in België dit jaar met zo"n 6 procent dalen, ofwel 50 miljard Belgische frank (2,7 miljard gulden). Dat komt bovenop de directe schade die is geraamd op 60 miljard Belgische frank (3,3 miljard gulden).

België krijgt geen steun van de Europese Commissie. ,,Daar is geen enkele rechtsgrond voor te vinden"", zei commissaris F. Fischler (Landbouw) gisteren.

NRC Webpagina's
23 JULI 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad